Η avant πρεμιέρα της νέας παραγωγής του Θεάτρου Ένα θα δοθεί την 1η Σεπτεμβρίου στο Αρχοντικό της οδού Αξιοθέας, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου. Θα ακολουθήσουν άλλες τέσσερις παραστάσεις στον ίδιο χώρο [μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου]. Έπειτα το Θέατρο Ένα θα παρουσιάσει μια παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών στις 11 Σεπτεμβρίου και στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Παραλιμνίου στις 15 Σεπτεμβρίου.
Η επίσημη πρεμιέρα θα δοθεί στις 22 Σεπτεμβρίου στην έδρα του Θέατρο Ένα στη Λευκωσία.
Το έργοΤο «Ντεφόλ - Σμύρνη 1922» είναι μια σειρά από αφηγήσεις -μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν την καταστροφή της «Αρχόντισσας της Ιωνίας», το 1922. Ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης διασκευάζει το ομότιτλο μυθιστόρημα του ποιητή, πεζογράφου και πρώην προέδρου του δ.σ. του ΘΟΚ, Δημήτρη Καραγιάννη, με θέμα τα γεγονότα των τελευταίων ημερών της Σμύρνης, ως ένα αφιέρωμα για όσους χάθηκαν και για όσους επέζησαν και βίωσαν τον ξεριζωμό και την προσφυγιά.
Με το «Ντεφόλ», που είναι τουρκική λέξη και σημαίνει «χάσου από 'δω» ο Δημήτρης Καραγιάννης επιχειρεί να δώσει δείγματα της τραγωδίας του Ελληνισμού στη Σμύρνη μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν από την καταστροφή του 1922.
Ο Αντρέας Χριστοδουλίδης, ο οποίος εκτός από τη διασκευή υπογράφει και τη σκηνοθεσία του έργου, εμπνευσμένος από όσα οι επιζήσαντες περιγράφουν στο βιβλίο, δημιούργησε μια παραγωγή «η οποία χαρακτηρίζεται από ευαισθησία προς την Ιστορία, αναδεικνύει όμως ταυτόχρονα και τη βίαιη ωμότητα αλλά και την απόγνωση των ανθρώπων που έζησαν και ζουν τον ξεριζωμό και την προσφυγιά», όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Θεάτρου.
«Παράλληλα μέσα από το έργο αναδεικνύονται πανανθρώπινες αξίες όπως, η ειρήνη, η αλληλεγγύη, η αγάπη, η συντροφικότητα και ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή.»
Η υπόθεσηΗ Ιφιγένεια ζει το δράμα του ξεριζωμού τις μαύρες μέρες της καταστροφής της Σμύρνης. Μαζί με τον Μενέλαο, ένα φοιτητή της Νομικής προσπαθούν να γλυτώσουν το θάνατο και να φύγουν από τη φλεγόμενη πόλη. Στην προσπάθεια τους αυτή γίνονται μάρτυρες ενός από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του 20ου αιώνα.
Τους ρόλους κρατούν οι Κωνσταντίνος Γαβριήλ, Τίνα Λεωνορά, Σωτήρης Μεστάνας, Έφη Χαραλάμπους.Οι παραστάσεις1 - 5 Σεπτεμβρίου στο Αρχοντικό Αξιοθέας στις 20:30.
11 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό θέατρο Λατσιών στις 20:00.
15 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Παραλιμνίου στις 20:00
Από τις 22 Σεπτεμβρίου, ημέρα της επίσημης πρεμιέρας και μετά, το έργο θα παρουσιάζεται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 20:30 στην Κύρια Σκηνή του «θεάτρο ένα» στη Λευκωσία.
1, 2, 3 Νοεμβρίου στο «θέατρο ένα» Λεμεσού στις 20:30
ΣυντελεστέςΣκηνοθεσία/ Διασκευή/ Σχεδιασμός Φωτισμού: Αντρέας Χριστοδουλίδης
Χειρισμός Φωτισμού/ Ήχου: Παύλος Πολυκάρπου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάριος Στυλιανού
Σχεδιασμός Αφίσας: Γιάννος Χριστοφόρου
Φωτογραφίες: Δημήτρης Βαττής
Παίζουν: Κωνσταντίνος Γαβριήλ, Τίνα Λεωνορά, Σωτήρης Μεστάνας, Έφη Χαραλάμπους.
+ Εισιτήρια: €15 και €12 [μειωμένο]. Πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλέφωνο 22348203
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.