Σειρά εκδηλώσεων στο Πολιτιστικό και Ερευνητικό ίδρυμα ARTos

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 22.11.2024
Οι εκδηλώσεις θα είναι μέσα στα πλαίσια του έργου CONTINUUM που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα CREATIVE EUROPE.

22 Νοεμβρίου 2024, 6:30μμ

“HUMAN VS EARTH” συζήτηση

@ ARTos House (64, Αγίων Ομολογητών, 1080 Λευκωσία)

Το πάνελ αυτό έχει ως στόχο να θέσει ερωτήματα σχετικά με τη σωματική, νοητική και συναισθηματική ανάπτυξη των μετά-ανθρώπων και τη σχέση τους με τη φύση.

Στοχεύει στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι τεχνολογικοί, περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί μετασχηματισμοί αναδιαμορφώνουν τις σωματικές, νοητικές και συναισθηματικές μας εμπειρίες, ιδίως όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα αντιλαμβάνονται και αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους και με τη φύση.

Η εκδήλωση χρησιμοποιεί μια διεπιστημονική προσέγγιση, αναμειγνύοντας προσεγγίσεις από πεδία όπως η Φυσική και η Αστρονομία, η Επιστήμη της Πληροφορικής, η Ψηφιακή Τεχνολογία, η Τεχνητή Νοημοσύνη και η Τέχνη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Συνδυάζοντας αυτούς τους κλάδους, το πάνελ εξετάζει τα θολά όρια μεταξύ πραγματικότητας, εικονικότητας και τεχνητότητας που χαρακτηρίζουν τον σύγχρονο κόσμο μας.

Ένας από τους βασικούς στόχους του πάνελ είναι να ασκήσει κριτική στο φαινόμενο της «ex machina» ή των εξωτερικών επιρροών της μηχανής -όπως τα διάχυτα μέσα ενημέρωσης και οι ψηφιακές τεχνολογίες- που συμβάλλουν στη «ρύπανση των μέσων ενημέρωσης». Ο όρος αυτός υποδηλώνει ότι η υπερφόρτωση κατακερματισμένων, μεροληπτικών ή εντυπωσιοθηρικών πληροφοριών μπορεί να επισκιάσει την αλήθεια και τη σαφήνεια, δημιουργώντας την ανάγκη για διαφανείς, αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης.

Στο επίκεντρο των ερευνών του πάνελ βρίσκεται το ερώτημα: τι είναι ο «μετά-άνθρωπος»; Η έννοια της μετά-ανθρωπότητας υπονοεί ένα ον που έχει εξελιχθεί ή τροποποιηθεί από την τεχνολογία, που δεν δεσμεύεται πλέον απλώς από τους παραδοσιακούς ανθρώπινους περιορισμούς.

ΑΤΖΕΝΤΑ:

• Καλωσόρισμα και σύντομη αναφορά στις δράσεις του έργου «Continuum».

• Παρουσιάσεις από τους συμμετέχοντες στο πάνελ με θέμα «Στρατηγική επιρροή σε περιόδους κρίσης».

• Ερωτήσεις και απαντήσεις και συζήτηση με το ακροατήριο

• Κρασί και σνακ στην αυλή του ARTos House

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

• Γεώργιος Τζιάζας - Επιχειρηματίας, Μέντορας, Ομιλητής, Gamer - Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος της ASCANIO

• Δρ. Ορέστης Παύλου - Ερευνητής στην Αστροφυσική, Κοσμολογία, Θεωρία Γραφημάτων, Εξέλιξη Γαλαξιών, Διαστημική Επιστήμη και Τεχνολογία - Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

• Αχιλλέας Κεντώνης - Μηχανικός, Φυσικός, Διεπιστημονικός ερευνητής - Διευθυντής του ARTos House & Interstellar Institute

• Vladimir Turner - Αστικός καλλιτέχνης & Ακτιβιστής

27th Νοεμβρίου, 2024 8:30μμ

Audiovisual Alchemy Concert– Quantum Itineraries

@ ARTos House (64, Αγίων Ομολογητών, 1080 Λευκωσία)

Μια βραδιά αφιερωμένη στις παλιές και σύγχρονες "βωβές" ταινίες και τον πειραματικό ήχο.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία των προηγούμενων συναυλιών στο ARTOS HOUSE, όπου μουσικοί και συνθέτες παρουσιάζουν ζωντανά τη μουσική τους που συνέθεταν για έργα βωβού κινηματογράφου, φέτος εισάγεται μια νέα προσέγγιση. Η μουσική των κβαντικών υπολογιστών παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Κύπρο σε δομική και οργανωμένη μορφή. Θα παρουσιαστούν ταινίες από τις αρχές του 1900 μέχρι σήμερα και το κοινό θα έχει τη μοναδική εμπειρία να εκτεθεί σε ένα μεγάλο φάσμα ζωντανής σύγχρονης κλασικής και ηλεκτρονικής μουσικής ενώ ταυτόχρονα θα προβάλλονται οι ταινίες/βίντεο που ενέπνευσαν τους μουσικούς.

"Κάθε οπτικό στυλ μπορεί να επωφεληθεί από μια ηχητική γλώσσα, χρησιμοποιώντας προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες καθώς και κλασικές αναλογικές τεχνικές. Οι ζωντανές εκτελέσεις στηρίζουν και ενισχύουν τις ταινίες, καθώς οι μουσικοί μπορούν να δώσουν νέα πνοή στον βωβό κινηματογράφο, ο οποίος άστοχα παρέμεινε σιωπηλός για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα".

Ενθαρρύνοντας τη συνεργασία και την ανταλλαγή μεταξύ μουσικών, καλλιτεχνών και κινηματογραφιστών, η συναυλία «οπτικοακουστικής αλχημείας», προσκαλεί το κυπριακό κοινό σε νέες οπτικοακουστικές εμπειρίες που εκφράζονται μέσα από ζωντανούς αυτοσχεδιασμούς και ερμηνείες, όπου η πειραματική εικόνα και ο ήχος αναμένεται να συναντηθούν με ασυνήθιστους και απροσδόκητους τρόπους.

Συμμετέχουν καλλιτέχνες από:

Γερμανία, Κύπρος, Ιταλία, Βραζιλία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Τσεχία, Ισπανία, Ελλάδα.

Δωρεάν Είσοδος.

Παρακαλούμε να είστε εγκαίρως στον χώρο.

28 November 2024, 6:00μμ

LIFE IN ANTHROPOCENE συζήτηση

@ ARTos House (64, Αγίων Ομολογητών, 1080 Λευκωσία)

Η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος έχει διευρύνει την κατανόηση της ζωής, η οποία περιλαμβάνει τόσο το οργανικό όσο και το ανόργανο φάσμα. Σε αυτήν περιλαμβάνεται μια νέα γενιά ανόργανων ζωντανών μορφών, όπως το λογισμικό, οι αλγόριθμοι, οι αυτόνομοι πράκτορες, η συνθετική ζωή και η τεχνητή νοημοσύνη. Η ανάπτυξη πολύπλοκων ρομπότ, μηχανών και gadgets αλλάζει εξίσου τον κόσμο των ανόργανων υλικών. Οι ερευνητές μαθαίνουν επίσης ολοένα και περισσότερα για τους οργανικούς οργανισμούς, όπως τα βακτήρια, η σημασία των οποίων για το οικοσύστημα τυγχάνει πρωτοφανούς προσοχής.

Η ανθρωπότητα τροποποιεί την ίδια τη ζωή με μετασχηματιστικούς τρόπους, δημιουργώντας τεχνητούς και βελτιωμένους οργανισμούς μέσω της κλωνοποίησης, της γενετικής τροποποίησης και της συνθετικής βιολογίας. Αυτή η καλειδοσκοπική επέκταση υποδηλώνει ότι ο κατάλογος των μορφών ζωής θα συνεχίσει να διευρύνεται, οδηγώντας στην εμφάνιση μιας «Τρίτης Ζωής». Αυτή η διάσταση ενισχύει την «Πρώτη Ζωή» της βιολογικής ύπαρξης και τη «Δεύτερη Ζωή» των πολιτιστικών και συμβολικών αναπαραστάσεων.

Τα θέματα του συνεδρίου αποτελούν αντικείμενο κατανόησης των πολύπλοκων συνδέσεων μεταξύ του ανθρώπινου πολιτισμού, του περιβάλλοντος και της οργανικής ζωής. Ρίχνουν φως στις μεταβατικές πτυχές της ζωής, όπως τα βακτήρια και οι ιοί, και στην αλληλοσύνδεσή τους. Με τη δημιουργία νέων μορφών ζωής, οι μελέτες αυτές προσφέρουν ευκαιρίες για τη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο η επιστήμη και η τεχνολογία επηρεάζουν το παρόν και το μέλλον. Αυτή η σύνθεση της φύσης, του πολιτισμού και της τεχνολογίας ορίζει τη σημερινή εποχή μας, το Ανθρωπόκαινο, όπου η ανθρωπότητα πρέπει να παλέψει με βαθιά ερωτήματα σχετικά με τη διασταύρωση της ζωής, της τεχνολογίας και του περιβάλλοντος.

ΑΤΖΕΝΤΑ:

• Καλωσόρισμα και σύντομη αναφορά στις δράσεις του έργου «Continuum».

• Παρουσιάσεις από τους συμμετέχοντες στο πάνελ με θέμα «Life in Anthropocene”.

• Ερωτήσεις και απαντήσεις και συζήτηση με το ακροατήριο

• Κρασί και σνακ στην αυλή του ARTos House

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

• Δρ. Μάριος Χριστοδούλου - Επικεφαλής Ανεξάρτητης Ερευνητικής Ομάδας - Ινστιτούτο Κβαντικής Οπτικής και Κβαντικής Πληροφορίας, Βιέννη & Επίκουρος Καθηγητής - Ινστιτούτο Κύπρου

• Δρ. Κωνσταντίνος Δέλτας - Καθηγητής Ιατρικής & Μοριακής Γενετικής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κύπρου & Διευθυντής της Βιο-τράπεζας Κύπρου

• Δρ. Δάφνη Δραγώνα - Επιμελήτρια, ερευνήτρια, συγγραφέας

30th Νοεμβρίου, 11:00πμ

RESTLESS EARTH Ψηφιακή Έκθεση– Φιλοξενία καλλιτεχνών - “Gaia Knows, do we?” - CONTINUUM project

Τα πάντα που υπάρχουν σε αυτόν τον πλανήτη αποτελούνται από ύλη και εξαρτώνται από τον συνδυασμό τεσσάρων βασικών στοιχείων: γη, νερό, αέρας και φωτιά. Λειτουργώντας σαν ένας υπεροργανισμός και ένα καλά ρυθμισμένο σύστημα, η Γη επιδιώκει ακατάπαυστα να εξισορροπήσει τις σχέσεις μεταξύ των τεσσάρων στοιχείων που βρίσκονται σε συνεχή κίνηση και δίνουν ζωή στα οικοσυστήματά της. Στην εποχή της συνεχιζόμενης κλιματικής κρίσης, το σύστημα αυτό διαταράσσεται συνεχώς και απειλείται από τις επιπτώσεις της ανθρωπογενούς δραστηριότητας. Η αλλοίωση του εδάφους, οι πυρκαγιές και η απώλεια της βιοποικιλότητας το εκδηλώνουν σε μεγάλο βαθμό. Σε ποιο βαθμό, όμως, το προνομιούχο τμήμα του κόσμου, το οποίο θεωρείται υπεύθυνο γι' αυτό, είναι σε θέση να αλλάξει τον μη βιώσιμο τρόπο ζωής του; Τι χρειάζεται ακόμη για να συνειδητοποιήσουμε την αλληλεξάρτηση των διαφόρων έμβιων και μη έμβιων όντων, μέρος των οποίων είναι μόνο ο άνθρωπος;

Η έκθεση “Restless Earth” του Matthias Fritsch, σε επιμέλεια της κ. Δάφνης Δραγώνα,παρουσιάζει διαφορετικές εκφάνσεις της δράσης που ασκείται στον πλανήτη μας, ανατρέχοντας στο ρόλο των τεσσάρων θεμελιωδών στοιχείων στη δημιουργία και τη διατήρηση των ανθρώπινων και υπερ-ανθρώπινων οικοσυστημάτων.

Η βίντεο-εγκατάσταση 15 καναλιών καταγράφει εικόνες φυσικών φαινομένων και μορφών ζωής, μαζί με τοπία φθοράς, καταστροφής και απώλειας. Η Restless Earthσυζητά το κόστος της προσέγγισης του πλανήτη ως αντικείμενο εκμετάλλευσης και ελέγχου, αμφισβητώντας το φαντασιακό της προόδου και της άνεσης.

Η καλλιτεχνική φιλοξενία και η έκθεση διοργανώνονται από το ARTos House σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Interstellar, στο πλαίσιο του προγράμματος CONTINUUM που συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη και το Υφυπουργείο Πολιτισμού της Κύπρου.

Θα πραγματοποιηθεί στο Πλανητάριο Κύπρου από 30.11.24 - 2.12.24

Πληροφορίες επικοινωνίας για όλες τις εκδηλώσεις:

info@artoshouse.org

www.artoshouse.org

• 22445455

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Σε έναν ανθισμένο χωματόδρομο δίπλα από μια ήσυχη πάροδο…»

«Σε έναν ανθισμένο χωματόδρομο δίπλα από μια ήσυχη πάροδο…»

«Σε έναν ανθισμένο χωματόδρομο δίπλα από μια ήσυχη πάροδο…»

Από 6 σε 10 εκατ. ευρώ η οικονομική ενίσχυση για Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2030 - Εγκρίθηκε από Υπουργικό

Από 6 σε 10 εκατ. ευρώ η οικονομική ενίσχυση για Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2030 - Εγκρίθηκε από Υπουργικό

Από 6 σε 10 εκατ. ευρώ η οικονομική ενίσχυση για Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2030 - Εγκρίθηκε από Υπουργικό

«Light Points»:Εικαστική Παρέμβαση σε χώρους της Λεμεσού

«Light Points»:Εικαστική Παρέμβαση σε χώρους της Λεμεσού

«Light Points»:Εικαστική Παρέμβαση σε χώρους της Λεμεσού