UNESCO | Δύο τοποθεσίες της εμπόλεμης Ουκρανίας στον κατάλογο των ιστορικών μνημείων που κινδυνεύουν

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 19.9.2023
Ανοίγει τον δρόμο για «πρόσθετη οικονομική και τεχνική βοήθεια προκειμένου να εφαρμοστούν νέα μέτρα έκτακτης ανάγκης»

Ο καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας και το μοναστηριακό συγκρότημα της Λαύρας του Κιέβου-Pechersk στο Κίεβο, καθώς και ολόκληρο το ιστορικό κέντρο της πόλης Λβιβ είναι οι τελευταίες προσθήκες από την Ουκρανία στον κατάλογο της UNESCO με τα απειλούμενα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Το ιστορικό κέντρο της Οδησσού προστέθηκε τον Ιανουάριο.

Η απόφαση ελήφθη πριν από μερικές ημέρες κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Η επιτροπή σημείωσε ότι, παρόλο που η ουκρανική κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την προστασία των μνημείων, «δεν πληρούνται πλέον οι βέλτιστες προϋποθέσεις για την πλήρη διασφάλιση της προστασίας της Εξαιρετικής Παγκόσμιας Αξίας του αγαθού και ότι απειλείται από πιθανό κίνδυνο λόγω του πολέμου».

Ο καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας, ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του Κιέβου, χτίστηκε τον 11ο αιώνα. Σχεδιασμένος για να συναγωνίζεται την Αγία Σοφία και με μια εκτεταμένη συλλογή βυζαντινών ψηφιδωτών και τοιχογραφιών, ο καθεδρικός ναός χτίστηκε για να συμβολίζει τη «νέα Κωνσταντινούπολη» στην πρωτεύουσα του νεοχριστιανικού πριγκιπάτου του Κιέβου μετά τη βάπτιση του Αγίου Βλαδίμηρου το 988.

4643601214573056 image
The Kyiv-Pechersk Lavra Photo: Wikimedia Commons

Η Λαύρα του Κιέβου-Pechersk, γνωστή και ως Μονή των Σπηλαίων, είναι ένα εκτεταμένο συγκρότημα μοναστηριών και εκκλησιών -κάποιες από αυτές υπόγειες- που χτίστηκαν από τον 11ο έως τον 19ο αιώνα. Ορισμένες από τις εκκλησίες συνδέονται μεταξύ τους με ένα δαιδαλώδες σύμπλεγμα σπηλαίων που εκτείνεται σε περισσότερα από 600 μέτρα (2.000 πόδια). Ο καθεδρικός ναός και το μοναστηριακό συγκρότημα, ως ενιαία μονάδα, περιλαμβάνονται στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από το 1990.

Η πόλη Λβιβ, στη Δυτική Ουκρανία, ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα και έγινε κέντρο εμπορίου, πολιτισμού και πολιτικής από τον 13ο έως τον 20ό αιώνα. Το κέντρο της πόλης περιέχει πολλά άθικτα μεσαιωνικά κτίσματα, εκτός από κτίρια της Αναγέννησης και του Μπαρόκ και ίχνη των πολυάριθμων εθνοτικών κοινοτήτων που αποκαλούσαν τη Λβιβ σπίτι τους ανά τους αιώνες – μεταξύ αυτών, Πολωνοί, Ουκρανοί, Εβραίοι και Αρμένιοι. Το ιστορικό κέντρο της Λβιβ, το οποίο περιλαμβάνει το Εθνικό Μουσείο Andrey Sheptytsky, προστέθηκε στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1998.

4643601608849040 image
Lviv’s Market Square Photo: Wikimedia Commons

Η συμπερίληψη αυτών των χώρων στον κατάλογο των απειλούμενων χώρων της UNESCO αποσκοπεί τόσο στην αποτροπή των ρωσικών βομβαρδισμών στην περιοχή τους όσο και στη συγκέντρωση διεθνούς υποστήριξης για τη διατήρησή τους. «Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο άμεσης επίθεσης, οι χώροι αυτοί είναι ευάλωτοι στους κραδασμούς που προκαλούνται από τον βομβαρδισμό των δύο πόλεων», σημειώνει στη σχετική ανακοίνωσή της η UNESCO.

Η ένταξη των μνημείων θα ανοίξει τον δρόμο για «πρόσθετη οικονομική και τεχνική βοήθεια προκειμένου να εφαρμοστούν νέα μέτρα έκτακτης ανάγκης – σύμφωνα με τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η Ουκρανία από την UNESCO», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η απόφαση να προστεθούν τα μνημεία της Ουκρανίας ήρθε λίγο μετά την απόφαση της επιτροπής να μην εγγράψει στον ίδιο κατάλογο την ιταλική πόλη της Βενετίας και τη λιμνοθάλασσά της.

elculture.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Επιβεβαίωση για ιερό της μεγάλης θεάς Ιδαλίου μετά από 130 χρόνια έρευνας

Επιβεβαίωση για ιερό της μεγάλης θεάς Ιδαλίου μετά από 130 χρόνια έρευνας

Επιβεβαίωση για ιερό της μεγάλης θεάς Ιδαλίου μετά από 130 χρόνια έρευνας

Προσωπογραφία Κωνσταντίνου Παλαιολόγου: Τι εξηγεί η αρχαιολόγος και βυζαντινολόγος, Αναστασία Κουμούση

Προσωπογραφία Κωνσταντίνου Παλαιολόγου: Τι εξηγεί η αρχαιολόγος και βυζαντινολόγος, Αναστασία Κουμούση

Προσωπογραφία Κωνσταντίνου Παλαιολόγου: Τι εξηγεί η αρχαιολόγος και βυζαντινολόγος, Αναστασία Κουμούση