Μαρία Ιόλη Καρολίδου: «Η Λέιλα είναι μία ισχυρή γυναίκα»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 8.6.2019

Συνέντευξη στην Κατερίνα Μιχάηλου


Ιστορίες που δεν ξεστόμισε ποτέ επιθυμεί να αφηγηθεί στο πλαίσιο της παράστασης η νεαρή ηρωίδα Λέιλα- την οποία υποδύεται η ηθοποιός Αντωνία Χαραλάμπους. Σε αυτό το σκληρό ταξίδι της ενηλικίωσής της όποτε και πέφτει θύμα εμπορίας και εκμετάλλευσης, θέτει συνοδοιπόρο της το κοινό, την ώρα που οι άντρες της ζωής της- τους οποίους ενσαρκώνει ο Γιάννης Καραούλης- δίνουν τη δική τους εκδοχή στην ιστορία. Ο τελευταίος βρέθηκε στο στούντιο του «Πολίτης 107,6» και στο πολιτιστικό ένθετο «τι παίζει», όπου μαζί με τη σκηνοθέτιδα του έργου Μαρία Ιόλη Καρολίδου, μίλησαν για την συγκεκριμένη παράσταση.
Διαβάζοντας το έργο ένιωσα ότι στην Κύπρο του 2019 πρέπει να ακουστούν αυτές οι γυναικείες φωνές.

Τι σας έκανε να προχωρήσετε στη μετάφραση του έργου «Leila & Co»;

Μ: Δύο πράγματα. Το πρώτο είναι η ίδια η συγγραφέας του έργου. Είναι νέα, ανερχόμενη και πιστεύω πολύ σε αυτήν. Είναι μία πολύ δυνατή γυναικεία φωνή. Το δεύτερο έχει να κάνει με την ηρωίδα. Είναι μία σπουδαία φωνή μέσα στο έργο, ένα κορίτσι που προσπαθεί να πει την ιστορία του κι όμως δεν μπορεί, μοιάζει αδύνατο να την πει. Διαβάζοντας το έργο λοιπόν ένιωσα ότι στην Κύπρο του 2019 πρέπει να ακουστούν αυτές οι γυναικείες φωνές.

LEILA4


Γιάννη ο ρόλος σου στο έργο είναι πολυδιάστατος και πολλαπλός έτσι;

Γ: Ακριβώς. Εγώ υποδύομαι κάποιους άντρες στη ζωή της Λέιλας, τον πατέρα της, τον γαμπρό της, τον σύζυγό της, ένα ειρηνευτή, οι οποίοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή της. Αυτοί οι άντρες ουσιαστικά παρεμβαίνουν και δεν της επιτρέπουν να ολοκληρώσει την ιστορία της ή ιδιοποιούνται με κάποιο τρόπο την αφήγησή της ή δίνουν τη δική τους εκδοχή επί των γεγονότων. Όσον αφορά το ερμηνευτικό μέρος, η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ ιντριγκαδόρικο για ένα ηθοποιό να ενσαρκώνει τόσους διαφορετικούς ρόλους, με γρήγορες εναλλαγές από τον ένα χαρακτήρα στον άλλο.

Γιατί είναι τόσο ξεχωριστό το συγκεκριμένο έργο;

Μ: Γιατί παρόλο που πραγματεύεται ένα πολύ δύσκολο θέμα της κακοποίησης και της εμπορίας, η συγγραφέας με τη σωστή χρήση του λόγου καταφέρνει να συνδυάζει το κωμικό και το τραγικό. Ο λόγος της είναι άμεσος, αλλά και ποιητικός και περιγραφικός  ταυτόχρονα, κατορθώνοντας το αποτέλεσμα να είναι ένα κομψοτέχνημα ισορροπίας. Επίσης αυτό που μας κερδίζει είναι ότι η ηρωίδα αυτή είναι μια γυναίκα πολύ ζωντανή, με χιούμορ, με φαντασία, έξυπνη και πνευματώδης. Δεν είναι ένα θύμα που απλώς κάθεται να πει την ιστορία του. Είναι μία πολύ ισχυρή γυναίκα.
Το θέατρο μπορεί να σε οδηγήσει να εμβαθύνεις, να ταρακουνήσει λίγο τη σκέψη σου, να δεις πιο καθαρά.

LEILA3


Η συγγραφέας σε μία συνέντευξή της ανέφερε για το έργο «Θέλω το κοινό φεύγοντας από την παράσταση να σκεφτεί πως υπάρχουν πράγματα που συμβαίνουν και δεν τα βλέπω-ίσως γιατί δεν θέλω να δω». Πιστεύετε ότι δεν θέλουμε να δούμε κάποια πράγματα ενώ συμβαίνουν;

Μ: Το πιστεύω. Βλέπουμε τόσα στα ΜΜΕ και καθόμαστε από την ασφάλεια του καναπέ μας αδρανείς νομιζόμενοι ότι όσα συμβαίνουν είναι πολύ μακριά μας και δεν μας αφορούν. Επιλέγουμε να μην τα βλέπουμε γιατί όταν «βλέπεις κάτι, το γνωρίζεις και μετά πρέπει να δράσεις» κι αυτό είναι το δύσκολο. Η απόσταση και η ασφάλεια δημιουργεί και ένα χώρο που είναι εύκολο να μην συμμετέχει κάποιος. Και το θέατρο είναι ένας χώρος που σε καλεί να κάνεις ακριβώς το αντίθετο. Να συμμετέχεις, να είσαι μέρος μίας κατάστασης. Από επιλογή λοιπόν –και λόγω χώρου- θεατές και ηθοποιοί χωρίζονται από πολύ μικρή απόσταση γιατί θέλαμε να υπάρχει αυτή η προσωπική σχέση με το κοινό.

Γ: Ίσως το ρήμα βλέπω να χρησιμοποιείται λανθασμένα γιατί ζούμε σε μία εποχή που βλέπουμε τόσα πολλά που δεν προλαβαίνει να εγγραφεί κάτι ουσιαστικά στο μυαλό μας. Εδώ έρχεται και η σημασία του θεάτρου. Μπορεί να σε οδηγήσει να εμβαθύνεις, να ταρακουνήσει λίγο τη σκέψη σου, να δεις πιο καθαρά.

*Η παράσταση ανεβαίνει στο πλαίσιο του πρότζεκτ ΣΕΖΟΝ Γυναίκες 2019 - 2021

Συντελεστές

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Μαρία Ιόλη Καρολίδου
Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Ιωάννου
Μουσική: Γιάννης Κούτης
Κινηση: Αλέξης Βασιλείου
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Καραούλης
Οπτική επικοινωνία: Χριστιάνα Κωνσταντίνου

Ερμηνεύουν: Αντωνία Χαραλάμπους, Γιάννης Καραούλης
Η ομάδα ευχαριστεί τον Γιώργο Κουκουμά για τη βοήθεια του.

+ «Λέιλα και Συνεργάτες» στον χώρο Space [Κωστή Παλαμά 12, Λευκωσία] στις 8, 10, 15 και 17 Ιουνίου στις 20:30 και 2, 9 και 16 Ιουνίου στις 19:00. 

Πληροφορίες: 99784920

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία