Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, αλλιώς

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛΟΥ Δημοσιεύθηκε 21.12.2019

Μία διαφορετική εκδοχή της δημοφιλούς αρχαίας τραγωδίας, «Αντιγόνη» του Σοφοκλή παρουσιάζεται από σήμερα στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού. Η παράσταση χαρακτηρίζεται από τους συντελεστές σαν μία τραγωδία δωματίου και διαφοροποιείται από τη μορφή του θεατρικού αυτού είδους, έτσι όπως το ξέρουμε.


Όπως ανέφερε ο ηθοποιός Μιχάλης Ασιήκκας μιλώντας στο ραδιόφωνο «Πολίτης 107,6» και στο πολιτιστικό ένθετο «Τι παίζει», «η προσέγγιση της σκηνοθέτιδας Έλενας Αγαθοκλέους είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Οι χαρακτήρες είναι ουσιαστικά κάποιοι που μεταφέρουν τους χαρακτήρες. Ο θεατής δε βλέπει τη ρεαλιστική αναπαράσταση του κειμένου αλλά μία συνθήκη στην οποία διατηρούνται κάποιες αποστάσεις μεταξύ των ηρώων».

Χρέος έναντι πολιτών

Η ιστορία της Αντιγόνης και η σύγκρουσή της με τον Κρέοντα – τον οποίο υποδύεται ο Μιχάλης Ασιήκκας – είναι γνωστή. Η πόλη μόλις έχει βγει από έναν πόλεμο, άρα η ηρεμία είναι απαιτούμενο. Η επερχόμενη σύγκρουση όμως της Αντιγόνης – την οποία ενσαρκώνει η Στυλιάνα Ιωάννου, με τον Κρέοντα σχετικά με την ταφή ή όχι του νεκρού αδελφού της, Πολυνείκη, προκαλεί νέες αναταράξεις στην πόλη. Το ενδιαφέρον ωστόσο είναι ότι η «αντιπαράθεση δίκαιου και άδικου αποκτά νόημα για τον θεατή καθώς και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν τις θέσεις τους χρησιμοποιώντας επιχειρήματα».



Όπως αναφέρει ωστόσο ο ηθοποιός Μιχάλης Ασιήκκας «για μένα δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο λεκτικής αντιπαράθεσης στο έργο καθώς ο Κρέοντας κατά τη γνώμη μου έχει απόλυτο δίκαιο. Αντιλήφθηκα διαβάζοντας το έργο ότι αν συνέβαινε σήμερα κάτι ανάλογο η πλειοψηφία των πολιτών θα ήταν στον δρόμο διαμαρτυρόμενη εάν ο Κρέοντας υπέκυπτε στα αιτήματα της Αντιγόνης. Μόλις ανέλαβε την διακυβέρνηση μιας πόλης και θέσπισε ένα νόμο. Έχοντας λοιπόν τεράστια ευθύνη απέναντι στον λαό δεν μπορεί να κάνει καμία εξαίρεση για την Αντιγόνη», ανέφερε ο ηθοποιός σχετικά με τον χαρακτήρα που υποδύεται υπογραμμίζοντας ακριβώς ότι δεν πρόκειται για απλώς μία προσωπική απόφαση, αφού αυτή θα κριθεί τελικά από το σύνολο των πολιτών.

Η Έλενα Αγαθοκλέους ανέλαβε τη σκηνοθεσία και δραματουργία του έργου όπως και την επεξεργασία του κειμένου σε συνεργασία με την Ράνια Ιακώβου. Η Μυρτώ Σαρμά υπογράφει τη χρήση του χώρου και τα κοστούμια, η Μαριάννα Μιχαήλ τη μουσική και η Ελεάνα Αλεξάνδρου την κίνηση.

Επί σκηνής οι Στυλιάνα Ιωάννου ως Αντιγόνη, η Ελεάνα Αλεξάνδρου ως Ισμήνη, ο Μιχάλης Ασιήκκας ως Κρέοντας, ο Ευριπίδης Δίκαιος στους ρόλους του Φύλακα και του Άγγελου, ο Νεκτάριος Θεοδώρου στο ρόλο του Αίμονα ενώ στον ρόλο του Τειρεσία θα δούμε τον ποιητή Μάριο Αγαθοκλέους.

+ Πρεμιέρα στις 21 Δεκεμβρίου στις 19:00 στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη. Παραστάσεις στις 22, 28, 29 Δεκεμβρίου, 3,4 Ιανουαρίου στις 19:00 και 23 Δεκεμβρίου και 3 Ιανουαρίου στις 20:30. 

Στη Λευκωσία θα δοθούν παραστάσεις στις 11 και 12 Ιανουαρίου στις 19:00 και στις 10 και 13 Ιανουαρίου στις 20:30 στο Γκαράζ. Εισιτήρια προς 12 ευρώ στο www.soldoutticketbox.com και σε όλα τα καταστήματα Stephanis. Πληροφορίες τηλ. 97879793. 

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία