Η καρτ ποστάλ του Χριστόφορου Σάββα από τη Γενεύη

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 16.1.2017

2-xilies lexeis2


Γενεύη, Μάιος 1959: Σε ένα μεγάλο ταξίδι επιστροφής στην Κύπρο από το Παρίσι, ο εικαστικός Χριστόφορος Σάββα (1924-1968) κάνει σταθμό στη Γενεύη. Απ' εκεί στέλνει στον ομότεχνο και κουμπάρο του, Κώστα Οικονόμου (1925-2016), μια καρτ ποστάλ όπου απεικονίζεται το Παλάτι των Εθνών, στο οποίο βρίσκονταν στραμμένα τα βλέμματα όλων των Κυπρίων τη βδομάδα που πέρασε. "Τι θα μπορούσε να σημαίνει η επιλογή ενός τόσο εμβληματικού κτηρίου από μέρους του Σάββα; Αφήνοντας κατά μέρος το αξιοσημείωτο αρχιτεκτονικό ύφος του κτηρίου, μοιάζει να γοητεύεται από κάτι βαθύτερο: το ισχυρό κοινωνικοπολιτικό εύρος του οικοδομήματος. Άνθρωπος της τέχνης αλλά πάνω απ' όλα πολίτης του κόσμου, ο Χριστόφορος Σάββα ορίζει την αλληλογραφία ως εγχείρημα που επιτρέπει τη γνωριμία του κόσμου έξω και πέρα από το στενό πλαίσιο της απεικόνισης: μια καρτ ποστάλ πληροφορεί, επισημαίνει, αξιώνει και τέλος θέτει ερωτήματα γύρω από το ανεξάντλητο ζήτημα της ενότητας των λαών και της ειρήνης που αυτή συνεπάγεται", σημειώνει στο "Π" ο εικαστικός δρ Σάββας Χριστοδουλίδης, χάρη στον οποίο έρχεται στο φως η παρούσα καρτ ποστάλ αλλά και άλλες, που δημοσιεύονται στο βιβλίο του δρος Χριστοδουλίδη με τίτλο "Αγαπητέ μου κουμπάρε / 12 επιστολές του Χριστόφορου Σάββα στον Κώστα Οικονόμου".


Το βιβλίο -έκδοση του Οργανισμού Πάφος2017- κυκλοφορεί αυτές τις μέρες και θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της εικαστικής έκθεσης "Πλάνητες" στις 27 Ιανουαρίου στην Οικία της οδού Σέλλεϋ, στην Πάφο.


Η έκθεση "Πλάνητες", σε επιμέλεια της Έλενας Πάρπα, εγκαινιάζεται στις 28 Ιανουαρίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων έναρξης του Πάφος2017.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;