Η παράσταση συνοδεύεται από μια ιδιαίτερα ξεχωριστή έκθεση χαρακτικής με τίτλο «ΕΛIΣΣΑ-ΔΙΔΩ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΥΡΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΧΗΔΟΝΑ» με έργα του 16ου, 17ου, 18ου και 19ου αιώνα. Πρόκειται για χαρακτικά έργα και χάρτες δημιουργών όπως ο Ortelius, o Munster, o Francis Cleyn, o J.M.W. Turner, και πολλοί άλλοι, από την συλλογή του Dr Wael Khaddaj, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για τον δανεισμό των έργων. To κοινό μπορεί να προσέρχεται στον χώρο του Μουσείου από τις 8:15 μμ για να επισκεφθεί την έκθεση πριν από την παράσταση, που αρχίζει στις 9 μμ.
Λίγα λόγια για το έργο
«Ποια είναι η Διδώ; Προσφύγισσα από την Τύρο, μια πόλη περίφημη για τα πλούτη της, στον σημερινό Λίβανο. Ερωμένη του Αινεία, του πρίγκιπα από την Τροία, που επέζησε μετά την άλωση της πόλης του, κι έγινε κι εκείνος πρόσφυγας. Βασίλισσα της Καρχηδόνας, μιας πόλης που ίδρυσε η ίδια στη Βόρεια Αφρική. Χήρα, ταξιδιώτισσα, έμπορος, αρχηγός εκστρατείας. Η Διδώ είναι όλ’ αυτά και άλλα τόσα. Ούτε το όνομά της δεν είναι σίγουρο: την ξέρουμε ως Διδώ, αλλά το Φοινικικό της όνομα ήταν Ελίσσα. Εδώ, θα την βρείτε σε τραγούδι, σε ποίηση και σε πεζό λόγο – ανίσχυρη και ισχυρή ταυτόχρονα, να κάνει ό,τι μπορεί για να επιβιώσει. Μια γυναίκα που έχασε τα πάντα, εκτός από την συμπόνοια της, τα όνειρά της και την αγάπη της για τον λαό της. Αυτή είναι η Διδώ.»
Natalie Haynes, από το σημείωμα του προγράμματος της παράστασης.
Η Διδώ κατέκτησε τη φαντασία του δυτικού κόσμου κυρίως μέσα από το ρωμαϊκό έπος «Αινειάδα» του Βιργίλιου. Αυτή η εκδοχή του μύθου της, στην οποία πεθαίνει από έρωτα για τον Αινεία, ενέπνευσε την ποίηση, την όπερα, το θέατρο και άπειρα ζωγραφικά έργα, χαρακτικά και γλυπτά, από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα. Το κείμενό μας, βασισμένο σε λιγότερο γνωστές αρχαίες πηγές, λέει μια άλλη ιστορία. Αποκαλύπτει μια γυναίκα με δική της πορεία, σκοπό και αναζήτηση, ηγέτη και ευεργέτη του λαού της, μια βασίλισσα που πεθαίνει όχι από έρωτα, αλλά για να αποφύγει την πολιτική της υποδούλωση. Πόσο διαφορετική θα ήταν η πολιτισμική μας αφήγηση, αν αυτή η εκδοχή της ιστορίας της Διδώς, είχε εκφραστεί από έναν ποιητή το ίδιο χαρισματικό όπως ο Βιργίλιος, ή αν οι ιστορίες των Καρχηδονίων είχαν επιβιώσει μέχρι τις μέρες μας; «Αν μπορούσαμε να ακούσουμε τις φωνές των Καρχηδονίων σήμερα, αν τα τραγούδια τους είχαν σωθεί απ’ τη φωτιά που κατέκαψε την πόλη τους, κάπως έτσι θα αφηγούνταν την ιστορία της βασίλισσάς τους.»
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κείμενο: Μαγδαλένα Ζήρα
Σκηνοθετική επιμέλεια: Μαγδαλένα Ζήρα
Μουσική επιμέλεια/στίχοι τραγουδιών: Νικολέττα Δημητρίου
Σύμβουλος δραματουργίας: Professor Edith Hall
Σημείωμα προγράμματος: Natalie Haynes
Σκηνογραφική επιμέλεια: Έλενα Κατσούρη
Επιμέλεια video/προβολής: Έλενα Αλωνεύτη
Παραγωγή: Φανταστικό Θέατρο
Ηθοποιοί: Βάρσια Αδάμου, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Βαλεντίνος Κόκκινος
Μουσικός επί σκηνής: Νικολέττα Δημητρίου.
Πληροφορίες:
Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, Λευκωσία, Οδός Αμμοχώστου 55-59
Μόνο για 3 παραστάσεις, περιορισμένος αριθμός θέσεων.
Κράτηση απαραίτητη. 28,29 και 30 Αυγούστου στις 9:00 μμ
Γενική είσοδος: 12 ευρώ
*Οι κρατήσεις αρχίζουν στις 23 Αυγούστου στο τηλέφωνο 22 496930, Τρίτη με Παρασκευή από 8:45 πμ μέχρι 2 μμ