Οι θαυμαστές του Nick Cave κατέκλυσαν ένα φιλανθρωπικό βιβλιοπωλείο στο Hove, στη νότια Αγγλία, μετά τη δωρεά 2.000 βιβλίων από την προσωπική συλλογή του μουσικού.
Ο Αυστραλός τραγουδιστής έκανε τη δωρεά στο Hove’s Oxfam Bookshop στην Blatchington Road. Τα βιβλία αποτελούσαν κάποτε μέρος της προσωπικής του βιβλιοθήκης, η οποία αναδημιουργήθηκε για μια εικαστική εγκατάσταση που ταξίδεψε στη Δανία και τον Καναδά.
Ένας υπάλληλος του βιβλιοπωλείου, ο οποίος ονομάζεται Richard, δήλωσε στην εφημερίδα Argus: «Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα δωρεά. Τα βιβλία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων – φιλοσοφία, τέχνη, θρησκεία, ακόμη και παλιά μυθιστορήματα σε χαρτόδετη έκδοση. Είναι μια απίστευτα ποικίλη δωρεά. Είναι φανερό ότι τα βιβλία του ήταν πολύτιμα για τον ίδιο, καθώς μερικά από αυτά είναι αρκετά παλιά».
Μεταξύ των βιβλίων της συλλογής του Cave που διατέθηκαν προς πώληση περιλαμβάνονται βιβλία των Salman Rushdie, Christopher Hitchens και Ian McEwan, η πρώτη έκδοση του μυθιστορήματος του Johnny Cash Man In White και «ένα βιβλίο με συνταγές για αφροδισιακά», σύμφωνα με την εφημερίδα Times.
Η εφημερίδα The Times ανέφερε ότι «ένα πλήθος ανθρώπων» έψαχνε τα βιβλία του Cave στο κατάστημα μέχρι την Παρασκευή, ανακαλύπτοντας θησαυρούς όπως την κάρτα επιβίβασης του Cave για μια πτήση προς το Άμστερνταμ, έναν χάρτη των ΗΠΑ, ένα άδειο πακέτο τσιγάρα και έναν «παλιό φάκελο με τη φράση «Lukes tooth» γραμμένη με το χαρακτηριστικό γραφικό χαρακτήρα του Cave». Ο γιος του Luke είναι 34 ετών.
Το Σάββατο, σχηματίστηκε ουρά στο κατάστημα καθώς διαδόθηκε η είδηση.
Ο Cave και η οικογένειά του μετακόμισαν στο Μπράιτον τη δεκαετία του 2000.
Ένας από τους γιους του, ο Άρθουρ, πέθανε το 2015 μετά από πτώση από ένα βράχο στο Ovingdean Gap στο Μπράιτον. Η οικογένεια έφυγε για το Λος Άντζελες και στη συνέχεια για το Λονδίνο. Το 2023, πούλησαν το σπίτι τους στο Μπράιτον για 2,9 εκατομμύρια λίρες. Ο Κέιβ έγραψε: «Το Μπράιτον είχε γίνει πολύ θλιβερό... Ωστόσο, επιστρέψαμε όταν συνειδητοποιήσαμε ότι, ανεξάρτητα από το πού ζούσαμε, απλά παίρναμε τη θλίψη μας μαζί μας».
Ο Richard είπε στην εφημερίδα Argus ότι πολλά από τα βιβλία του Cave θα μοιάζουν με κανονικά βιβλία στα ράφια, εκτός αν οι θαυμαστές τους ψάξουν: «Μερικά έχουν αεροπορικά εισιτήρια ως σελιδοδείκτες, αλλά εκτός από αυτό, δεν είναι ότι ήταν από αυτούς που έβαζαν εξώφυλλα ή έγραφαν το όνομά τους μέσα στα βιβλία».
Ωστόσο, ορισμένοι πελάτες ανέφεραν ότι βρήκαν βιβλία με υπογραμμμένες φράσεις ή αποσπάσματα σημειωμένα με το χέρι του Cave. Μερικά ήταν επίσης δώρα, όπως ένα αντίτυπο του The Lieutenant of Inishmore με αφιέρωση από τον Ιρλανδό θεατρικό συγγραφέα Martin McDonagh.
Ένας εκπρόσωπος του Cave δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει τη δωρεά, λέγοντας: «Πιστεύει ότι οι ανακαλύψεις θα παραμείνουν ενδιαφέροντα μυστήρια για όσους τις βρουν».
ΠΗΓΗ: TheGuardian.com