«Λευκωσία, η πόλη της Ουτοπίας», διεθνής διαγωνισμός αφίσας από το Graphic Stories Cyprus

Eleni Papadopoulou Δημοσιεύθηκε 7.11.2016

Γράφει η Αγγελική ΜΚ Αθανασιάδη | @aggeliki.mk


Το Graphic Stories Cyprus διοργανώνει διεθνή διαγωνισμό αφίσας με τίτλο «Λευκωσία, η πόλη της Ουτοπίας» με βραβεία συνολικής αξίας 2.000 ευρώ. Παράλληλα καλεί τους επαγγελματίες σχεδιαστές, αλλά και φοιτητές της οπτικής επικοινωνίας, να σχεδιάσουν και να δουν τυπωμένη τη δική τους card postal. Ο διαγωνισμός εντάσσεται στο πλαίσιο της 3ης Συνάντησης Σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο από 10-12 Μαρτίου 2017.


Το δημιουργικό σκεπτικό του διαγωνισμού σε σχέση με τη σχεδίαση της αφίσας στηρίζεται στον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα των οχυρωματικών τειχών της Λευκωσίας. Τα τείχη που περιβάλλουν την πόλη κατασκευάστηκαν από τους Ενετούς, στη μορφή που έχουν σήμερα, σε σχέδια του Julio Savorgnano κατά την ύστερη εποχή της Αναγέννησης. Η κυκλική δομή των τειχών και η γεωμετρική αρμονία του τελικού σχεδίου υπονοούν την ενότητα και την πληρότητα της πόλης και οριοθετούν τον θεμελιακό χώρο όχι μόνο για τα ιερά, αλλά και για τα λαϊκά οικοδομήματά της. Κατά την εποχή εκείνη πολλές παρόμοιες κατασκευές, όπως τα τείχη της Palmanova στη βορειοανατολική Ιταλία, στηρίχτηκαν στην ιδέα ότι η ομορφιά και η αρμονία του σχεδίου μιας πόλης μπορούσε να ενισχύσει την ευημερία μιας κοινότητας. Οι προσδοκίες του σχεδιαστή των τειχών δεν περιελάμβαναν μόνο τη στρατιωτική προστασία της πόλης, αλλά και τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την προάσπιση της ευημερίας και της ισότητας των πολιτών, τη διατήρηση της κεκτημένης γνώσης και τη μετάδοσή της από γενιά σε γενιά. Οι βασικές αρχές της ουτοπικής αυτής θεμελίωσης μιας κοινωνίας αποτυπώνονται στο σχεδιασμό της αναγεννησιακής Λευκωσίας.


Ο διαγωνισμός αφορά δυο ξεχωριστές και ανεξάρτητες κατηγορίες συμμετεχόντων: (α) φοιτητές και (β) επαγγελματίες σχεδιαστές, ενώ το θέμα είναι κοινό. Η κριτική επιτροπή θα αναδείξει έναν νικητή ανά κατηγορία. Κάθε ένας εκ των δύο νικητών θα λάβει δώρα αξιάς 1.000 ευρώ που αντιστοιχούν σε χρηματικό έπαθλο 500 ευρώ προσφορά της Τράπεζας Κύπρου και ένα πακέτο γραμματοσειρών αξίας 500 ευρώ από την Parachute fonts. Για την αξιολόγηση των έργων που θα κατατεθούν έχει συσταθεί κριτική επιτροπή που την αποτελούν καταξιωμένοι σχεδιαστές του χώρου της οπτικής επικοινωνίας. Μέλη της κριτικής επιτροπής είναι οι σχεδιαστές Γιώργος Τσαγγάρης, Περικλής Χριστοφορίδης και Δημήτρης Σωτηρίου από την Κύπρο, ο Χάρης Τσέβης από την Ελλάδα, ο Paolo Guidobono από την Ιταλία και η Rosario Santos από την Πορτογαλία. Τα καλύτερα έργα, που θα επιλεγούν από την κριτική επιτροπή, θα αποτελέσουν τη βάση μιας έκθεσης αφίσας και θα παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό κατά τις ημέρες διεξαγωγής του 3ου Graphic Stories Cyprus στη Λευκωσία.


Το θέμα του διαγωνισμού "Λευκωσία, η πόλη της Ουτοπίας", αλλά και η αντίστοιχη έκθεση αποτελούν δράσεις που έχουν ως γενικότερο στόχο μέσα από τους συμβολισμούς του σχεδίου των οχυρωματικών τειχών να προβάλουν την ιστορία, τον πολιτισμό, τις τέχνες και την αρχιτεκτονική μιας πόλης που υπήρξε, αλλά και παραμένει μέχρι τις μέρες μας ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, τεχνών και γραμμάτων που μπορεί να ατενίζει ένα μέλλον χωρίς τείχη και χωρίς σύνορα.
Ο διαγωνισμός απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε φοιτητές, αλλά και επαγγελματίες σχεδιαστές οπτικής επικοινωνίας, ενώ κάθε διαγωνιζόμενος έχει δικαίωμα να καταθέσει ένα μόνο έργο του. Η κατάθεση των έργων μπορεί να γίνει μόνο ηλεκτρονικά από τις 10 Νοεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.


+ Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον διαγωνισμό στην ιστοσελίδα: www.graphicstoriescyprus.com

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας