My Akamas Mandala

Αγγελική ΜΚ Αθανασιάδη Δημοσιεύθηκε 27.11.2017

Η Μελίσσα Έκκερς δεν είναι άγνωστη στο κυπριακό κοινό, καθώς από το 2004 ζει και εργάζεται στην Κύπρο ως ανεξάρτητη δημοσιογράφος, φωτογράφος και δημιουργικός συγγραφέας. Το έργο της εμφανίζεται σε τοπικές εφημερίδες και περιοδικά και επικεντρώνεται κυρίως στις τέχνες και τον πολιτισμό, καθώς και σε θέματα ανθρωπιστικού χαρακτήρα.


Αφορμή για τη συνάντησή μας στάθηκε η προγραμματισμένη παρουσίαση του νέου της βιβλίου "My Akamas Mandala" Colouring Book, το δεύτερο στη σειρά, τοπικού ενδιαφέροντος με θέμα τα Mandala. Το βιβλίο αυτό ακολουθεί την πολύ πετυχημένη έκδοση με τίτλο "My Nicosia Mandala" Colouring Book που κυκλοφόρησε πέρυσι παρουσιάζοντας τους 11 προμαχώνες της Λευκωσίας.

Το "My Akamas Mandala" Colouring Book περιλαμβάνει έντεκα Mandala σχεδιασμένα στο χέρι και εμπνευσμένα από τα σχήματα και τις μορφές μιας ποικιλίας ενδημικών τοπικών λουλουδιών του Ακάμα.

Σύμφωνα με τη Μελίσσα, δημιουργό του έργου: «Οι πηγές της έμπνευσης ποικίλλουν από καιρό σε καιρό, εξαρτώνται από τις διαφορετικές φάσεις της ζωής μου και από αυτό που κυριαρχεί στις σκέψεις μου. Φυσικά οι εμπειρίες, οι άνθρωποι και το περιβάλλον στο οποίο βρίσκομαι καθορίζουν τις περιόδους έμπνευσης. Στην περίπτωση της σειράς Mandala, η έμπνευση είναι διπλή. Από τη μία πλευρά υπάρχουν οι οπτικές πτυχές του θέματος στο οποίο επικεντρώνομαι. Στην περίπτωση του "My Nicosia Mandala", η παλιά πόλη, η αρχιτεκτονική της, τα κτήρια και τα οπτικά επαναλαμβανόμενα μοτίβα ήταν η ώθησή μου για τη δημιουργία του βιβλίου. Στην περίπτωση του Ακάμα, πρωταρχικός παράγοντας ήταν τα ίδια τα φυτά και ειδικά τα σχέδια της Elektra Megaw. Από την άλλη πλευρά είναι μια προσπάθεια να συνδυάσουμε μια βαθύτερη κατανόηση των ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων με τις διαδραστικές οπτικές αναπαραστάσεις.

Μέσα από το βιβλίο αυτό δεν προσπαθώ να διαβιβάσω μηνύματα αποκλειστικά σε παιδιά, πιστεύω πραγματικά ότι υπάρχει μια παγίδα στη ρητή επισήμανση ότι κάτι είναι για παιδιά. Η πνευματική πολυπλοκότητα που μπορεί να εκτιμήσει ένα κοινό μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί επίσης να βρεθεί και στη βιβλιογραφία εκείνη όπου μια διάστασή της ταιριάζει ταυτόχρονα και στα παιδιά. Το βιβλίο "My Akamas Mandala" στοχεύει να επικεντρωθεί σε μια πολύ σημαντική τοποθεσία του νησιού και να φέρει στο προσκήνιο όχι μόνο την ομορφιά του, αλλά και το τι βρίσκεται εκεί και το πόσο ιδιαίτερο είναι αυτό. Υποθέτω ότι ένα από τα μηνύματα που θα ήθελα να περάσω είναι να γνωρίσουμε καλύτερα τους φυσικούς οικότοπους γύρω μας. Προκειμένου να είμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι, πρέπει να κατανοήσουμε και να εκτιμήσουμε περισσότερο αυτό που αντιπροσωπεύουν. Σε αυτές τις γραμμές μπορεί κάποιος να επιλέξει να αγαπά περισσότερο το φυσικό περιβάλλον, να φροντίζει για αυτό και να το προστατεύει.

Η έρευνα πίσω από το έργο αυτό μου έχει διδάξει πολλά. Αισθάνομαι ότι αν εγώ μαθαίνω κάτι τότε το ίδιο θα ισχύει και για τους αναγνώστες μου και αυτή η διαδικασία της μάθησης είναι ανεκτίμητη. Η αγάπη μου για τον Ακάμα και την ευρύτερη χλωρίδα και πανίδα έχει επίσης μεγαλώσει! Οι συνέργειες, οι συνεργασίες και η γενική υποστήριξη που απέδωσαν καρπούς μέσα από αυτό το έργο, μου έδειξαν επίσης ότι όταν κάποιος εργάζεται για μια υπόθεση που έχει σημασία, υπάρχουν ατελείωτες ευκαιρίες για την υλοποίηση συναρπαστικών ιδεών και κοινών φιλοδοξιών. Με τη συνεργασία του Κέντρου Ερευνών και Μελέτης ΑΚΤΗ και του Τμήματος Δασών στο βιβλίο φιλοξενούνται πληροφορίες και χαρακτηριστικά των τοπικών λουλουδιών που παρουσιάζονται σε αυτό, ενώ τον σχεδιασμό έχει αναλάβει η Ζάρα vτερ Αρακελιάν.

Πέραν της δημιουργικής ψυχαγωγίας για παιδιά και ενήλικες, μέσω της ζωγραφικής, η έκδοση επιδιώκει να ενημερώσει με τρόπο διαδραστικό και ευχάριστο. Στόχος, η ανάδειξη και προώθηση της έννοιας της ενδημικής άγριας πανίδας και η σημασία της διατήρησης αυτής της φυσικής κληρονομιάς.»

+ Το βιβλίο, που αποτελεί μέρος της σειράς My Cyprus Mandala παρουσιάζεται την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου μεταξύ 15:00-21:00 στο καφενείο Πρόζακ, Μέδωντος 3Α, στη Λευκωσία.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.facebook.com/mycyprusmandala 

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας