Ενημέρωση υποψηφίων προέδρων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Πολιτισμός

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 26.1.2023
Το Σάββατο 21 Ιανουαρίου στο οίκημα του Συνδέσμου Εικαστικών Καλλιτεχνών και Θεωρητικών Τέχνης - φυτώριο, αντιπρόσωποι πολιτιστικών φορέων συναντήθηκαν με τους υποψήφιους προέδρους για ενημέρωση σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές πρόνοιες των καλλιτεχνών.

Μετά από πρωτοβουλία του Σύνδεσμου Εικαστικών Καλλιτεχνών και Θεωρητικών Τέχνης – φυτωριο, παρουσιάστηκαν στους υποψήφιους προέδρους και αντιπρόσωπούς τους τα κύρια προβλήματα και τα μεγαλύτερα κενά στον τομέα του πολιτισμού στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των υποψηφίων για τα διαχρονικά προβλήματα και να απαντηθούν τυχόν απορίες τους.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν με αλφαβητική σειρά:

ο κ. Ανδρέας Γιόρτσιος εκ. Επ. Νίκου Χριστοδουλίδη,

ο κ. Δημήτρης Δημητρίου εκ. Επ. Αβέρωφ Νεοφύτου,

ο κ. Αχιλλέας Δημητριάδης,

η κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου εκ. Επ. Ανδρέα Μαυρογιάννη,

ο κ. Γιώργος Κολοκασίδης,

ο κ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.

Στο πάνελ συμμετείχαν αντιπρόσωποι από τις εικαστικές τέχνες (φυτωριο, Ε.ΚΑ.ΤΕ.), τις παραστατικές τέχνες (Στέγη Χορού Λευκωσίας), διοργανωτές φεστιβάλ, και στο κοινό παραγωγοί πολιτισμού από όλους τους τομείς, οι οποίοι και οι οποίες συνέβαλαν στο διάλογο, έκαναν παρεμβάσεις και έθεσαν ερωτήματα στους υποψήφιους και τους εκπροσώπους τους.

4439680488792197 image1

Συνοπτικά, η παρουσίαση εστίασε στα ακόλουθα:

Μεγάλο κενό #1

Το καθεστώς του καλλιτέχνη: Η νομοθεσία που θα αποκαταστήσει τις κοινωνικές πρόνοιες των ανθρώπων που συμβάλλουν στο πολιτισμό του τόπου και που μέχρι τώρα με τη συγκατάθεση της εκτελεστικής εξουσίας βρίσκονται ακάλυπτοι σε θέματα κυρίως συνταξιοδότησης.

Μεγάλο κενό #2

Η δημιουργία ενός μουσείου σύγχρονης τέχνης: Ο χώρος γνωστός ως ΣΠΕΛ ο οποίος προορίζεται για να καλύψει τις ανάγκες αυτές, παραδόθηκε ως κτίριο το 2019. Βρισκόμαστε 4 χρόνια μετά χωρίς να γνωρίζουμε τι εμποδίζει την έναρξη λειτουργίας του ως μουσείο.

Μεγάλο Κενό #3

Νομοθεσία του 1% [Περί Εμπλουτισμού των Δημοσίων Κτηρίων με Έργα Τέχνης (Νόμος 57(1) 2009)]: εφαρμογή της νομοθεσίας και εναρμόνισή της με βάση τα σημερινά δεδομένα. Με δικές μας προσπάθειες ο νόμος τέθηκε εκ νέου σε δραστηριοποίηση και ενεργοποίησε πριν δύο χρόνια 12 ανοικτούς διαγωνισμούς. Μόλις απομακρυνθούμε από αυτή την ευθύνη που δεν θα έπρεπε να είναι δική μας, πέφτει και πάλι σε αδράνεια.

Μεγάλο Κενό #4

Μπιενάλε Βενετίας: Εφαρμογή κατάλληλων, έγκαιρων και διαφανών διαδικασιών για τη συμμετοχή της Κύπρου στην Μπιενάλε Βενετίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση που η Κύπρος συμμετέχει συστηματικά από το 1986 με εξαίρεση τη τελευταία χρονιά, χωρίς να έχει επιτευχθεί η εφαρμογή ενός μοντέλου διαδικασίας που όχι μόνο να κερδίζει την εμπιστοσύνη της κοινότητας αλλά να ενεργεί και ως μοχλός δημιουργικής έξαρσης.

Μεγάλο κενό #5

Ανθρώπινο Δυναμικό: Η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υφυπουργείου Πολιτισμού είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση των μεγάλων καθυστερήσεων, δυσμενών συνεργασιών και δυσλειτουργιών σε ό,τι αφορά τις τοπικές και διεθνείς δραστηριότητες. Το Υφυπουργείο Πολιτισμού χρειάζεται ενίσχυση από στελεχωμένο προσωπικό που να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της καθημερινής επεξεργασίας τόσο του καθεστώτος όσο και του 1%.

Μεγάλο κενό #6

Ψήφιση νομοθεσίας για απαλλαγή φορολογίας σε ό,τι αφορά δαπάνες που συνεισφέρουν στον Πολιτισμό.

4439680706682169 image2

Παράλληλα, συζητήθηκαν καίρια θέματα, όπως π.χ. η ανάγκη να υπάρξει επιτέλους μια πολιτιστική πολιτική που να έχει τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται άμεσα στις ανάγκες που παρουσιάζονται, αλλά να συμπεριλαμβάνει μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους, οι οποίοι να είναι σχετικοί, μετρήσιμοι και για τους οποίους να υπάρχουν χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.

Άμεση κρίθηκε και η ανάγκη για δημόσια διαβούλευση όταν πρόκειται να παρθούν αποφάσεις που επηρεάζουν άμεσα τους ανθρώπους του πολιτισμού, το έργο, και τον τρόπο που διεξάγουν την εργασία τους.

Συμφωνήθηκε από κοινού, ότι η πιο μεγάλη έλλειψη, παραμένει εδώ και μια 20ετία, η απουσία νομικού πλαισίου που να κατοχυρώνει τα δικαιώματα των καλλιτεχνών σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας και συνταξιοδότησης, αφήνοντας εκτεθειμένους κύπριους πολίτες. Το γεγονός ότι το κράτος συνεχίζει να παρανομεί με αυτό τον τρόπο, είναι κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει όλες τις πολιτικές παρατάξεις, και περιμένουμε από όλα τα πολιτικά πρόσωπα που παρευρέθηκαν στη συνάντηση να συνεισφέρουν με τον τρόπο στην υλοποίηση του σχετικού νομοσχεδίου.

Ο πολιτισμός είναι σε αναμονή για το πρόγραμμα των πρώτων 100 ημερών διακυβέρνησης της νέας κυβέρνησης. Ευελπιστούμε ότι θα συμπεριλαμβάνει πειστικές προτάσεις και αναλυτικό σχεδιασμό για τα θέματα που έχουν συζητηθεί στη συνάντηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Στο στόχαστρο των συνδέσμων αγωνιστών ΕΟΚΑ η κυπριακή συμμετοχή στη Μπιενάλε - Ενόχλησε η μετάφραση των κειμένων

Στο στόχαστρο των συνδέσμων αγωνιστών ΕΟΚΑ η κυπριακή συμμετοχή στη Μπιενάλε - Ενόχλησε η μετάφραση των κειμένων

Στο στόχαστρο των συνδέσμων αγωνιστών ΕΟΚΑ η κυπριακή συμμετοχή στη Μπιενάλε - Ενόχλησε η μετάφραση των κειμένων

Δανία: Ανακαλύφθηκε μικροσκοπικό πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Δανία: Ανακαλύφθηκε μικροσκοπικό πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Δανία: Ανακαλύφθηκε μικροσκοπικό πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Απεβίωσε ο λογοτέχνης και πολιτικός Πέτρος Στυλιανού - To έργο του

Απεβίωσε ο λογοτέχνης και πολιτικός Πέτρος Στυλιανού - To έργο του

Απεβίωσε ο λογοτέχνης και πολιτικός Πέτρος Στυλιανού - To έργο του

Η Αίγυπτος ανακτά το κλεμμένο άγαλμα του βασιλιά Ραμσή Β

Η Αίγυπτος ανακτά το κλεμμένο άγαλμα του βασιλιά Ραμσή Β' ηλικίας 3.400 ετών

Η Αίγυπτος ανακτά το κλεμμένο άγαλμα του βασιλιά Ραμσή Β' ηλικίας 3.400 ετών