"Διερωτήθηκα τι έπραξα για να είμαι άξια αυτής της τιμής. Έζησα χωρίς ποτέ να διεκδικήσω μια ακαδημαϊκή καριέρα, διδάσκοντας τη γαλλική γλώσσα σε διάφορα ελληνικά εκπαιδευτήρια της Λευκωσίας. Ασχολήθηκα και με την αρχαιολογική έρευνα, με μοναδικό στόχο την ικανοποίηση της πνευματικής μου περιέργειας. [...] Όντας σύζυγος του Βάσου Καραγιώργη δεν μπορούσα παρά να μετέχω σ' όλα τα αρχαιολογικά δρώμενα στην Κύπρο. Ο πολιτισμός της αρχαίας Κύπρου είχε μια ζωηρή ιδιαιτερότητα που προκαλούσε, ενώ η έρευνα ευρίσκετο ακόμη στα πρώτα της βήματα. Αναζητώντας θέμα για διδακτορική διατριβή, διάλεξα να μελετήσω την Αφροδίτη της Κύπρου. Ήτο για μένα μεγάλη πρόκληση να ασχοληθώ με τη θεά της Κύπρου, την Αφροδίτη, που όλοι πίστευαν πως ήτο μια ελληνική θεά που ανεδύθη από τους αφρούς της θάλασσας. Το πεδίο έρευνας ήτο σχεδόν ανεξερεύνητο.
Το υλικό που μπορούσε να διαλευκάνει κάπως το πρόβλημα ήτο το αρχαιολογικό υλικό, τα άφθονα ειδώλια που αποτελούν άμεσες μαρτυρίες της αρχαίας πραγματικότητα, τα ιερά της θεάς στην Παλαίπαφο, την Αμαθούντα και το Κίτιον και τα συγκλονιστικά ίχνη μιας πολύ παλιάς λατρείας της γονιμότητας στην περιοχή της Πάφου. Υπήρχε επίσης η μαρτυρία των ομηρικών επών που πρώτα μαρτυρούν για την Αφροδίτη της Κύπρου, και του Ησιόδου, που διηγήθηκε τη μυθολογική της γένεση. Τα αρχαία αυτά κείμενα συμπληρώνονται από τα σχόλια των ιστορικών των ύστερων χρόνων. Εφοδιασμένη με όλα τα πιο πάνω, και τη βοήθεια του αρχαιολόγου συζύγου μου, άρχισα την έρευνά μου, ξεκινώντας από τις αρχαιότερες μαρτυρίες που σχετίζονται με τη σημασία που έδιδαν οι αρχαίοι Κύπριοι, όπως και άλλοι προϊστορικοί λαοί, στη συμβολή των γυναικών στην πηγή της ζωής και στη διαιώνιση του ανθρώπινου γένους, καθώς και στον συσχετισμό των με την ευφορία της γης.
[...] Παρόλο που έχω πλήρη συνείδηση των ελλειμμάτων γνώσης στην έρευνά μου, ελπίζω να έχω συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση της μεγάλης θεάς της Κύπρου, με επιστημονική επιχειρηματολογία, χωρίς προκαταλήψεις και με καλή πίστη, παρόλο που θα πρέπει να έχω απογοητεύσει όσους τη θεωρούσαν απ' αρχής μια όμορφη ολωσδιόλου ελληνική θεά. Τουναντίον, θα 'θελα να είμαστε περήφανοι που η Κύπρος γέννησε μια θεά, από τα βάθη των χιλιετηρίδων, μια θεά που προσφέρει τη δύναμη της ορμής για τη ζωή και της ευημερίας, και που την προίκισε με ελληνικές ιδιότητες. Τη δώρισε στην Ελλάδα που, με σειρά της, την επέστρεψε στην Κύπρο σ' όλη της την ομορφιά. Είναι όμως πάντα στην Κύπρο που ευδοκίμησε και ακτινοβόλησε σ' όλο το δυτικό κόσμο μέχρις ότου έδωσε τη θέση της στον χριστιανισμό. Ελπίζω να έχω συμβάλει έστω ελάχιστα στον πνευματικό εμπλουτισμό της χώρας, που είναι η δεύτερη πατρίδα μου, και που μ' εδέχθη με τόση καλοσύνη.
+ Αποσπάσματα από την ομιλία της Ζακελίν Καραγιώργη κατά την αναγόρευσή της σε επίτιμη διδάκτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου το 2015. Στη φωτογραφία, η ίδια σε ανασκαφή στα Κούκλια - Σκάλες το 1979 με τον τεχνικό σχεδιαστή του Τμήματος Αρχαιοτήτων Χρυσήλιο Πολυκάρπου και πίσω τους Βάσο Καραγιώργη και Συμεών Κλωνάρη. (c)Αρχείο Τμήματος Αρχαιοτήτων
