Ανήλικοι χάκερ

Βάλια Καϊμάκη Δημοσιεύθηκε 2.7.2018

Ήδη από τις αρχές του χρόνου στο twitter, σε διαγωνισμούς τύπου "RT+Follow", παρουσιάστηκε στη Γαλλία μια ομάδα από έφηβους που πρότειναν δωρεάν λογαριασμούς σε υπηρεσίες, όπως Netflix, Pornhub, Steam, Hulu, Spotify. Αν κέρδιζες, οι έφηβοι σού έδιναν το email και το password... Εκατοντάδες χιλιάδες τέτοιοι λογαριασμοί κυκλοφόρησαν με τη μορφή δώρου. Και οι πραγματικοί ιδιοκτήτες δεν πήραν τίποτα χαμπάρι. Γιατί οι λογαριασμοί ήταν φυσικά άλλων, ανυποψίαστων που πλήρωναν κανονικά τον οβολό τους στις υπηρεσίες.


Μετά από μήνες έρευνας, Γάλλοι συνάδελφοι κατάφεραν να τους πλησιάσουν μέσω της πλατφόρμας Discord, μια πλατφόρμα συζήτησης και βιντεοκλήσης όπως το Skype, που τη χρησιμοποιούν κυρίως νέοι και μάλιστα καλά "ενημερωμένοι" στην τεχνολογία. Η μεγάλη κοινότητα των νεαρών χάκερ κυκλοφορεί ανενόχλητη εκεί μέσα, επικοινωνεί, αγοράζει, πουλάει, χακάρει. Κι εκεί οι συνάδελφοι ανακάλυψαν ότι η υπόθεση του twitter δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου, όπου οι έφηβοι πουλάνε, ανταλλάσσουν, ακόμα και δίνουν δωρεάν οτιδήποτε, αρκεί να τους το ζητήσεις ευγενικά.

Ένας από αυτούς εξηγεί ότι με ένα απλό λογισμικό και δέκα διαφορετικούς λογαριασμούς κατάφερε μέσα σε 20 λεπτά να "χακάρει" 750.000 λογαριασμούς (πιθανόν οι δικοί μου και οι δικοί σας να είναι μέσα!). Πώς; Σκανάροντας τις βάσεις δεδομένων που έχουν πρόβλημα στον πηγαίο κώδικα και χακάροντας έτσι όσους ήταν συνδεδεμένους εκείνη τη στιγμή. Ταυτόχρονα, ζητώντας από "φίλους" στο Discord βρήκε εφαρμογές που τσεκάρουν τους λογαριασμούς αυτούς για την εγκυρότητά τους.
Όλοι αυτοί οι πιτσιρικάδες δεν σταματούν μπροστά σε τίποτα. Δημοσιεύουν προσωπικά δεδομένα (των άλλων), αριθμούς πιστωτικών καρτών (από αυτούς που αγοράζουν "πραμάτεια" από την ομάδα") και ό,τι άλλο πέσει στα χέρια τους.

Ο πιο νέος από αυτούς είναι μόλις 12 χρονών και ο μεγαλύτερος 45, αλλά κανένας από αυτούς δεν φαίνεται να συνειδητοποιεί τα αποτελέσματα των πράξεών του: κλοπή, απόκρυψη, υφαρπαγή, οι ποινές θα είναι μεγάλες αν τους πιάσουν. Παρ' όλα αυτά, κανείς από τα μέλη της κοινότητας δεν έχει αντιμετωπίσει πρόβλημα μέχρι σήμερα. Το μόνο που έγινε είναι ότι ο επικεφαλής της ομάδας διαγράφηκε από την πλατφόρμα Discord, καθώς, όπως φαίνεται, ο διαχειριστής της έκανε σωστά τη δουλειά του. Η ομάδα έμεινε ακέφαλη αλλά συνεχίζει να μαζεύει λεία.

Και δεν το κάνουν για το χρήμα, αλλά περισσότερο για τη δόξα (εδώ ξαναβρίσκουμε το πρότυπο του παλιού χάκερ αλά Κέβιν Μίτνικ, που μετά τη φυλάκισή του είναι σήμερα ακριβοπληρωμένο στέλεχος) για να χρηματοδοτήσουν τα "πρότζεκτ" τους ή να αναβαθμίσουν τα "εργαλεία" τους. Εργαλεία που κατόπιν θα τα χρησιμοποιήσουν για να χακάρουν και πάλι. Οι περισσότεροι, μάλιστα, πιστεύουν ότι δεν είναι απατεώνες, αφού οι λογαριασμοί που δίνουν δουλεύουν μια χαρά. Το ότι ανήκουν σε άλλους που τους χρησιμοποιούν παράλληλα με εντελώς άγνωστούς τους δεν έχει καμία επίπτωση στη συνείδησή τους.

Αλλά για την ώρα κανείς δεν τους κυνηγάει. Η δικαιοσύνη έχει να ασχοληθεί με μεγαλύτερα ψάρια. Όσο για τις ίδιες της εταιρείες, από τη στιγμή που δεν υπάρχει μαζική εισβολή στους servers τους και δεν υπάρχουν δυσαρεστημένοι χρήστες, δεν προτίθενται ούτε κι αυτές να κάνουν κάτι. Ο μεγάλος κίνδυνος για τους πιτσιρικάδες είναι... από τους γονείς τους. Ένας από αυτούς κόντεψε μάλιστα να πάθει αποπληξία όταν οι γονείς του του απαγόρευσαν την πρόσβαση στον υπολογιστή του για έναν μήνα.

Προφανώς η ιστορία αυτή δεν είναι μοναδική. Αυτό συμβαίνει σε μία χώρα και είναι ένα από τα περιστατικά. Φανταστείτε λοιπόν πόσοι ανοίγουν το email σας ταυτόχρονα με εσάς, πόσοι βλέπουν Netflix όταν εσείς κοιμάστε και πόσοι παίζουν με την πιστωτική σας κάρτα όταν στρέφετε αλλού τα μάτια.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας