Ο Κύπριος χορευτής Μιχάλης Θεοφάνους θα είναι ο «Οιδίποδας» στο ομότιτλο έργο που θα παρουσιάσει ο Ρόμπερτ Γουίλσον στην Επίδαυρο.
Ο Μιχάλης Θεοφάνους, από τους κύριους χορευτές του Δημήτρη Παπαϊωάννου, πρωταγωνιστεί στο έργο που θα ανέβει στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 21 και 22 Ιουνίου 2019.
Στην παράσταση που ζητήθηκε από το Φεστιβάλ να ανεβάσει στην Επίδαυρο, ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Ρόμπερτ Γουίλσον παίρνει ως βάση τον μύθο του Οιδίποδα, για να αφηγηθεί την ιστορία του ήρωα. Αφηγήτρια θα είναι η Λυδία Κονιόρδου, ενώ στην παράσταση πρωταγωνιστεί επίσης η σπουδαία Γερμανίδα ηθοποιός Angela Winkler. Παίζουν ακόμα οι Dickie Landry και Αλέξης Φουσέκης, Meg Harper, Kayije Kagame, Casilda Madrazo, ενώ ακούγονται ο Ρόμπερτ Γουίλσον και ο Κρίστοφερ Νόουλς.
Στην παράσταση ο Γουίλσον εμπλέκει ελληνικά, ιταλικά, αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και λατινικά. Θα συναντηθούν επίσης θέατρο, χορός, μουσική και εικαστικά.
OEDIPUS da Oidpuøs ty«rannos di Sofocle ideazione, spazio, disegno luci e regia Robert Wilson co Ð regia Ann Christin Rommen musiche originali Dickie Landry e Kinan Azmeh costumista Carlos Soto collaboratore alla scenografia Annick Lavallee Ð Benny collaboratore disegno luci Solomon Weisbard drammaturgia Konrad Kuhn con Angela Winkler, Mariano Rigillo, Dickie Landry (sax), Michalis Theophanous, Alexis Fousekis, Meg Harper, Kayije Kagame, Casilda Madrazo un progetto di Change Performing Arts commissionato e coprodotto da Conversazioni | Teatro Olimpico Vicenza, Teatro Stabile di Napoli Ð Teatro Nazionale © Lucie Jansch
©LUCIE JANSCH
«Θέλω να κάνω μια παράσταση ταυτόχρονα πολύ αρχαία και πολύ σύγχρονη, ένα τσίζμπεργκερ» ανέφερε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ο σκηνοθέτης, καθώς η παράσταση θα ανέβει και στο Αρχαίο Θέατρο της Πομπηίας τον Ιούλιο 2019.
«Αυτό είναι άλλωστε το θέατρο: να αναμειγνύεις διαφορετικά υλικά σε μια δομή που θα ενισχύει τη δύναμή τους. Θέλω να δημιουργήσω έναν Οιδίποδα διαπολιτισμικό και διαχρονικό».Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανός Ρόμπερτ Γουίλσον θα σκηνοθετήσει στην Επίδαυρο.
«Η αρχετυπική ιστορία του Οιδίποδα ξεδιπλώνεται μέσα από τα εκπληκτικά, χαρακτηριστικά tableaux vivants του Ρόμπερτ Γουίλσον, ενός κορυφαίου δημιουργού ο οποίος ακολουθεί την ιστορία του Οιδίποδα χρονολογικά, χωρίς να συμπίπτει απολύτως με τον
Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή, από τη στιγμή της γέννησής του και της εγκατάλειψής του ως βρέφους, μέχρι τη στιγμή της τύφλωσής του, αφού έχουν προηγηθεί οι φρικτές αποκαλύψεις: από το πρώτο φως της ζωής στο τελευταίο φως που αντικρίζει. Δύο «μάρτυρες», ένας άντρας και μια γυναίκα, μας μεταφέρουν αυτά που βλέπουν, τον βίο και την πολιτεία του Οιδίποδα, σαν να μιλάνε διαμέσου των αιώνων» αναφέρεται σε σχετικό δελτίο του Φεστιβάλ για το έργο.
Καταξιωμένος παγκοσμίως και γνωστός για τα μοναδικά εικαστικά περιβάλλοντα που δημιουργεί, ο Γουίλσον διακρίνεται για τις δυνατές ποιητικές εικόνες που συνοδεύουν τη δράση στα έργα του με τρόπο καθοριστικό. Η καλλιτεχνική ματιά του Γουίλσον θεωρείται ότι αναμόρφωσε τη σκηνοθεσία σε θέατρο και όπερα, με την τόλμη και την ιδιαιτερότητά της. Ως σκηνοθέτης, έχει συνεργαστεί με κορυφαία ονόματα της τέχνης όπως ο Φίλιπ Γκλας, η Ιζαμπέλ Ιπέρ, ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, ο Γουίλιαμ Νταφόε κ.ά.
Από το 1992 διευθύνει το Watermill Center στη Νέα Υόρκη, ένα διεθνές κέντρο έρευνας για τις παραστασιακές τέχνες.
+ «Οιδίποδας» στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 21 και 22 Ιουνίου, 21:00. Εισιτήρια εδώ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.