«Ικέτιδες» με Εθνικό και λίγο από ΘΟΚ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 22.3.2019

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ανακοίνωσε σήμερα τους συντελεστές της συμπαραγωγής Εθνικού και ΘΟΚ για το ανέβασμα του εμβληματικού έργου «Ικέτιδες».


Η Κάτια Δανδουλάκη πρωταγωνιστεί σε αυτή την παραγωγή που σκηνοθετεί ο Στάθης Λιβαθινός, καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού.

Από την Κύπρο ως δυναμικό του ΘΟΚ θα συμμετέχουν στην παραγωγή η Άννα Γιαγκιώζη, η Κατερίνα Λούρα, η Νιόβη Χαραλάμπους και ο Ανδρέας Τσέλεπος.

Συμμετέχουν επίσης oι Κύπριοι ηθοποιοί Άνδρη Θεοδότου και Χάρης Χαραλάμπους που ζουν και εργάζονται μόνιμα στην Αθήνα και έχουν υπογράψει την πρόσληψή τους με το Εθνικό.

Επί σκηνής, επίσης, η Κόρα Καρβούνη, ο Θοδωρής Κατσαφάδος, η Τζίνη Παπαδοπούλου, η Αγλαΐα Παππά, η Μαρία Σαββίδου, ο Άκης Σακελλαρίου, ο Χρήστος Σουγάρης, η Κωνσταντίνα Τάκαλου και η Τάνια Τρύπη.

Οι Ικέτιδες θα ανέβουν στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 5-6 Ιουλίου 2019 και θα ακολουθήσει περιοδεία σε Κύπρο και Ελλάδα.

Το έργο ανεβαίνει σε νέα μετάφραση από τον ποιητή Γιώργο Κοροπούλη. Οι Κύπριοι Γιώργος Σουγλίδης και Φώτης Νικολάου υπογράφουν τα σκηνικά - κοστούμια και χορογραφία αντίστοιχα.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Γιώργος Κοροπούλης
Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Σουγλίδης
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Χορογραφία: Φώτης Νικολάου
Κινησιολογία: Μαρία Σμαγιέβιτς (Maria Smajevic)
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Συνεργάτης σκηνοθέτης: Βασίλης Ανδρέου

Διανομή (αλφαβητικά): Άννα Γιαγκιώζη, Κάτια Δανδουλάκη, Άνδρη Θεοδότου, Κόρα Καρβούνη, Θοδωρής Κατσαφάδος, Κατερίνα Λούρα, Τζίνη Παπαδοπούλου, Αγλαΐα Παππά, Μαρία Σαββίδου, Άκης Σακελλαρίου, Χρήστος Σουγάρης, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Τάνια Τρύπη, Ανδρέας Τσέλεπος, Νιόβη Χαραλάμπους, Χάρης Χαραλάμπους

Πενήντα τρία χρόνια μετά το μοναδικό της ανέβασμα από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία του Τάκη Μουζενίδη και 39 χρόνια από την πρώτη παράσταση του ΘΟΚ στην Επίδαυρο σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους, «η τραγωδία σκηνοθετείται από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Στάθη Λιβαθινό, σε ένα εγχείρημα που θα στηριχθεί στη συνεργασία καλλιτεχνών από τις δυο χώρες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι μητέρες των Αργείων στρατηγών που έχασαν τη ζωή τους στη Θήβα πολεμώντας στο πλάι του Πολυνείκη προσπέφτουν Ικέτιδες στο βωμό της Δήμητρας στην Ελευσίνα. Μαζί τους ο βασιλιάς του Άργους Άδραστος. Ζητούν τη βοήθεια του βασιλιά της Αθήνας Θησέα γιατί οι Θηβαίοι κρατούν τους νεκρούς και δεν επιτρέπουν την ταφή τους.

Ο Θησέας ανταποκρινόμενος στο δίκαιο αίτημα ετοιμάζεται να στείλει μήνυμα στον βασιλιά της Θήβας Κρέοντα όμως τον προλαβαίνει η άφιξη Θηβαίου Κήρυκα που φέρνει το δικό του μήνυμα στον Θησέα: Του ζητά να διώξει τον Άδραστο και τις μητέρες διαφορετικά θα τους επιτεθούν.

Ο Θησέας οδηγεί τον στρατό της Αθήνας ενάντια στους Θηβαίους και φέρνει στην Ελευσίνα τους νεκρούς στρατηγούς όπου και τους καίουν. Η Ευάδνη σε ένα παραλήρημα ορμά στη φωτιά και καίγεται μαζί με τον άνδρα της Καπανέα. Μητέρες και παιδιά παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής με τις στάχτες των αγαπημένων τους.

Η τραγωδία γραμμένη το 422 π.Χ. φέρει τον απόηχο της μάχης στο Δήλιο το 424 π.Χ., δύο χρόνια πριν, όταν οι Θηβαίοι -σύμμαχοι της Σπάρτης- νίκησαν τους Αθηναίους και δεν τους άφηναν για μέρες να πάρουν και να θάψουν τους νεκρούς τους.

+ Αναλυτικές ημερομηνίες της περιοδείας σε Κύπρο και Ελλάδα θα ανακοινωθούν σύντομα.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία