Βιβλίο με σπάνιο αρχειακό υλικό για την Κύπρο παρουσιάστηκε στο Λονδίνο

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 27.11.2023
Σπάνιο αρχειακό ιστορικό υλικό απ΄την ιδιωτική συλλογή του ίδιου του συγγραφέα Ανδρέα Νικόλας περιλαμβάνει το λεύκωμα "Κύπρος - Περιήγηση είκοσι αιώνων στο βορειοδυτικό οδικό άξονα του νησιού"
«Το βιβλίο είναι μία εμπειρική περιδιάβαση στο χώρο και στο χρόνο, αλλά και μία βιωματική εμπειρία» είπε ο συγγραφέας

Σπάνιο αρχειακό ιστορικό υλικό από την ιδιωτική συλλογή του ίδιου του συγγραφέα Ανδρέα Νίκολας περιλαμβάνει το λεύκωμα «Κύπρος - Περιήγηση είκοσι αιώνων στον βορειοδυτικό οδικό άξονα του νησιού», που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στην Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα του Λονδίνου το βράδυ της Πέμπτης.

Ο κ. Νίκολας, γνωστός στην Κύπρο αλλά κυρίως στην παροικία ως κορυφαίος ιστορικός και λαογραφικός ερευνητής και ως συλλέκτης σπάνιων εγγράφων και άλλων εικαστικών αναφορών στην ιστορία και στον πολιτισμό του νησιού, εξέδωσε μόνος το αρίστης ποιότητας λεύκωμα.

Το βιβλίο ακολουθεί την πορεία που πήραν από τη Σαλαμίνα έως την Πάφο μέσω του βορειοδυτικού άξονα της Κύπρου οι Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας το 45 μ.Χ. Στεκόμενος στους σταθμούς της πορείας των Αποστόλων παρουσιάζει έγγραφα και εικονογραφήσεις που αφορούν τις περιοχές αυτές στο πέρασμα των αιώνων.

Όπως είπε ο ίδιος ο συγγραφέας κατά την παρουσίαση, «το βιβλίο αυτό είναι μία εμπειρική περιδιάβαση στο χώρο και στο χρόνο, αλλά και μία βιωματική εμπειρία».

Σημείωσε ότι τις σελίδες του λευκώματος κοσμούν πάνω από 200 απεικονίσεις, οι οποίες σε συνδυασμό με τα κείμενα «συνηγορούν, εμβαθύνουν και συμβάλλουν στην κατανόηση του θέματος».

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Νίκολας σημείωσε ότι το περιεχόμενο του λευκώματος δεν είναι παρά ένα μικρό μέρος της τεράστιας συλλογής του.

«Όλα αυτά είναι μέρος της ιστορίας μας. Θα ήθελα να αντιληφθούν οι αναγνώστες και οι μελετητές ότι πρέπει να ξέρουμε το παρελθόν μας για να προσέχουμε το μέλλον μας», σχολίασε.

Ο εκ των παρουσιαστών του βιβλίου, γνωστός βετεράνος δημοσιογράφος, συγγραφέας και ερευνητής Παναγιώτης Παπαδημήτρης σημείωσε πως ο Ανδρέας Νίκολας με το τελικό αποτέλεσμα του κόπου του «δεν αφήνει κανέναν να αμφισβητήσει ότι το βιβλίο είναι προϊόν ενδελεχούς έρευνας».

Επισήμανε πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βιβλίο «που μας πάει στις ρίζες του χριστιανισμού στον τόπο μας», με υλικό από τη συλλογή του συγγραφέα. Η συλλογή αυτή, εξήγησε, έχει δημιουργηθεί μέσω δημοπρασιών, βιβλιοθηκών και αρχείων και περιλαμβάνει τεράστιο αριθμό βιβλίων, εγγράφων, χαρτών, χαρακτικών και άλλων ιστορικών ντοκουμέντων για την Κύπρο.

«Το συνολικό έργο του κ. Νίκολας συμβάλλει στην προσπάθεια διατήρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας», κατέληξε.

Ο έτερος παρουσιαστής ήταν ο γνωστός στην παροικία εκπαιδευτικός, πρώην σύμβουλος εκπαίδευσης της Υπάτης Αρμοστείας Λονδίνου και επιθεωρητής-προϊστάμενος της Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής στη Βρετανία, Σάββας Παυλίδης.

Περιέγραψε τον συγγραφέα ως «άοκνο δια βίου ερευνητή, φανατικό συλλέκτη ντοκουμέντων για την Κύπρο».

Το συγκεκριμένο βιβλίο, είπε ο κ. Παυλίδης, είναι «σημαντικό μνημείο αναφοράς για μελετητές, με πλούσιες και τεκμηριωμένες αναφορές στον τόπο και στον τρόπο ζωής του λαού του».

Πρόσθεσε πως δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο βιβλίο, αλλά για ένα εκλεκτό και μοναδικό λεύκωμα με ιστορικές αναδρομές στο απομακρυσμένο και στο πιο πρόσφατο παρελθόν, που αξιοποιεί αυθεντικούς πίνακες ζωγραφικής, εκτυπώσεις χαρακτικών, πρωτότυπες εικονογραφήσεις, χάρτες, ιστορικούς πίνακες από σπάνιους γεωγραφικούς Άτλαντες και λοιπά έγγραφα από την ιδιωτική συλλογή του συγγραφέως.

Ο κ. Παυλίδης ολοκλήρωσε την παρουσίαση εκφράζοντας την ελπίδα η συλλογή Νίκολας να αξιοποιηθεί από την κοινωνία, από μελετητές, πανεπιστήμια και από την Εκκλησία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τουρκία: Ως τζαμί λειτουργεί η ιστορική βυζαντινή Μονή της Χώρας

Τουρκία: Ως τζαμί λειτουργεί η ιστορική βυζαντινή Μονή της Χώρας

Τουρκία: Ως τζαμί λειτουργεί η ιστορική βυζαντινή Μονή της Χώρας

Απαντά το Υφ. Πολιτισμού για δελτίο τύπου Μπιενάλε: Κριτικό υπόμνημα των καλλιτεχνών - Αδίκως προέκυψε ζήτημα

Απαντά το Υφ. Πολιτισμού για δελτίο τύπου Μπιενάλε: Κριτικό υπόμνημα των καλλιτεχνών - Αδίκως προέκυψε ζήτημα

Απαντά το Υφ. Πολιτισμού για δελτίο τύπου Μπιενάλε: Κριτικό υπόμνημα των καλλιτεχνών - Αδίκως προέκυψε ζήτημα