«Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ» στο Θέατρο Ένα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 5.10.2018

Το αριστούργημα του Σάμιουελ Μπέκετ «Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ»  είναι η νέα παραγωγή του «θέατρο ένα», που κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018.


Τα έργο, σε σκηνοθεσία, μετάφραση και διασκευή του Αντρέα Χριστοδουλίδη, αποτελεί μια  διαχρονική παράσταση  γεμάτη από  νοήματα που στο τέλος αφήνoυν στον θεατή,  σκέψεις και προβληματισμούς για την ουσία της ζωής.

Το έργο πραγματεύεται καταστάσεις μοναξιάς και διάσπασης προσωπικότητας από τις οποίες υποφέρει ένας άνθρωπος που δεν έχει ούτε κοινωνικό, ούτε βιολογικό, ούτε θρησκευτικό στόχο. Κατά καιρούς προσπάθησε να βρει νόημα στον έρωτα και στη δημιουργικότητα, αλλά δεν θα κατάφερε.

Η ιστορία

Ο Κραπ, σε κάθε γενέθλια του, ηχογραφεί μια μαγνητοταινία με όσα έζησε κάθε προηγούμενή χρονιά, γεγονότα, αποφάσεις που επηρέασαν την ζωή του στο πέρασμα το χρόνου. Επι σκηνής τον βλέπουμε σε μια βραδιά στο μέλλον, ηλικιωμένο, να έρχεται αντιμέτωπος με όλη του την ζωή ξαναζώντας με τις αναμνήσεις  προσπαθώντας να αναθεωρήσει  τις αποφάσεις  που στιγμάτισαν την πορεία του.

Το μόνο που τον ανακουφίζει είναι το τελετουργικό της μαγνητοταινίας. Είναι το ίδιο το τελετουργικό των γενεθλίων του, αλλά και το άνοιξε - κλείσε του μαγνητοφώνου, οι φράσεις του οποίου επαναλαμβάνονται. «Τι είναι πια ένα έτος; Σκέψη και δυσκοιλιότητα». Η φράση συνοψίζει όλη την προσωπικότητα του Κραπ. Από τη μία το μυαλό και από την άλλη το σώμα το οποίο συμβολίζεται με τα έντερα και αυτό που παράγουν. Σκουπίδια. Είναι το όνομα του ίδιου του Κραπ, είναι η ουσία από την οποία είναι φτιαγμένος.

Οι μαγνητοταινίες του παρελθόντος ηχογραφούνται ζωντανά. Το βίντεο και η ηχογράφηση δημιουργούν το παρόν και παράλληλα ανασυνθέτουν το παρελθόν. Οι χρόνοι αυτοί συνυπάρχουν, ο ηθοποιός συνομιλεί με την ηλικιωμένη προβολή του εαυτού του· όπως ο Κραπ - μέσω των μαγνητοταινιών - με τον νεότερο εαυτό του.

Πριν από κάθε καινούρια ηχογράφηση ακούει μια παλαιότερη. Στα εξηκοστά ένατα γενέθλιά του έρχεται αντιμέτωπος με τις αποφάσεις που πήρε 30 χρόνια πριν.

Πρεμιέρα: Τετάρτη 10 Οκτωβρίου στις 20:30

Τακτικές Παραστάσεις: Κάθε Τέταρτη και Κυριακή στις 20:30 στην κύρια σκηνή του «θέατρο ένα»

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία/ Μετάφραση: Αντρέας Χριστοδουλίδης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάριος Στυλιανού

Παίζουν: Μανώλης Μιχαηλίδης και Ειρήνη Σαλάτα.

Γενική είσοδος: €10





Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία