«Η Γυναίκα που μαγείρεψε τον άντρα της» από το Θέατρο Σκάλα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 11.1.2019

Το Θέατρο «Σκάλα» εγκαινιάζει τη νέα χρονιά με το έργο μαύρης κωμωδίας «Η Γυναίκα που μαγείρεψε τον άντρα της» της Debbie Issit, που ανεβαίνει από το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019. 


Το έργο «Η Γυναίκα που μαγείρεψε τον άντρα της» γράφτηκε το 1991 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Arts Center του Λονδίνου, ενώ από τότε γνωρίζει μεγάλη επιτυχία όπου και να παίζεται. Πρόκειται για ένα έργο σύγχρονο, με γρήγορους ρυθμούς και έντονες συγκινησιακές καταστάσεις.  Μια εξαιρετική μαύρη κωμωδία για την αγάπη και το γάμο, μια  ξεκαρδιστική και συνάμα τραγική αποτύπωση της λαϊκής θυμοσοφίας, ότι «η καρδιά ενός άντρα περνάει μέσα από το στομάχι του»!

iginekapoumagirepse


Λαμβάνοντας υπόψη το εσωτερικό και εξωτερικό ύφος του έργου, τις δραματουργικές προεκτάσεις του, τα βασικά χαρακτηριστικά των ηρώων και πόσο αυτά αντιπροσωπεύουν τον σύγχρονο θεατή, τις σκηνικές οδηγίες της συγγραφέως, το είδος της γλώσσας που αυτή προτείνει και τη δράση του έργου, το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ» προτείνει μια σύγχρονη διασκευή του έργου στην κυπριακή διάλεκτο (από τον Χρήστο Γρηγοριάδη), πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα επικοινωνηθεί πιο αποτελεσματικά η ιστορία και η πορεία των χαρακτήρων, με τρόπο που να αφορούν πιο άμεσα στον σύγχρονο θεατή.

Περίληψη έργου

Ο Κυριάκος και η Σοφία είναι παντρεμένοι δεκαεννέα χρόνια.  Η Σοφία είναι πιστή σύζυγος και εξαιρετική μαγείρισσα.  Δεν διαθέτει όμως άλλα “προσόντα”, όπως νιάτα, ομορφιά, ενθουσιασμό, ζωντανό και ελεύθερο πνεύμα.  Σε μια κρίσιμη ηλικιακά στιγμή ο Κυριάκος βρίσκεται στην αγκαλιά μιας άλλης γυναίκας, της Ριάνας, που φαίνεται να διαθέτει όλα όσα λείπουν από τη Σοφία. Ο Κυριάκος προσπαθεί να κρατήσει και τις δύο γυναίκες στη ζωή του, ενώ μέσα σε μια απίστευτη τροπή ο κόσμος του βουλιάζει μέσα στα ψέματα και στην εξαπάτηση. Όταν πια αναγκάζεται να παραδεχτεί την αλήθεια και να αφήσει τη γυναίκα του, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια τεράστια και θλιβερή διαπίστωση : η νέα γυναίκα του δεν ξέρει καθόλου να μαγειρεύει! Θρηνώντας για την απώλεια των γαστριμαργικών γευμάτων και των ανέσεων της πρότερης ζωής, ο Κυριάκος αποφασίζει να επιστρέψει –κατά το ήμισυ -  και πάλι στη Σοφία.  Ο Κυριάκος φαίνεται πια να έχει λύσει τα προβλήματα της ζωής του.  Γι αυτό και όταν η Σοφία τον προσκαλεί – μαζί με τη Ριάνα - σε δείπνο, με αφορμή την τρίτη επέτειο του δεύτερου του γάμου, αυτός δέχεται με ευχαρίστηση. Τον περιμένει όμως μια εξαιρετικά σκληρή έκπληξη! «Η Γυναίκα που μαγείρεψε τον άντρα της» είναι ένα έργο με άμεσο, ειλικρινές και φρικιαστικό χιούμορ, που προσεγγίζει τα αιώνια θέματα του  έρωτα και της αγάπης, του γάμου και της προδοσίας και θέτει το αιώνιο ερώτημα αν "η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο».

Ταυτότητα Παράστασης

«Η Γυναίκα που μαγείρεψε τον άντρα της» της Debbie Issit

Σκηνοθεσία : Νίκος Νικολαΐδης

Διασκευή στα κυπριακά : Χρήστος Γρηγοριάδης

Μετάφραση από το πρωτότυπο : Γιόλα Κλείτου

Σκηνικά –Κοστούμια : Θέλμα Κασουλίδου – Μαρία Γεωργίου

Μουσική επιμέλεια : Χρήστος Γρηγοριάδης

Σχεδιασμός Φωτισμών : Miroslav Sdravkov

Στούντιο-ενορχηστρώσεις : Βαλεντίνος Βαλιαντή

Ηθοποιοί (αλφαβητικά):

Μαρίνα Βρόντη

Σοφοκλής Κασκαούνιας

Σκεύη Παπαμιλτιάδους

Η παράσταση αφορά θεατές άνω των 15 ετών.

Πρεμιέρα : Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019 – ώρα 8.30 μ.μ.

ΛΑΡΝΑΚΑ : Κάθε Σάββατο – 8.30 μ.μ. και Κάθε Κυριακή – 6.30μ.μ.

Παττίχειο θέατρο «ΣΚΑΛΑ»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ : Παρασκευή 22/1, Σάββατο 23/2 & Κυριακή 24/2 στο Θέατρο Δέντρο

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 24652800/1 – 99490102

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

«Το κενό αυτοπροσώπως»

«Το κενό αυτοπροσώπως»

«Το κενό αυτοπροσώπως»

«Free Palestine, Stop the genocide» φώναξε πλήθος κόσμου έξω από το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας (βίντεο)

«Free Palestine, Stop the genocide» φώναξε πλήθος κόσμου έξω από το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας (βίντεο)

«Free Palestine, Stop the genocide» φώναξε πλήθος κόσμου έξω από το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας (βίντεο)