«The Incendiaries»: Το εκθαμβωτικό ντεμπούτο της R. O. Kwon

ΛΙΝΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ Δημοσιεύθηκε 16.12.2019

To «The Incendiaries», το μυθιστορηματικό ντεμπούτο της R. O. Kwon, που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ τον Ιούλιο του 2018 από τις εκδόσεις Riverhead Books –συνεπαίρνοντας αμέσως αναγνώστες και κριτικούς– θα κυκλοφορήσει, προς μεγάλη μας τύχη, σε ελληνική μετάφραση από τις εκδόσεις Δώμα (δεν γνωρίζουμε ακόμα πότε μπορούμε να το αναμένουμε ή ποια/ποιος θα το μεταφράσει). Το μυθιστόρημα καταπιάνεται με τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στο ελίτ Πανεπιστήμιο Edwards στο Noxhurst, μια πλασματική πόλη της Νέας Υόρκης. Πρωταγωνιστές είναι ο Will Kendall και η Phoebe Lin, ενώ κάπου ανάμεσά τους κινείται συνεχώς και ένας τρίτος χαρακτήρας, o John Leal.


Η ιστορία ξεκινά από το τραγικό της τέλος –τις εμπρηστικές επιθέσεις που προκάλεσαν τον θάνατο πέντε κοριτσιών– και ανατρέχει στα γεγονότα που το επέφεραν. O Will, από εργατικές καταβολές, πρώην βαθιά θρησκευόμενος ευαγγελιστής που έχασε την πίστη του, προσπαθεί να αφομοιωθεί μέσα σε ένα περιβάλλον όπου δεν ανήκει. Καμουφλαρισμένος, ώστε να μην ξεχωρίζει ανάμεσα στα party-animalesque πλουσιόπαιδα του κολεγίου ερωτεύεται τη Phoebe, πρώην παιδί θαύμα του πιάνου και νυν δημοφιλή και φαινομενικά ανέμελη socialite. Η Phoebe τον συναρπάζει τόσο όσο τον τρομάζει - με τον τρόπο ζωής της και με τους θαυμαστές και τους εραστές που την περιτριγυρίζουν. Καθώς η σχέση τους εξελίσσεται, εκμυστηρεύονται ο ένας στον άλλο τα πιο σκοτεινά μυστικά τους - o Will την καταγωγή του, η Phoebe τον τραυματικό θάνατο της μητέρας της και τις ενοχές που κουβαλά γι’ αυτόν.

Παράλληλα, όμως, η ζήλια και οι ανασφάλειες του Will μεγαλώνουν, ενώ η Phoebe αφήνει όλο και περισσότερο χώρο στη ζωή της για τον μυστηριώδη και χαρισματικό John Leal, αρχηγό μιας χριστιανικής αίρεσης. O Will, που γνωρίζει τη γλώσσα και τη φύση της μύησης και της λατρείας, προσπαθεί να την αποτρέψει χρησιμοποιώντας τη νέα πίστη του στη λογική. Η κτητικότητα και οι εμμονές του όμως φτάνουν στην ασέβεια, τον παροξυσμό και τη βία, σπρώχνοντας τη Phoebe όλο και πιο μακριά του και όλο και πιο κοντά στον John Leal. Μυημένη πια στην αίρεση, μαζί με τους υπόλοιπους πιστούς, η Phoebe θα καταστρώσει την ακραία απάντηση ενάντια στις εκτρώσεις, τη βομβιστική επίθεση που θα τινάξει στον αέρα τις κλινικές και θα αποβεί θανατηφόρα.

Το βιβλίο διατρέχεται από την εικόνα του φωτός (ο τίτλος του, το όνομα της πρωταγωνίστριας, οι εκρήξεις είναι μόνο μερικά παραδείγματα). Μας φέρνει συχνά αντιμέτωπους με μια εκτυφλωτική λαμπρότητα. Κάτι από την αίσθηση αυτής της λαμπρότητας έχει και η γραφή της R. O. Kwon, που αν εκ πρώτης όψεως μοιάζει κοφτή και ισχνή, καταφέρνει να μας αιχμαλωτίσει στον σπασμωδικό ρυθμό της, καθοδηγώντας μας σε στιγμές έκστασης και τρόμου, αγαλλίασης και βίας, έρωτα και πίστης. Υπάρχουν στιγμές που πρέπει να μισοκλείσουμε τα μάτια για να δούμε, ή να τα κλείσουμε για να πιστέψουμε αυτό που είδαμε. Συχνά η γλώσσα του «The Incendiaries» μοιάζει με ποίηση παρά με πρόζα, και όπως η ποίηση μάς ζητά να βάλουμε ένα κομμάτι από τον εαυτό μας για να την καταλάβουμε, γεμίζοντας τα κενά, και ακούγοντας, εκτός από τις λέξεις, τη μουσική τους. Όπως και η ποίηση, έτσι και το «The Incendiaries» διαβάζεται καλύτερα με πίστη, ζήλο και κατάνυξη.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας