Ερωτήματα για συμμετοχή ΘΟΚ στην Επίδαυρο - Επιλέχθηκε μόνο ένας Κύπριος ηθοποιός, λέει η Κλαδική Καλλιτεχνών Θεάτρου

ΧΡΙΣΤΟΘΕΑ ΙΑΚΩΒΟΥ Δημοσιεύθηκε 27.3.2025
«Eίμαστε μάρτυρες μιας αδιάφανούς διαδικασίας, με ελάχιστη έως προσβλητική συμμετοχή Κύπριων δημιουργών στο εγχείρημα»

Ερωτήματα εγείρονται για ακόμη μία χρονιά γύρω από τη συμμετοχή του ΘΟΚ στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, αφού, φαίνεται να μη δίνεται βήμα σε Κύπριους καλλιτέχνες, με την Κλαδική Καλλιτεχνών Θεάτρου ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ να καλεί τον ΘΟΚ να απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων που προκύπτουν όσον αφορά τη συμμετοχή του.

Συγκεκριμένα, φέτος, το Φεστιβάλ Επιδαύρου δέχθηκε τον ΘΟΚ με μία συμπαραγωγή με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος [ΚΘΒΕ], σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού. Ωστόσο, το θέμα το οποίο αναδεικνύει η Κλαδική Καλλιτεχνών ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ προσεγγίζει την ταυτότητα της παραγωγής στην οποία παρουσιάζεται μόνο και ένα όνομα Κύπριου ηθοποιού - που ζει και εργάζεται μόνιμα στο νησί. Η συγκεκριμένη αναφορά από την Κλαδική γίνεται διότι παρουσιάζεται και το όνομα ενός νεαρού Κύπριου, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Ωστόσο, πρέπει να πούμε ότι, ακόμη και αν υπολογιστεί ως κυπριακή συμμετοχή, αριθμητικά αυτό μεταφράζεται σε 2 Κύπριους ηθοποιούς στους 21. Σημειώνεται, επίσης, ότι στη συγκεκριμένη παραγωγή συμμετέχουν ακόμη 2 Κύπριοι από τους 13 συντελεστές που αναφέρονται πέραν των ηθοποιών.

Ως εκ τούτου, με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Κλαδική Καλλιτεχνών Θεάτρου ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, εγείρει τα παρακάτω ερωτήματα:

  • Αν ο ΘΟΚ δεν δώσει δουλειά στους Κύπριους δημιουργούς, ποιος θα το κάνει;
  • Αν ο ΘΟΚ δεν δείχνει αυτή την εμπιστοσύνη στην πράξη, ποιος θα το κάνει;
  • Αν ο ΘΟΚ δεν αντιμετωπίζει τον εαυτό του ως επί ίσοις όροις εταίρο στην όποια συνεργασία, ποιός θα το κάνει;
  • Πώς περιμένουμε να μας υπολογίζουν ως καλλιτεχνική οντότητα με δυνατότητες τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό;
  • Είναι η συμμετοχή μας αυτοσκοπός;
  • Άνευ όρων;
  • Με ποιά κριτήρια και στη βάση ποιας συμφωνίας έγινε η συνεργασία του ΘΟΚ με το ΚΘΒΕ;

Όπως σημειώνει η Κλαδική, θέση τους είναι ότι ο «ΘΟΚ ως ο Κρατικός Θεατρικός Φορέας της Κύπρου οφείλει να δίνει βήμα, εμπιστοσύνη και φωνή στους Κύπριους δημιουργούς και να επιδιώκει βεβαίως την εξωστρέφεια της Κυπριακής δημιουργίας σε διεθνείς διοργανώσεις», επισημαίνοντας ότι «φυσικά και είναι θεμιτές και θα μπορούσαν να αποβούν και ανθηρές οι συνεργασίες με δημιουργούς και φορείς του εξωτερικού».

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν, «αυτό δεν μπορεί όμως να αποτελεί το άνευ όρων πρώτο ζητούμενο, επειδή θα δώσει στον ΘΟΚ το εισιτήριο συμμετοχής σε φεστιβάλ και διοργανώσεις, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την ανάγκη να δουλέψουν και να δείξουν τη δουλειά τους οι Κύπριοι δημιουργοί».

«Το ζήτημα προκύπτει και φέτος λόγω του τρόπου συνεργασίας του ΘΟΚ με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ώστε να είναι εφικτή η συμμετοχή του ΘΟΚ στην Επίδαυρο - μιας και μια συμμετοχή εξ ολοκλήρου σε παραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου δεν θεωρείτο αρκετή ώστε να δοθεί το βήμα συμμετοχής στο Φεστιβάλ για τον ΘΟΚ.

»Είμαστε μάρτυρες μιας αδιάφανούς διαδικασίας, με ελάχιστη έως προσβλητική συμμετοχή Κύπριων δημιουργών στο εγχείρημα.

»Ερωτηματικά προκύπτουν ως προς το πώς επιλέγηκαν τα βιογραφικά για τη συμμετοχή στην ακρόαση που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο από το σκηνοθέτη, ερωτηματικά και σε σχέση με την παρότρυνση για μη κατάθεση βιογραφικών.

»Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα εντοπίζεται στην ίδια την διαδικασία που ακολουθήθηκε και κυρίως στα κριτήρια που οδήγησαν σε αυτή τη συνεργασία.

  • Θεωρείται πανάκια η συμμετοχή του ΘΟΚ στο Φεστιβάλ Επιδαύρου, όμως δεν θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση η σημαντική συμμετοχή Κύπριων δημιουργών στο εγχείρημα;
  • Δεν θεωρείται αδήριτη ανάγκη να δοθεί δουλειά σε σημαντικό αριθμό Κυπρίων καλλιτεχνών το καλοκαίρι από τον ΘΟΚ, 2-3 είναι αρκετοί...;

»Είμαστε καυστικοί γιατί αυτή η νοοτροπία, αυτή η πρακτική ακολουθείται εδώ και αρκετά χρόνια και φέτος η αδιαφάνεια και η προβληματική για άλλη μια φορά διαδικασία ξεχείλισε το ποτήρι.

  • Είναι άξιο απορίας, το ΔΣ του ΘΟΚ είναι ενήμερο και αισθάνεται άνετα με όλα αυτά;
  • Αισθάνεται άνετα με τον λιγοστό αριθμό Κύπριων δημιουργών που θα εργοδοτηθούν το καλοκαίρι και τις αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθήθηκαν;

Τέλος, η Κλαδική τονίζει ότι «δεν μπορούμε να αρκεστούμε στις υποσχέσεις και τα ευχολόγια. Η εμπιστοσύνη στο καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας μας πρέπει να φαίνεται στην πράξη», ζητώντας από τον ΘΟΚ να δώσει απαντήσεις για «αυτή όλη την κατάσταση που τείνει να καταλήξει σκανδαλώδης».

«Να πει ευθαρσώς αν αρκείται στην προσβλητική συμμετοχή Κυπρίων στην συμπαραγωγή με το ΚΘΒΕ που μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού. Εμείς απαιτούμε ο Κρατικός Φορέας Θεάτρου του τόπου μας να είναι περήφανος για το θεατρικό δυναμικό της Κύπρου και να το στηρίζει στην πράξη» καταλήγει η ανάρτηση.

Δείτε την ανάρτησή τους:

Δείτε την ταυτότητα της παράστασης, η οποία παρουσιάζεται στη σελίδα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος:

Συγγραφέας: Όμηρος
Μετάφραση: Μαρωνίτης Δημήτρης
Δραματουργική επεξεργασία: Μαρμαρινός Μιχαήλ & Μολέσκη Ελένη
Σκηνοθεσία: Μαρμαρινός Μιχαήλ
Σκηνικά: Σαπουντζής Γιώργος
Κοστούμια: Αράπογλου Ελευθερία
Μουσική: Σκορδής Άντης
Χορογραφία: Dorliguzzo Gloria
Φωτισμοί: Ντεκώ, Ελευθερία
Μάσκες: Φωκά Μάρθα
Βοηθός σκηνοθέτη: Μολέσκη Ελένη
Β' βοηθός σκηνοθέτη: Παραμύθα Αλεξία
Οργάνωση παραγωγής: Κουμανδράκη Εύα
Ηθοποιοί: Αγγέλη Γαλάτεια, Ανδριολάτου Κλέλια, Βάρσος Γιάννης, Γραμματικόπουλος Νικόλας, Γωνιάδου Ηλέκτρα, Θεοδώρου Νεκτάριος, Ζαφειροπούλου Λένια, Καπέλιος Νίκος, Καπελλίδης Κωστής, Κουκάς Νίκος, Μακρυγιάννης Τίτος, Μανδαλενάκη Ερατώ Μαρία, Μπακαστάθη Χριστίνα, Οθωναίου Κλειώ Δανάη, Παπαδημητρίου Χρήστος, Παπανικολάου Στέλλα, Τιμοθέου Φωτεινή, Τομάζος Γιάννης, Τοπαλίδου Έλενα, Φραγκούλης Χάρης, Χαρίσης Γιάννης

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή του ΘΟΚ στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου έχει περάσει από αρκετά κύματα, ενώ η φετινή παρουσία του, ως σύμπραξη με το ΚΘΒΕ, εντάσσεται στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που έχουν υπογράψει οι δύο οργανισμοί, το οποίο προβλέπει τη συνεργασία πάνω σε μια σειρά από καλλιτεχνικές, εκπαιδευτικές και επιμορφωτικές δραστηριότητες, ανταλλαγές και φιλοξενίες παραστάσεων καθώς και συμπαραγωγές.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Απονεμήθηκαν τα Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ για το έτος 2024

Απονεμήθηκαν τα Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ για το έτος 2024

Απονεμήθηκαν τα Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ για το έτος 2024

«Το γατάνιν » του Μιχάλη Πασιαρδή

«Το γατάνιν » του Μιχάλη Πασιαρδή

«Το γατάνιν » του Μιχάλη Πασιαρδή

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου | Μήνυμα από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο - Η μικρού μήκους ταινία (βίντεο)

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου | Μήνυμα από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο - Η μικρού μήκους ταινία (βίντεο)

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου | Μήνυμα από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο - Η μικρού μήκους ταινία (βίντεο)

«Το Χελιδόνι» του Guillem Clua στο Σατιρικό Θέατρο

«Το Χελιδόνι» του Guillem Clua στο Σατιρικό Θέατρο

«Το Χελιδόνι» του Guillem Clua στο Σατιρικό Θέατρο