«Μία σπουδή στον έρωτα» στο Σατιρικό Θέατρο

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛΟΥ Δημοσιεύθηκε 21.9.2020

Ποιήματα, κείμενα και τραγούδια του Μπέρτολτ Μπρεχτ συνθέτουν τη νέα παραγωγή του Σατιρικού Θεάτρου η οποία έκανε πρεμιέρα και συνεχίζει τις παραστάσεις της σε σκηνοθεσία Νεοκλή Νεοκλέους. Η ηθοποιός κυρία Αννίτα Σαντοριναίου μίλησε στον «Π» για το συγκεκριμένο έργο του Γιώργου Νεοφύτου, με τίτλο «Περί έρωτος και άλλων τινών».


Ο έρωτας σε όλες του τις μορφές και διαστάσεις είναι το κεντρικό θέμα της τρέχουσας παραγωγής του Σατιρικού θεάτρου, «Περί έρωτος και άλλων τινών», η οποία αποτελεί ουσιαστικά μία σύνθεση από κείμενα, ποιήματα και τραγούδια του δημοφιλούς συγγραφέα Μπέρτολτ Μπρεχτ. Η ηθοποιός κυρία Αννίτα Σαντοριναίου μίλησε στο ραδιόφωνο «Πολίτης 107,6» και στην πολιτιστική εκπομπή «Τι παίζει» για το έργο του Γιώργου Νεοφύτου που συνεχίζει τις παραστάσεις του στην Πάνω σκηνή του Σατιρικού θεάτρου.

Τι ακριβώς θα δούμε στην παράσταση;

Θα δούμε ένα είδος μιούζικαλ θα έλεγα πάνω σε πιο ερωτικά μονοπάτια. Είναι μια σπουδή στον έρωτα η παράστασή μας, είναι μια μικρή αλλά αρκετά κουραστική για μας τους ηθοποιούς παράσταση, που μιλά για τον έρωτα σε όλες τους τις εκφάνσεις, μέσα από κείμενα, ποίηση και έργα του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Είναι ένα ψηφιδωτό διανθισμένο με τραγούδια που έχουν γραφτεί από σπουδαίους μουσουργούς. Θα έλεγα ότι η παράσταση είναι ένα μιούζικαλ όπου ο θεατής θα ταξιδέψει και σε τωρινές και σε προηγούμενες εποχές. Θα ταξιδέψει μέσα στον έρωτα, στον πόλεμο, στην κακουχία και στη χαρά, στη λύπη και στην απελπισία του έρωτα, σε όλες τις εκφάνσεις του έρωτα, στον έρωτα ανάμεσα σε δύο ανθρώπους, στην αγάπη της μάνας και του παιδιού και του παιδιού για τη μάνα, στην απελπισία της απώλειας του έρωτα, μέσα από υπέροχα τραγούδια πολλά από τα οποία είναι πολύ γνωστά. Οφείλω να ομολογήσω ότι έχουμε δύο κορίτσια που τραγουδούν υπέροχα αυτά τα τραγούδια,. Τη Μάρα Κωνσταντίνου και Χριστιάνα Λάρκου και πραγματικά εκτός από το ότι ο θεατής θα ταξιδέψει και θα γλυκαθεί η ψυχή του, θα γελάσει, θα δακρύσει , θα σκεφτεί, θα προβληματιστεί και προπάντων θα ψυχαγωγηθεί με την έννοια της αγωγής ψυχής και με την έννοια της χαράς που φεύγοντας από μία παράσταση παίρνεις μαζί σου, μαζί με προβληματισμός, σκέψεις και μηνύματα που περνά ο ίδιος ο Μπεχτ μέσα από το έργο του.

Θα μας προβληματίσει το συγκεκριμένο έργο;

Βεβαίως θα κάνει ο καθένας μια αυτοεξομολόγηση αλλά και μια ανίχνευση, θα έλεγα ότι θα ψάξει μέσα του μετά από τα ερωτήματα που θέτει το κείμενο του Μπρεχτ, θα πάρει πολλά μηνύματα και θα σκεφτεί. Αυτό είναι το σημαντικό στο θέατρο του Μπρεχτ. Ότι δεν το ακούς και φεύγεις χωρίς να θυμάσαι τίποτα χωρίς να έχεις πάρει τίποτα από αυτό. Αντίθετα φυτεύονται στο μυαλό σου διάφορες σκέψεις τις οποίες παίρνεις και επεξεργάζεσαι. Η Μαρίζα Παρτζίλη έχει δημιουργήσει ένα μπαρ όπου οι χαρακτήρες αρχίζουν την εξομολόγησή τους που θα βοηθήσουν και τους θεατές να κάνουν την αυτοεξομολόγησή τους ή την αυτοεξερεύνηση στον έσσο κόσμο τους, όσον αφορά την αγάπη, τον έρωτα σε αυτό τον κόσμο που ζούμε σήμερα.

Έχουμε βρει το κλειδί για την αγάπη και τον έρωτα εν έτει 2020;

Νομίζω το κλειδί πρέπει να το ψάχνει ο καθένας μέσα του. Και πρέπει να ψάχνει ο καθένας μέσα του γενικά, ακριβώς αυτό θέτει ο συγγραφέας. Δεν προσφέρει καμία προκάτ λύση. Το θέατρο άλλωστε γενικά δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα, τα παραθέτει, καθρεφτίζεται ο θεατής πάνω σε αυτά τα προβλήματα βλέπει δηλαδή τον εαυτό του στην τάδε ή στην τάδε στιγμή του και φεύγει με τον προβληματισμό πώς μπορεί να λειτουργήσει έτσι ώστε να διορθώσει και να βελτιώσει κάποια κατάσταση ή να ζήσει σε πιο καλές συνθήκες με πιο καλό τρόπο.

Σας έχει δώσει κάτι όλη αυτή η διαδικασία της παράστασης;

Οφείλω να ομολογήσω ότι μου αρέσει πολύ να λαμβάνω μέρος σε παραστάσεις που εμπεριέχουν τραγούδι και χορό. Πέρα από αυτό μου έχει δώσει πολύ μεγάλη χαρά το γεγονός ότι συνεργάζομαι με αυτή την υπέροχη ομάδα ανθρώπων, που είναι δικοί μου άνθρωποι και πραγματικά και μένα με έχει βάλει σε μεγάλη διεργασία σκέψεων το κείμενο του Μπρεχτ. Δεν μπορεί να σε αφήσει αδιάφορο. Ακόμα κι αν διασκεδάζεις και γελάς και σιγοχορεύουν τα πόδια σου ή σιγοτραγουδά το στόμα σου, σίγουρα το μυαλό σου αρχίζει να κινητοποιείται, να ενεργοποιείται και να σκέφτεται. Αυτό κάνει ο Μπρεχτ. Αυτό έχει κάνει και σε μας νομίζω που παίζουμε σε αυτή την παράσταση.

Παραστάσεις: 18, 19, 20, 25, 26, 27 και 30 Σεπτεμβρίου, στην Πάνω Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου, στις 20:30.

Πληροφορίες: 22-312940

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία