Graphic Stories Cyprus: απολογισμός

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 20.3.2019

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 5ο Συνέδριο Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου Graphic Stories Cyprus, κατά το τριήμερο από 15-17 Μαρτίου 2019, με τη συνεργασία της Τράπεζας Κύπρου.


Το πλούσιο από εκδηλώσεις τριήμερο του 5ου Graphic Stories Cyprus περιελάμβανε ομιλίες από καταξιωμένους σχεδιαστές και επαγγελματίες της οπτικής επικοινωνίας, τόσο της Κύπρου όσο και του εξωτερικού, εξειδικευμένα εργαστήρια και την έκθεση του καθιερωμένου διεθνούς διαγωνισμού αφίσας. Οι χώροι φιλοξενίας των δράσεων του συνεδρίου ήταν το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου και η Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Αιγαία.

Την έναρξη του συνεδρίου, την Παρασκευή 15 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, χαιρέτισε η Δρ Κατερίνα Λάμπρου, προϊσταμένη Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο, που αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της δυναμικής που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στον χώρο της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο, ως μέσο ανάπτυξης, ενώ παράλληλα τόνισε τη στήριξη της πολιτείας προς κάθε αξιόλογη δράση με κέντρο της τον πολιτισμό και τις τέχνες.

graphic_lectures


Ο Γιώργος Τσαγγάρης, καλλιτεχνικός διευθυντής του διεθνούς φεστιβάλ του σινεμά Animation Κύπρου, Όψεις του Κόσμου παρουσίασε μέσα από καλλιτεχνικές αφίσες - δικές του και φίλων - πολλές γόνιμες συνεργασίες που γεννήθηκαν από το 2001 μέχρι σήμερα, με στόχο την προβολή του ανεξάρτητου σινεμά. Η παρουσίαση περιλάμβανε τις συνεργασίες με κορυφαίους καλλιτέχνες της διεθνούς κοινότητας για τον σχεδιασμό Αφισών του φεστιβάλ.

Ο εικονογράφος Κωστής Παπαθεοδώρου στη διάλεξή του με τίτλο «Επανάσταση και Καλλιτέχνες» απάντησε στα ερωτήματα που σχετίζονται με την εξέλιξη των τεχνών και στη σχέση τους με την πρόοδο της τεχνολογίας, διαχρονικά. Πόση επανάσταση χωράει σε ένα σωληνάριο χρώματος; Πόσους καλλιτέχνες γεννάει μια ψηφιακή γραφίδα; Για να καταλήξει στη διαπίστωση ότι η Τέχνη προχωρά παράλληλα με την τεχνολογία και μαζί η αντίληψή μας για αυτήν.

Ο γνωστός σχεδιαστής και ακαδημαϊκός Κώστας Μάντζαλος, μέσα από μια ιστορική αναδρομή για τις Γραφικές Τέχνες στην Κύπρο από το 1960 μέχρι σήμερα, σε μια διάλεξη με ιδιαίτερο τοπικό ενδιαφέρον, αναφέρθηκε στην εξέλιξη της σχεδιαστικής κουλτούρας στο νησί, συνοδεύοντας την παρουσίασή του με οπτικό υλικό και παραδείγματα γραφικών τεχνών της Κύπρου από το 1960 μέχρι και σήμερα. Η εικαστικός Ειρήνη Γκόνου μίλησε για τη δύναμη των λέξεων που προστατεύουν μέσω της γραφής, καθώς σε πολλές παραδοσιακές κοινωνίες και κουλτούρες φέρεται να έχουν μαγικές ιδιότητες και να παρέχουν μεταφυσική προστασία. Παρουσίασε τη μελέτη της για το πώς το ποιητικό λεξιλόγιο αντικαθιστά τις μαγικές συνταγές αναθεωρώντας την υπάρχουσα αντίληψη και επανεξετάζοντας τις θεραπευτικές ιδιότητες της τέχνης στη σύγχρονη κοινωνία.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κυπρίων Γελοιογράφων, Σώτος Βοσκαρίδης - BOSS με το πηγαίο χιούμορ που τον διακρίνει, μίλησε για την αξία της γελοιογραφίας ως εκπαιδευτικό εργαλείο, τονίζοντας ότι η ελπίδα των ανθρώπων για μια καλύτερη κοινωνία βρίσκεται στο Σχολείο.

Ο δημοσιογράφος Απόστολος Κουρουπάκης και ο διεθνούς φήμης σχεδιαστής Χάρης Τσέβης παρουσίασαν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό το Βιβλίο - Λεύκωμα «Graphic Stories / Γραφιστορίες», της Αγγελικής Αθανασιάδη μιλώντας για τη σπουδαιότητα, τον ιστορικό αλλά και εκπαιδευτικό ρόλο των βιβλίων, ιδιαίτερα στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή. Το λεύκωμα περιλαμβάνει θεωρητικά κείμενα και άρθρα, εν είδη χρονογραφήματος, εκπαιδευτικού χαρακτήρα σε σχέση με την οπτική επικοινωνία και το design, ενώ επίσης φιλοξενεί παρουσιάσεις, συνεντεύξεις καθώς και έργα σπουδαίων δημιουργών και
σχεδιαστών της Κύπρου και του εξωτερικού.

Ο γνωστός εικονογράφος και καλλιγράφος, Vladimir Radibratovic, αναφέρθηκε στη μεγαλειότητα των γραμμάτων και την παιχνιδιάρικη αναζήτηση για το μοναδικό σχήμα και τη μορφή τους. Παρουσίασε γράμματα που δημιούργησε με τα συνήθη εργαλεία καλλιγραφίας αλλά και γράμματα που σχεδίασε από μαλλιά, αλεύρι, πέτρες, σύννεφα, ακόμα και καφέ.

Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Καμπούρογλου, μίλησε για το ντοκιμαντέρ του "How to Steal a Chair", του οποίου η προβολή πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου. Εξήγησε το πώς και γιατί ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη, να πει την ιστορία του Στέργιου Δελιαλή και του θρυλικού και αδικοχαμένου Μουσείου Design Θεσσαλονίκης και πώς έγινε μάρτυρας της τελευταίας μάχης σ’ έναν πόλεμο που χάθηκε πριν 20 χρόνια.

"Love, Peace, Technology from Cyprus" ήταν ο τίτλος της διάλεξης του γνωστού σχεδιαστή Χάρη Τσέβη. Ο βασισμένος στην Αναρίτα της Πάφου δημιουργός, ανέλυσε το πώς τιμώντας και υπηρετώντας κάθε μία από αυτές τις αξίες, παράγει οπτική επικοινωνία και έκφραση για κάθε ηλιόλουστη και μη πλευρά του πλανήτη.

Στη συνέχεια ο Ηλίας Παντικάκης του πολυβραβευμένου δημιουργικού γραφείου Beetroot Design Group, που εκπροσωπήθηκε από τον ίδιο και τον συνιδρυτή των Beetroot, Γιάννη Χαραλαμπόπουλο, ανέλυσε μέσα από την ομιλία του με τίτλο "Going hybrid", για το πώς τα νέα μέσα και εργαλεία αμφισβητούν την παραδοσιακή γραφιστική.

Το πρόγραμμα των διαλέξεων του συνεδρίου έκλεισε με την παρουσίαση του διασημότερου σύγχρονου σχεδιαστή, του ανθρώπου που αμφισβήτησε και επαναδιατύπωσε με τη δουλειά του όλους τους κανόνες της παραδοσιακής γραφιστικής και τυπογραφίας. Ο David Carson, ο κατά πολλούς "super star" της οπτικής επικοινωνίας έδωσε το παρόν στο 5ο Συνέδριο Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου, Graphic Stories Cyprus, και μάγεψε το κοινό όχι μόνο με τις δημιουργίες του, αλλά και με την αμεσότητα και απλότητα του χαρακτήρα του, που σπάνια συναντάς σε επαγγελματίες αυτού του βεληνεκούς. Με την άνεση ενός αστέρα του Hollywood, αλλά παράλληλα προσιτός και ειλικρινής, μάγεψε το κοινό που κατέκλισε ασφυκτικά την αίθουσα των ομιλιών ενώ απέδωσε τα εύσημα στους διοργανωτές λέγοντας «Συγχαρητήρια, τα καταφέρατε, εκεί που άλλοι αποτύχανε», αναγνωρίζοντας ουσιαστικά με την «ψήφο εμπιστοσύνης» του, τη σοβαρή και συστηματική δουλειά όλων αυτών των ετών. Ο David Carson παρουσίασε μερικά από τα πρόσφατα έργα του, μαζί με μια σύντομη ανασκόπηση της καριέρας του ενώ ανέλυσε τη σπουδαιότητα της χρήσης της διαίσθησης και της μοναδικότητας ενός σχεδιαστή σε κάθε του έργο.

Η έκθεση Graphic Design, Αμφισβητώντας την αντίληψη

graphic_WinnersPosters_sm)


Το πέρας των διαλέξεων ακολούθησαν τα εγκαίνια της έκθεσης αφισών του 3ου Διεθνούς Διαγωνισμού του Graphic Stories Cyprus, με θέμα «Graphic Design, Αμφισβητώντας την Αντίληψη», καθώς και η βράβευση των νικητών. Ο διαγωνισμός συγκέντρωσε 800 αφίσες από 27 χώρες του κόσμου. Η έκθεση περιλαμβάνει 50 διακριθέντα έργα που προέκυψαν από τον διαγωνισμό, καθώς και 16 έργα αξιόλογων σχεδιαστών, μεταξύ των οποίων του παγκοσμίου φήμης σχεδιαστή David Carson και των: Αγγελική Αθανασιάδη, Άδωνης Παπαδόπουλος, Αντρέας Πιτσιλλίδης, Αρίσταρχος Παπαδανιήλ, Ειρήνη Γκόνου, Κώστας Κανελλόπουλος, Κώστας Μάντζαλος, Μιχάλης Θεοχαρίδης, Πάρης Κούτσικος, Σπύρος Δρακάτος - Τόνια Αυγουστάκη, Χάρης Τσέβης, Chao Yang, Kirill Sukhanov, Nataliya Schigorets και Sina Afshar. Η έκθεση θα φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου μέχρι και τις 31 Μαρτίου.

Βραβεύσεις

Στην κατηγορία του διεθνούς διαγωνιστικού για επαγγελματίες, νικητής αναδείχθηκε ο Luis Antonio Rivera Rodriguez από το Μεξικό, ενώ στην αντίστοιχη κατηγορία του διεθνούς διαγωνιστικού για φοιτητές, νικητής αναδείχθηκε ο Kai Wang από την Κίνα. Στην κατηγορία του κυπριακού διαγωνιστικού για φοιτητές, νικητής αναδείχθηκε ο Αντρέας Παναγή, ενώ στην κατηγορία του κυπριακού διαγωνιστικού για μαθητές λυκείων και τεχνικών σχολών, νικήτρια αναδείχθηκε η μαθήτρια Μαριλένα Παπακυριακού, η οποία εργάστηκε υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας γραφικών τεχνών κ. Σούλης Χρίστου. Τα βραβεία του διαγωνισμού προσέφεραν η Τράπεζα Κύπρου και η εταιρεία γραμματοσειρών Parachute Fonts.

Τα εργαστήρια

graphic_+Workshop_VladimirRadibratovic)
Παράλληλα, το ίδιο Σαββατοκύριακο, διοργανώθηκαν τρία εξειδικευμένα εργαστήρια που είχαν ως στόχο να προσφέρουν συσσωρευμένη και επαγγελματικού επιπέδου γνώση και εμπειρία στους συμμετέχοντες σχεδιαστές, επαγγελματίες και φοιτητές. Η θεματολογία περιλάμβανε καλλιγραφία από τον Vladimir Radibratovic, αυτοσχέδια φυσικά εργαλεία, τα ίχνη και η γραφή από την Ειρήνη Γκόνου και ψηφιακή εικονογράφηση ρεαλιστικού πορτραίτου από τον Κωστή Παπαθεοδώρου. Επίσης πραγματοποιήθηκαν δυο παιδικά εργαστήρια με θέματα την αμφισβήτηση της αντίληψης, από την Παναγιώτα Μιχαήλ και την γελοιογραφία από τον Σώτο Βοσκαρίδη.

graphic_Workshop_CostisPapatheodorou


graphicWorkshop_IriniGonou


Χορηγοί επικοινωνίας του Graphic Stories Cyprus είναι η εφημερίδα "Πολίτης", το πολιτιστικό ένθετο "Παράθυρο", το ραδιόφωνο Πολίτης 107.6 FM και το ΡΙΚ. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελληνικής Δημοκρατίας, καθώς και του Δήμου Λευκωσίας. Χορηγός εκτύπωσης Kemanes Print Shop.

Με σφραγίδα ποιότητας

Το Συνέδριο Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου, επιλέχθηκε στα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Ένωση Φεστιβάλ, European Festivals Association (EFA) και του απονεμήθηκε η τιμητική σφραγίδα ποιότητας της Ευρώπης EFFE Label για τη χρονική περίοδο 2019-2020. Το Graphic Stories Cyprus αποτελεί έναν θεσμό που έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των επαγγελματιών, φοιτητών αλλά και μαθητών του χώρου των εικαστικών τεχνών και της οπτικής επικοινωνίας, με τη συνεχή παρουσία και την πολυσυλλεκτική του δράση στα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου και ανανεώνει το ραντεβού του με τη δημιουργική κοινότητα του νησιού το τριήμερο 6-8 Μαρτίου 2020 για το 6ο Συνέδριο Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου.

www.graphicstoriescyprus.com

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;