Με τα μάτια στραμμένα στο Ιράν, μετά τη δολοφονία της νεαρής Μαχσά Αμινί, η ανοχή απέναντι στον μισογυνισμό στο διαδίκτυο γίνεται όλο και μικρότερη. Παράδειγμα ο influencer Άντριου Τέιτ, ο οποίος βρήκε κλειστές τις πόρτες του facebook και του Instagram για παραβίαση των πολιτικών της Meta, μετά από διαδικτυακές εκκλήσεις ακτιβιστών.
Σύμφωνα με την πολιτική του facebook για τα «επικίνδυνα άτομα», ο Τέιτ θεωρείται ότι εμπίπτει στην κατηγορία Tier 3. Σύμφωνα με τη Meta: «Η Κατηγορία 3 εστιάζει σε οντότητες που μπορεί να εμπλέκονται επανειλημμένα σε παραβιάσεις των πολιτικών μας για τις εκφράσεις μίσους και τις επικίνδυνες οργανώσεις εντός ή εκτός της πλατφόρμας ή που επιδεικνύουν σαφή πρόθεση εμπλοκής σε πράξεις βίας εκτός διαδικτύου στο προσεχές μέλλον, αλλά δεν έχουν εμπλακεί απαραίτητα σε πράξεις βίας μέχρι στιγμής ούτε έχουν υποστηρίξει τη βία κατά άλλων με βάση τα προστατευόμενα χαρακτηριστικά τους. Εδώ περιλαμβάνονται στρατιωτικοποιημένα κοινωνικά κινήματα, δίκτυα συνωμοσίας που υποκινούν τη βία και άτομα και ομάδες που αποκλείονται επειδή προωθούν το μίσος. Οι οντότητες της Κατηγορίας 3 δεν επιτρέπεται να έχουν παρουσία ή να συντονίζονται στις πλατφόρμες μας».
Η εταιρεία δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τις συγκεκριμένες πολιτικές που είχε παραβιάσει ο Τέιτ ούτε διευκρίνισε αν η απαγόρευση θα είναι μόνιμη. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, μόνιμη είναι η απαγόρευση του λογαριασμού του Τέιτ στο TikTok. «Ο μισογυνισμός είναι μια ιδεολογία μίσους που δεν είναι ανεκτή στο TikTok», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στον ιστότοπο BuzzFeed News. «Η έρευνά μας σχετικά με τέτοιο περιεχόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς συνεχίζουμε να αφαιρούμε παραβατικούς λογαριασμούς και βίντεο και να επιδιώκουμε μέτρα για την ενίσχυση της επιβολής μας, συμπεριλαμβανομένων των μοντέλων ανίχνευσης, κατά αυτού του είδους του περιεχομένου». Λίγο μετά ακολούθησε και το YouTube απ’ όπου ο Τέιτ εξοβελίστηκε για πολλές παραβιάσεις των κατευθυντήριων γραμμών της κοινότητάς του και των όρων υπηρεσίας του, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής του για τη ρητορική μίσους.
Η παρουσία του 35χρονου influencer στο διαδίκτυο χαρακτηρίστηκε «επικίνδυνη» σε μια viral ανάρτηση στο Instagram από τον δημιουργό queer περιεχομένου Ματ Μπέρνσταϊν, ο οποίος περιέγραψε λεπτομερώς τα βίαια, αντιομοφυλοφιλικά και μισογυνικά σχόλια του Τέιτ κατά τη διάρκεια διαφόρων συμμετοχών του σε podcasts.
Το τελευταίο διάστημα, η φήμη του Τέιτ είχε εκτοξευτεί με αφορμή τα άκρως προσβλητικά σχόλιά του για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένου ενός κλιπ όπου τις περιγράφει ως «ιδιοκτησία» και ενός tweet όπου είπε ότι οι γυναίκες θα πρέπει να αναλάβουν «κάποια ευθύνη» για τις σεξουαλικές επιθέσεις που δέχονται. Δυστυχώς πολλά από αυτά έγιναν viral. Τη στιγμή της απομάκρυνσής του από το Instagram ο Βρετανοαμερικανός είχε 4,7 εκατομμύρια followers, εκ των οποίων τα 2 εκατομμύρια τα είχε αποκτήσει τον τελευταίο μήνα. Ο Τέιτ δήλωνε επαγγελματίας kickboxer και είχε γίνει γνωστός όταν το 2016 συμμετείχε στο βρετανικό Big Brother. Όμως η καριέρα του ήταν σύντομη: το ριάλιτι τον πέταξε έξω όταν η «The Sun» έδωσε στους παραγωγούς ένα βίντεο που τον έδειχνε να δέρνει μια γυναίκα με ζώνη. Ο Τέιτ είχε τότε δικαιολογηθεί λέγοντας ότι η πράξη ήταν «συναινετική». Από τότε τα μισογυνικά του σχόλια είχαν πολλαπλασιαστεί ενώ είχε σχέσεις και με ακροδεξιές «προσωπικότητες» του διαδικτύου. Στην ιστοσελίδα του προσέφερε ένα πρόγραμμα, το Hustler’s University, έναντι μηνιαίου αντιτίμου 49,99 δολαρίων το οποίο «ανέπτυσσε ικανότητες για να κερδίζεις υψηλό εισόδημα». Το πρόγραμμα, το οποίο, είχε 127 χιλιάδες «μαθητές» έκλεισε επίσης.
Αν και «απαγορευμένος» ο Τέιτ ανέβασε στο YouTube ένα βίντεο με τίτλο «Τελικό Μήνυμα» σε έναν ανεπίσημο λογαριασμό με την ονομασία «The Tate Bible». Προωθήθηκε από δημοφιλείς λογαριασμούς στο twitter και είχε περισσότερες από 700.000 προβολές μέσα σε 24 ώρες. Στο βίντεο ο Τέιτ περιέγραφε τον εαυτό του ως το πιο διάσημο πρόσωπο στον κόσμο και ισχυρίστηκε ότι τα σύντομα αποσπάσματα των βίντεο του που είχαν κυκλοφορήσει πρόσφατα τον αδικούσαν. Δήλωσε επίσης ότι θα σταματήσει να δίνει συνεντεύξεις σε podcasts για το επόμενο διάστημα. Βλέπουμε λοιπόν πως παρόλο που οι πλατφόρμες μπορούν ν’ απαγορεύσουν τη χρήση των «επίσημων» καναλιών κάποιου είναι αδύνατον να τον κάνουν να σωπάσει. Τροφή για σκέψη: πόσο καλό ή κακό είναι αυτό;