«Ελ Εσκοριάλ» από το Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας στην Αξιοθέα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 13.6.2018

Το έργο «Ελ Εσκοριάλ» του Μισέλ Ντε Γκελντερόντ παρουσίασε θεατρική ομάδα από το Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας, το βράδυ της Δευτέρας 11 Ιουνίου, στο πλαίσιο του 21ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου που λαμβάνει χώρα στο Αρχοντικό Αξιοθέας.


escorial


Στο έργο  συνυφαίνονται η λαϊκή φλαμανδική παράδοση των μεταμφιέσεων, η γαλλική ποίηση και λογοτεχνία, η τέχνη των Ελ Γκρέκο, Βελάσκεθ και Ένσορ, και η ιστορία του περίφημου Εσκοριάλ, το παλάτι – μοναστήρι στην Ισπανία όπου έζησε ο Φίλιππος Β΄.

Διαβάστε επίσης: 21o Πολιτιστικό Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου

escorial2


Παραπέμπει στον Μεσαίωνα της Ιεράς Εξέτασης και των βασανιστηρίων. Σ’ ένα παιχνίδι ανταλλαγής ρόλων ανάμεσα στον βασιλιά και τον γελωτοποιό του, ο Γκελντερόντ υμνεί την τέχνη του θεάτρου και την ελευθερία της έκφρασης. Πρόκειται για ένα έργο με μεγάλες εντάσεις, στο οποίο το κωμικό και το τραγικό στοιχείο διαδέχονται το ένα το άλλο, διαμορφώνοντας μια επικίνδυνη ισορροπία.



Μιλώντας αλληγορικά, ο Γκελντερόντ πλάθει έναν μύθο με διαχρονική αξία, μεσαιωνικό ήθος και σκοτεινή ατμόσφαιρα, ο οποίος με δηλητηριώδη σαρκασμό καταγγέλλει την υποκρισία, τον θρησκευτικό φανατισμό, τον υπανθρωπισμό, τον ανθρωποφαγισμό, τον κυνισμό, τη βία, τη δολοφονική μανία, τον εγωτισμό, τον εκτροχιασμό και τελικά τον παραλογισμό της τυραννικής εξουσίας.

escorial3


Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι με τη συγκεκριμένη παράσταση, το Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας κέρδισε το 3ο Βραβείο στους 29ους Παγκύπριους σχολικούς αγώνες θεάτρου 2018 που διοργανώνονται από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

escorial4


escorial5


Συντελεστές:
Διασκευή / Σκηνοθεσία: Ramiro Ramirez
Μετάφραση: Κωστής Σκαλιώρας
Σκηνικά – κοστούμια: Ομάδα Θεάτρου
Μουσική: Bernd Alois Zimmermann

escorial6
Πρωταγωνιστές 
Βασιλιάς: Νίκολα Μητροπούλου
Φολιάλ: Σοφία Λεμονάκη
Καλόγερος: Ελευθέριος Μαρίνου
Μοναχοί: Κωνσταντίνος Ούρδας, Όλγα Αντωνίου, Εύη Χαλκίδου, Σπύρος Γκατζόγιας
Η παράσταση παρουσιάζεται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας.

Φωτογραφίες: © Παύλος Βρυωνίδης

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία