Και ο Δημήτρης Χειμώνας στην Κουατριενάλε Πράγας

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 6.6.2019

Με το σόλο έργο «Παύση», ο Δημήτρης Χειμώνας συμμετέχει στην Κουατριενάλε της Πράγας, τη Διεθνή Έκθεση Σκηνογραφίας που ξεκινά στις 6 Ιουνίου στην τσεχική πρωτεύουσα.


Ο Χειμώνας παρουσίασε για πρώτη φορά το έργο «Παύση» το 2016 στο Φεστιβάλ Open House της Στέγης Σύγχρονου Χορού Λεμεσού και επιλέχθηκε μετά από ανοιχτό κάλεσμα για το πρότζεκτ Formations της διεθνούς διοργάνωσης. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που διερευνά την επίδραση των δομών και μοτίβων των παραστατικών τεχνών στην καθημερινή ζωή, σε επιμέλεια των D. Chase Angier και Serge von Arx.

Ο Δημήτρης Χειμώνας θα παρουσιάσει τη σόλο περφόρμανς του στις 12 και 13 Ιουνίου.



Βίντεο από την παρουσίαση της Παύσης το 2016 στη Λεμεσό.

«Εάν η ζωή είναι η μεγαλύτερη περφόρμανς μακράς διαρκείας, με αρχή και τέλος, τότε αναγνωρίζουμε την ευθύνη μας, ως περφόρμερς, να δημιουργούμε τη μία στιγμή μετά την άλλη. Η συνειδητή επιλογή της δημιουργίας μετατρέπεται σε απόπειρα να ξεφύγουμε από τα όρια της ατομικότητας και να αγγίξουμε την αίσθηση του άχρονου και της συλλογικότητας», αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα για την «Παύση», στην οποία ο καλλιτέχνης «επαναλαμβάνει για δύο εξάωρα την αντίστροφη μέτρηση από το 10 μέχρι το 1, δυνατά, σε αναμονή. Όπως και στο θέατρο η δράση κλιμακώνεται, οδηγώντας μας στο άγνωστο του χρόνου. Με ξεκάθαρη αναφορά στην αντίστροφη μέτρηση της παραμονής πρωτοχρονιάς, στην έκρηξη της βόμβας, στο διαστημόπλοιο που θα φύγει για το διάστημα, στο πράσινο φως για τους πεζούς στο δρόμο, το έργο εξερευνά τη δραματική ροή του χρόνου σε σχέση με τις πραγματοποιήσεις της ανθρώπινης ύπαρξης. Οι προσδοκίες του κοινού και οι άδειες -ή γεμάτες- παύσεις στο τέλος κάθε μέτρησης, ενεργοποιούν την ευθύνη του ατόμου να δράσει, να συμμετάσχει, και να αντιμετωπίσει με κριτική στάση το νέο παρόν που μονίμως έρχεται.»

Το έργο του Δημήτρη Χειμώνα (1993) διερευνά τις έννοιες του θεάματος και πλαισίου παρουσίασης, ως μηχανισμούς παραγωγής συλλογικοτήτων. Συνεργάζεται με ηθοποιούς, σκηνοθέτες, εικαστικούς, χορευτές, μουσικούς για τη δημιουργία ζωντανών δράσεων, βίντεο ή εγκαταστάσεων. Παρουσίασε, μεταξύ άλλων, σε θέατρα στην Κύπρο, στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη και στο Edinburgh Fringe Festival, καθώς και στο Μουσείο Μπενάκη (2016), στη Μπιενάλε Νέων Τίρανα (2017), στο The Window Laboratoire Paris (2018), στο κυπριακό περίπτερο της Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας (2018), και τώρα στην Prague Quadrennial Σκηνογραφίας (2019). Αποφοίτησε από το East15 Acting School στο Λονδίνο και τώρα φιλοξενείται από το Ινστιτούτο Ashkal Alwan, στο Home Workspace Program 2018-2019, στη Βυρητό.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία