Τα ανοιχτά μέτωπα του Υφ. Πολιτισμού

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 15.11.2023
Όσα ανάφερε η Κασσιανίδου για το «Θυμέλη» και τα επόμενα σχέδια για πολιτιστικούς χώρους

Πολλά τα μέτωπα που άνοιξε το Υφυπουργείο Πολιτισμού, ώστε να φέρει αλλαγές και εξελίξεις σε κάθε πολιτιστικό πεδίο. Σε συνάντηση με τους πολιτιστικούς συντάκτες των κυπριακών μέσων ενημέρωσης, η Υφυπουργός Πολιτισμού, Βασιλική Κασσιανίδου μίλησε για το σχέδιο «Θυμέλη» που πολυσυζητήθηκε και «άναψε τα αίματα» στην συζήτηση που άνοιξε, την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2023, στην κοινοβουλευτική επιτροπή παιδείας της Βουλής, καθώς αναφέρθηκε στα πλάνα του Υφυπουργείου για την επόμενη χρονιά.

Συγκεκριμένα, για το σχέδιο «Θυμέλη», είπε, πως έκαναν τις αιτήσεις του 22 φορείς και αυτή τη στιγμή, ήδη άρχισε η εξέταση τους από την επιτροπή. Ακόμη, σημείωσε ότι έχει συγκροτηθεί διυπουργική επιτροπή, με επικεφαλής την ίδια, με σκοπό τη διοργάνωση εκδηλώσεων μνήμης για την 50ή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Παράλληλα, η κ. Κασσιανίδου είπε ότι στις 29 Ιανουαρίου 2024 θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την υποβολή αιτήσεων για τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2030.

Η Υφυπουργός, η οποία έχει μεταβεί στο Παρίσι για την απονομή των Βραβείων «Μελίνα Μερκούρη», υπογράμμισε επίσης τους στόχους της ανάπτυξης της πολιτιστικής διπλωματίας, της δρομολόγησης των διαδικασιών για την Κυπριακή Βιβλιοθήκη και την Κρατική Πινακοθήκη, καθώς και της συντήρησης και της ψηφιοποίησης των αρχαιοτήτων.

Ικανοποίηση για τον αριθμό των αιτήσεων στο «Θυμέλη»

Αναφερόμενη στο σχέδιο «Θυμέλη», η Υφυπουργός Πολιτισμού επεσήμανε ότι έχουν υποβληθεί αιτήσεις από 22 διαφορετικούς φορείς. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον αριθμό των αιτήσεων, οι οποίες ήδη εξετάζονται. Μετά την αξιολόγηση των αιτήσεων, είπε η κ. Κασσιανίδου, θα αξιολογηθεί και το ίδιο το σχέδιο «Θυμέλη» για να φανεί κατά πόσον έχουν προκύψει προβλήματα στη χρηματοδότηση των φορέων. Ακόμη, ανέφερε ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αλλαγών στο Σχέδιο ώστε αυτό να βελτιωθεί.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:Τι συζητήθηκε για το Σχέδιο «Θυμέλη»

Διυπουργική επιτροπή για εκδηλώσεις μνήμης για το 1974

Η Υφυπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι έχει συγκροτηθεί διυπουργική επιτροπή για τη διοργάνωση εκδηλώσεων μνήμης για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Πρόσθεσε ότι η ίδια είναι η Πρόεδρος της διυπουργικής επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν και τα Υπουργεία Παιδείας, Εξωτερικών και Οικονομικών. «Δεν υπάρχει ακόμα κάτι ανακοινώσιμο ως προς τις εκδηλώσεις», διευκρίνισε.

Παράλληλα, η κ. Κασσιανίδου ανέφερε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Βουλή των Ελλήνων θα συνδιοργανώσουν μεγάλη έκθεση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο (στον χώρο της Κρατικής Πινακοθήκης-ΣΠΕΛ) από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο του 2024. Επιπλέον, το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου θα διοργανώσει εικαστική έκθεση το καλοκαίρι του 2024.

Τον Ιανουάριο 2024 ο διαγωνισμός για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2030

Ακόμη, η Υφυπουργός Πολιτισμού ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι στις 29 Ιανουαρίου 2024 θα διεξαχθεί ημερίδα ενημέρωσης για τον Θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2030. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως εξήγησε, θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός στον οποίο οι ενδιαφερόμενες πόλεις θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Φαντάσου τη Λεμεσό σου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Η πολιτιστική ζωή της πόλης αλλάζει»

Οι στόχοι για Κυπριακή Βιβλιοθήκη και Κρατική Πινακοθήκη

Η Βασιλική Κασσιανίδου ανέφερε ότι «στόχος είναι να προχωρήσουμε με το νέο κτήριο της Κυπριακής Βιβλιοθήκης», υποδεικνύοντας ότι είναι αναγκαία η εξασφάλιση έγκρισης από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ζητεί τη διενέργεια μελέτης βιωσιμότητας/σκοπιμότητας (feasibility study). Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού για το νέο κτήριο της Κυπριακής Βιβλιοθήκης θα γίνει εντός του 2024, εφόσον εξασφαλιστεί και η έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών.

«Εάν εξευρεθεί στέγη για την Κυπριακή Βιβλιοθήκη, τότε αυτή θα εμπλουτιστεί και με αξιόλογες ιδιωτικές βιβλιοθήκες που υπάρχουν», πρόσθεσε η κ. Κασσιανίδου, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη προκήρυξης θέσης Διευθυντή της Κυπριακής Βιβλιοθήκης καθώς και επανεξέτασης της νομοθεσίας της Βιβλιοθήκης, που υφίσταται από το 1987.

Σε ό,τι αφορά το νομικό καθεστώς της Κρατικής Πινακοθήκης, η Υφυπουργός Πολιτισμού είπε ότι έχει γίνει προσπάθεια δημιουργίας νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, η οποία δεν προχώρησε γιατί δεν είχε ζητηθεί η έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών. Επομένως, όπως εξήγησε, παραμένει αυτή η εκκρεμότητα και πρέπει να εξασφαλιστεί κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Το ιδανικό θα ήταν να κτιστεί κτήριο με προδιαγραφές Πινακοθήκης», υπογράμμισε.

Η ενίσχυση της πολιτιστικής διπλωματίας

Αναφερόμενη στο πεδίο της πολιτιστικής διπλωματίας, η Βασιλική Κασσιανίδου σημείωσε ότι ο προσωπικός της στόχος είναι ο διορισμός πολιτιστικών ακολούθων στο Παρίσι (το οποίο είναι η έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ) και στις Βρυξέλλες (λόγω της εκεί μόνιμης αντιπροσωπείας της Κύπρου και ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο το 2026). Ακόμη, είπε ότι πρόσφατα προκηρύχθηκε μία θέση Διευθυντή/Μορφωτικού Ακολούθου για το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα και μία θέση Μορφωτικού Ακολούθου στην πρεσβεία της Κύπρου στο Βερολίνο.

Εν συνεχεία, η Υφυπουργός υπογράμμισε ότι την Πέμπτη θα δοθούν στο Παρίσι τα Βραβεία «Μελίνα Μερκούρη», τα οποία απονέμουν από κοινού η ΟΥΝΕΣΚΟ και η Ελληνική Δημοκρατία. Εκεί, όπως ανέφερε, θα παρευρεθεί η ίδια, ως προσκεκλημένη της Υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας, Λίνας Μενδώνη. Παράλληλα, όπως είπε, θα έχει συναντήσεις στο Παρίσι με στελέχη της ΟΥΝΕΣΚΟ για ενίσχυση της πολιτιστικής διπλωματίας.

Η κ. Κασσιανίδου πρόσθεσε ότι αναμένεται να εγκριθεί η ένταξη της μαιευτικής στον Παγκόσμιο Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, υπενθυμίζοντας ότι η σχετική αίτηση είχε υποβληθεί από την Κύπρο μαζί με άλλες επτά χώρες.

Συντήρηση και ψηφιοποίηση αρχαιοτήτων

Μιλώντας για την ψηφιοποίηση αρχαιοτήτων στην Κύπρο, η Υφυπουργός Πολιτισμού είπε στους δημοσιογράφους ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει ήδη προγράμματα ψηφιοποίησης των συλλογών που βρίσκονται στις αποθήκες του, σημειώνοντας ότι ορισμένα από αυτά ολοκληρώνονται. «Στόχος είναι να ζητηθούν και άλλα κονδύλια για να συνεχιστεί αυτό το έργο», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενη στη συντήρηση αρχαιοτήτων, η κ. Κασσιανίδου τόνισε ότι στόχος είναι η κάλυψη όλων των ψηφιδωτών της Πάφου με στέγαστρα. Παράλληλα, όπως είπε, ανακαινίζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάφου, ενώ προχωρεί η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Πόλης Χρυσοχούς. Σε ό,τι αφορά τον αρχαιολογικό χώρο του Κουρίου, πρέπει να αντικατασταθούν οι μεμβράνες των στεγάστρων και να αναβαθμιστούν οι υποδομές του αρχαίου θεάτρου, κατέληξε.

ΚΥΠΕ/ΧΡΙΣΤΟΘΕΑ ΙΑΚΩΒΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Επαναπατρίζονται 266 αρχαιότητες στην Κύπρο από τις ΗΠΑ

Επαναπατρίζονται 266 αρχαιότητες στην Κύπρο από τις ΗΠΑ

Επαναπατρίζονται 266 αρχαιότητες στην Κύπρο από τις ΗΠΑ

Πέραν των 100 κυπριακών αρχαιοτήτων επαναπατρίστηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο

Πέραν των 100 κυπριακών αρχαιοτήτων επαναπατρίστηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο

Πέραν των 100 κυπριακών αρχαιοτήτων επαναπατρίστηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο

Παναγία των Παρισίων: Οι κρυμμένοι θησαυροί που έφερε στο φως η αποκατάσταση

Παναγία των Παρισίων: Οι κρυμμένοι θησαυροί που έφερε στο φως η αποκατάσταση

Παναγία των Παρισίων: Οι κρυμμένοι θησαυροί που έφερε στο φως η αποκατάσταση