7ο Συνέδριο Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας Graphic Stories Cyprus

Ελένη Παπαδοπούλου Δημοσιεύθηκε 17.5.2021

Το Graphic Stories Cyprus, το μοναδικό καθιερωμένο, ανεξάρτητο, ετήσιο, θεσμικό συνέδριο του τομέα της οπτικής επικοινωνίας και των εικαστικών τεχνών, της γραφιστικής, της εικονογράφησης, της τυπογραφίας, της σημειωτικής, του animation, της φωτογραφίας, της σχεδίασης πολυμέσων, διαδικτύου και ιστοσελίδων, της καλλιγραφίας, του branding και του design γενικότερα ανοίγει τις πύλες του για να υποδεχτεί την κοινότητα όλων των δημιουργών της Κύπρου και όχι μόνο το τριήμερο 21-23 Μαΐου 2021.


Το 7ο Συνέδριο Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας επιστρέφει παρά τις πανδημικές συνθήκες με έναν συνδυασμό δράσεων διά ζώσης και διαδικτυακά με στόχο την καλλιέργεια εικαστικής παιδείας και την ανάπτυξη κριτικής αντίληψης γύρω από τις σύγχρονες γραφικές τέχνες και τα θέματα που τις απασχολούν, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και διεθνώς. Παράλληλα συμβάλει στην προώθηση και στην προβολή της κυπριακής οπτικής επικοινωνίας και δημιουργίας όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στο εξωτερικό και στην ενθάρρυνση της δικτύωσης με πολιτιστικά ιδρύματα, φορείς και ομάδες σύγχρονης τέχνης στο εξωτερικό. Η διοργάνωση εκθέσεων, συνεδρίων και εργαστηρίων έχει ως στόχο την κατάδειξη και την προώθηση της αξίας της οπτικής επικοινωνίας στο ευρύ κοινό, τη δημιουργία κουλτούρας και αξιών καθώς και τη διασύνδεσή της με τα τεκταινόμενα στο κοινωνικό πεδίο.

Η ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια Αγγελική Αθανασιάδη μίλησε στο «Π» για τη φετινή διοργάνωση και τους στόχους του φεστιβάλ.

ph03


Πώς η πανδημία επηρέασε τη διοργάνωση αλλά και το επάγγελμα του γραφίστα γενικότερα;

Είναι γεγονός ότι η πανδημία επηρέασε τις ζωές όλων μας και έφερε πολύ σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε. Η εργασία εξ αποστάσεως ήταν μια πρακτική γνωστή στον κλάδο μας, όμως με τα νέα δεδομένα ένα μεγάλο ποσοστό των σχεδιαστών βρήκαν σε αυτήν την ιδανική λύση όχι μόνο για να συνεχίσουν, αλλά και για να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους. Ουδέν κακόν αμιγές καλού, ειδικά για ένα καθαρά δημιουργικό επάγγελμα η ευελιξία στο ωράριο εργασίας και η άνεση του προσωπικού χώρου βοήθησαν στην αύξηση της παραγωγικότητας. Σε σχέση με τη διοργάνωση, αυτό που αλλάζει για φέτος είναι ότι πραγματικά «γκρεμίζουμε τα τείχη» και εκτός από διά ζώσης οι διαλέξεις θα μεταδίδονται διαδικτυακά με live streaming και θα έχουν τη δυνατότητα να τις παρακολουθήσουν και συμμετέχοντες εκτός Κύπρου.

Είναι η 7η χρονιά της διοργάνωσης, πώς εξελίχθηκε όλα αυτά τα χρόνια;

Το Graphic Stories ξεκίνησε το 2014 ως εβδομαδιαία στήλη στο «Παράθυρο» και το 2015 πήρε σάρκα και οστά και έγινε η αφορμή για τη συνάντηση των σχεδιαστών της Κύπρου, ενώ με τα χρόνια εξελίχθηκε σε συνέδριο με διεθνή χαρακτήρα. Το Graphic Stories φιλοξένησε πλήθος καταξιωμένων σχεδιαστών τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό, διοργάνωσε διεθνείς εκθέσεις, ταξίδεψε στη Ρωσία, στο Ντουμπάι και στην Ελλάδα και κατάφερε να βάλει το κυπριακό design στον επίκεντρο της διεθνούς κοινότητας. Το 2019 έφερε στην Κύπρο τον David Carson, τον πλέον αναγνωρισμένο σχεδιαστή οπτικής επικοινωνίας διεθνώς καθώς επίσης απέσπασε ευρωπαϊκές διακρίσεις και συνεχίζει για νέες προκλήσεις.



Σε τι εστιάζει το φετινό Graphic Stories; 

Φέτος επιχειρούμε να δημιουργήσουμε μια γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της οπτικής επικοινωνίας συνδυάζοντας τις παραδοσιακές εφαρμοσμένες τέχνες, όπως είναι η χαρακτική και η καλλιγραφία, με τις πιο σύγχρονες μορφές έκφρασης που είναι το 3D Animation. Ταυτόχρονα μιλάμε για digital marketing, branding και visual identity σε σχέση πάντα με τη οπτική επικοινωνία. Έξι διαλέξεις την Παρασκευή 21 Μαΐου, δύο απονομές βραβείων και μία προβολή ταινίας. Φυσικά δεν απουσιάζει η καθιερωμένη διεθνής έκθεση αφισών με ρεκόρ συμμετοχών 856 σχεδιαστών από 49 χώρες, ενώ το Σαββατοκύριακο 22 & 23 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν και πέντε εργαστήρια. Οι πιο πάνω δράσεις θα φιλοξενηθούν στη Σχολή Καλών & Εφαρμοσμένων Τεχνών Αιγαία.

Τι ξεχωρίζεις από το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης;

Το φετινό Graphic Stories κάνει το επόμενο βήμα και απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν ενεργά στις δράσεις του. Το design δεν αφορά μόνο τους σχεδιαστές οπτικής επικοινωνίας και τον εμπορικό - επιχειρηματικό κόσμο, αφορά όλους μας. Για τη φετινή διοργάνωση έχουμε δημιουργήσει μια διαδραστική εγκατάσταση με θέμα «Break Down the Walls». Η εγκατάσταση είναι ένας εικονικός τοίχος που έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί ο κόσμος να αφήσει επάνω το δικό του μήνυμα και να εκφράσει το πώς ένιωσε κατά τη σκληρή περίοδο του εγκλεισμού και της πανδημίας. Θέλουμε με αυτόν τον τρόπο να ενθαρρύνουμε τους πολίτες της Κύπρου να σπάσουν τα εσωτερικά τείχη που πολλές φορές εμείς οι ίδιοι υψώνουμε στον εαυτό μας, με έναν δημιουργικό τρόπο έκφρασης και να αποτυπώσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Παράλληλα κατά τα εγκαίνια της εγκατάστασης θα πραγματοποιηθεί βίντεοπροβολή των έργων της 5ης Διεθνούς Έκθεσης Αφίσας του Graphic Stories Cyprus με το ομώνυμο θέμα καθώς και ζωντανή παράσταση από ομάδα σύγχρονου χορού. Η δράση θα φιλοξενηθεί στο ανοιχτό αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου, στη Φανερωμένη, από τις 22 Μαΐου έως και τις 17 Ιουνίου 2021.



Ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι σας;

Εμείς προσπαθούμε να είμαστε προσγειωμένοι. Κάθε χρόνο, κάθε νέα διοργάνωση είναι μια συνέχεια της μέχρι τώρα πορείας μας. Στόχος είναι κάθε φορά να προσθέτουμε νέες δράσεις, να υλοποιούμε νέες ιδέες και να πηγαίνουμε ένα βήμα παραπέρα. Παραμένουμε εξωστρεφείς και ανοιχτοί σε νέες προκλήσεις. Όσο μπορούμε να είμαστε δημιουργικοί και αυθεντικοί θα συνεχίζουμε.





ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

21 Μαΐου 2021, Παρασκευή |Ώρα έναρξης: 15:00

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ *[παρακολούθηση διά ζώσης & online]

• Mauro Pastore: Ο Creative Director του Cacao Design με έδρα το Μιλάνο έρχεται σε συνεργασία με το Cyprus Creative Club και θα μιλήσει με μια Gestalt διάθεση για τα μυστικά του εξαιρετικού Design.

• Ευάγγελος Κασσαβέτης: Ο πολυβραβευμένος σχεδιαστής με 30 χρόνια δημιουργικής πορείας θα μιλήσει για την οπτική επικοινωνία, την τυπογραφία με έμφαση στην κοινωνική και ιστορική διάσταση του Design.

• Χαράλαμπος Κοντοπανάγος: Σκηνοθέτης, επικοινωνιολόγος και με πολύχρονη επιτυχημένη παρουσία στον τομέα της διαφήμισης θα παρουσιάσει τη βραβευμένη ταινία του, μικρού μήκους, «Τιμολόγιο», με πρωταγωνιστή έναν γραφίστα, η οποία θα προβληθεί στο κοινό.

• Λευτέρης Κοκκινάκης: 3D Animation. Αγγλία, Ελλάδα, Γαλλία, Κύπρος, με μια δημιουργική πορεία πολλών ετών ο Λευτέρης θα μυήσει το κοινό στα μυστικά του 3D Animation.

• Έλενα Ανδρέου: Πρωτοπόρος στο digital marketing και διευθύνων σύμβουλος της Go Digital Globally, η Έλενα θα μιλήσει για την αξία και τη μεθοδολογία του personal branding «You Are Your Brand: The Solopreneur’s Personal Branding Blueprint».

• Αγγελική Αθανασιάδη: Η ιδρύτρια και Creative Director του Graphic Stories Cyprus θα μιλήσει για «Branding & Rebranding, from Local to Global» και θα παρουσιάσει το νέο λογότυπο του Graphic Stories και την οπτική ταυτότητα του 8ου διεθνούς πλέον συνεδρίου.

• Απονομή Βραβείων Pygmalion 2019-2020 του Cyprus Creative Club.

21 Μαΐου 2021, Παρασκευή | Ώρα έναρξης: 20:00

ΕΚΘΕΣΗ | Εγκαίνια 5ης Διεθνούς Έκθεσης Αφίσας «Break Down The Walls»

Απονομή βραβείων στους 4 πρώτους νικητές ανά κατηγορία του 5ου Διεθνούς Διαγωνισμού Αφίσας του Graphic Stories Cyprus & έκθεση των 50 διακεκριμένων αφισών. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 856 σχεδιαστές από 49 χώρες του κόσμου, αριθμός ρεκόρ για τη διοργάνωση, γεγονός που καθιστά τον διαγωνισμό παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την οπτική επικοινωνία.

Οι αφίσες που δημιουργήθηκαν προβάλλουν το γεγονός ότι η ελευθερία του ανθρώπου δεν είναι δεδομένη και αναδεικνύουν πως για να κατακτήσουμε την ελευθερία θα πρέπει να αγωνιζόμαστε και να γκρεμίζουμε τα τείχη που υψώνονται γύρω μας. Σπάστε τους φραγμούς, υψώστε τη φωνή σας, γκρεμίστε τα τείχη!

Θα τηρηθεί σειρά επισκεπτών με βάση τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα.

22 & 23 Μαΐου 2021, Σάββατο και Κυριακή

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

• P.N.D. [Χαρακτική] από τον Ιωάννη Φετάνη. Μια εισαγωγή στη χαρακτική τέχνη. Εξοικείωση με τη συμπεριφορά υλικών όπως το μελάνι και το λινόλεουμ, χειρισμός των απαραίτητων εργαλείων όπως τα σκαρπέλα με τελικό στόχο την εκτύπωση των έργων.

• Καλλιγραφία Copperplate από τη Marina Pavlova. Θεωρία και πράξη σε σχέση με τα μυστικά και τις τεχνικές της καλλιγραφίας.

• Εισαγωγή στο 3D Animation από τον Λευτέρη Κοκκινάκη. Τεχνικές και καθοδήγηση για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου μικρής διάρκειας 3D Animation.

• «Τα 7 κομμάτια του παζλ που δημιουργούν ή καταστρέφουν την επιχείρησή σας», ένα επαγγελματικό εργαστήρι από την Έλενα Jnr. Ανδρέου.

• Παιδικό Εργαστήρι Δημιουργίας Κινουμένων Σχεδίων με θέμα «Γκρεμίστε τα Τείχη!» από την Παναγιώτα Μιχαήλ.

Οι παραπάνω δράσεις του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στη Σχολή Καλών & Εφαρμοσμένων Τεχνών Αιγαία, Αγ. Ομολογητών 81, Λευκωσία, 1080.

22 Μαΐου 2021 | 18.30

«Break Down the Walls»: Διαδραστική εγκατάσταση

Στο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου θα δημιουργηθεί μια διαδραστική εγκατάσταση με τη μορφή ενός εικονικού τείχους που έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί ο κόσμος να αφήσει επάνω το δικό του μήνυμα και να εκφράσει το πώς ένιωσε κατά τη σκληρή περίοδο του εγκλεισμού και της πανδημίας. Αυτό το πρότζεκτ ενθαρρύνει τους πολίτες να αποτυπώσουν τις σκέψεις και συναισθήματά τους.

Κατά τα εγκαίνια της εγκατάστασης θα πραγματοποιηθεί βιντεοπροβολή των έργων της 5ης Διεθνούς Έκθεσης Αφίσας του Graphic Stories Cyprus, με θέμα «Break Down the Walls».

INFO

Για τις διαλέξεις θα υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης με φυσική παρουσία για μέγιστο αριθμό 50 ατόμων. Οι διαλέξεις θα προβληθούν με live streaming μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Zoom.

Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν διά ζώσης, εκτός εάν αλλάξουν τα περιοριστικά μέτρα οπότε θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά μέσω Zoom.

Οι κρατήσεις εισιτηρίων γίνονται σε αποκλειστική συνεργασία με την Tickethour. www.graphicstoriescyprus.com/el/tickets. Θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα μέτρα με βάση τις αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας.

Χώρος φιλοξενίας: Σχολή Καλών & Εφαρμοσμένων Τεχνών Αιγαία, οδός Αγιών Ομολογητών 81, 1081, Λευκωσία.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.graphicstoriescyprus.com

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;