Μια συμμαχία για την ηθική χρήση της ΤΝ

ΒΑΛΙΑ ΚΑΪΜΑΚΗ Δημοσιεύθηκε 9.9.2024

Στις 9 Ιουλίου, όταν πολλοί από εμάς είχαμε πάει για τα μπάνια του λαού, εγκαινιάστηκε η Creative Origin Alliance, μια νέα συμμαχία για την ηθική χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η συμμαχία διακρίνεται από τις υπάρχουσες οργανώσεις εστιάζοντας στο να είναι δημοκρατική, αποκεντρωμένη και να χρησιμοποιεί τεχνολογίες ανοιχτού κώδικα. Στόχος της είναι να δώσει φωνή τόσο σε οργανισμούς όλων των μεγεθών όσο και στην ψηφιακή δημιουργική κοινότητα, η οποία αισθάνεται ότι οι Big Tech την κλέβουν, για να θέσει τα ηθικά θεμέλια της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Οι στόχοι της συμμαχίας είναι η προώθηση διαφανών και ηθικών μεθόδων για την ανάπτυξη και τη χρήση της τεχνολογίας ΤΝ και η αντιμετώπιση βασικών προκλήσεων της εποχής της ΤΝ, όπως η παραπληροφόρηση και η εμπιστοσύνη του κοινού στα Μέσα Ενημέρωσης.

Δημιουργήθηκε από μια αρχική ομάδα δώδεκα εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους τομείς του blockchain και της Τεχνητής Νοημοσύνης. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι εταιρείες Numbers Protocol, Click, Instill AI, PyroImage, DeFiance Media, Itheum, Allfeat, Matters Labκαι LikeCoin, οι οποίες ελπίζουν ότι σύντομα θα γίνουν πολύ περισσότερες.

Πώς έφτασαν όμως σε μια τέτοια απόφαση; Στις αρχές Ιουνίου, οι χρήστες του λογισμικού της Adobe, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούν το Photoshop και το Substance Painter, ενημερώθηκαν για μια ενημέρωση των όρων χρήσης, η οποία εξηγούσε ότι τα έργα τους, ακόμη και τα ημιτελή, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση του εργαλείου Τεχνητής Νοημοσύνης της, Firefly, και οι χρήστες θα έπρεπε να συμφωνήσουν αν ήθελαν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις εφαρμογές τους. Το Firefly είναι ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο τύπου chat GPT για εικόνες: μπορεί να δημιουργήσει εικόνες από το μηδέν ή να προσθέσει στυλ και υφή σ' ένα κείμενο, να προσθέσει σε μια εικόνα κείμενο που δημιουργείται με Τεχνητή Νοημοσύνη, να φτιάξει αναρτήσεις για τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ή γραφικά και πολλά άλλα εάν του δώσεις απλές οδηγίες κειμένου.

Η κίνηση της Adobe προκάλεσε οργή και σύγχυση στην κοινότητα των ψηφιακών δημιουργών. Έτσι στη συνέχεια, η εταιρεία αναγκάστηκε να διαβεβαιώσει τους δημιουργούς ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί η δουλειά τους, αν και πολλοί παραμένουν επιφυλακτικοί.

Η υπόθεση αυτή ανέδειξε τη σαφή ανάγκη για ηθικές κατευθυντήριες γραμμές ΤΝ για την προστασία των δικαιωμάτων της δημιουργικής κοινότητας. Παρόλο που υπάρχει ήδη ο συνασπισμός για την προέλευση περιεχομένου και την αυθεντικότητα (Coalition for Content Provenance and Authenticity, C2PA), αυτός συνιδρύθηκε από την Adobe (και άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας) και η σύγκρουση συμφερόντων είναι σαφής. Η ιστορία μας διδάσκει ότι τέτοιοι συνασπισμοί προασπίζονται μόνο τα δικά τους δικαιώματα (στην προκειμένη περίπτωση τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας) και όχι των υπολοίπων. 

Η υπόθεση αυτή ήταν και η αφορμή για την ίδρυση της Creative Original Alliance, η οποία θέλει να δώσει φωνή τόσο στις μικρότερες εταιρείες όσο και στη δημιουργική κοινότητα. Όλα τα μέλη που εντάσσονται στη συμμαχία πρέπει να δεσμευτούν ότι θα τηρούν τις αρχές που περιγράφονται στην ευρωπαϊκή πράξη για την ΤΝ, όπως η διαφάνεια, η λογοδοσία και η δικαιοσύνη.

Η συμμαχία τάσσεται, επίσης, υπέρ της αποκέντρωσης και των τεχνολογιών ανοικτού κώδικα, με στόχο την ενίσχυση των διατάξεων που προβλέπονται στην πράξη για την ΤΝ. Τα μέλη της δεσμεύονται από κοινού για την ανάπτυξη πρωτοκόλλων και την εφαρμογή μηχανισμών που διασφαλίζουν την προστασία των δεδομένων, παρέχοντας έτσι στους χρήστες πλήρη έλεγχο του προσωπικού και δημιουργικού περιεχομένου τους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για έναν Δαβίδ που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον Γολιάθ. Όμως τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα. Οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες είναι μικρές, και πότε η ηθική κερδίζει την οικονομία στην πραγματική ζωή; Είναι, ωστόσο, ενθαρρυντικό που δεν είναι μόνοι τους οι πολίτες ή οι δημιουργοί να γκρινιάζουν στο κενό αλλά γίνονται οργανωμένες προσπάθειες όπως αυτή για να μπει φρένο στην όρεξη των μεγάλων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Καθεστώς», Εθνικό Μουσείο Τέχνης και νέοι διορισμοί: Δυναμικά εισήλθε το Υφυπουργείο Πολιτισμού στο 2025

«Καθεστώς», Εθνικό Μουσείο Τέχνης και νέοι διορισμοί: Δυναμικά εισήλθε το Υφυπουργείο Πολιτισμού στο 2025

«Καθεστώς», Εθνικό Μουσείο Τέχνης και νέοι διορισμοί: Δυναμικά εισήλθε το Υφυπουργείο Πολιτισμού στο 2025