Πέθανε ο Αλβανός συγγραφέας Ισμαήλ Κανταρέ - Το έργο του και το παράσημο από τον Μακρόν

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 1.7.2024
Ο επιφανέστερος σύγχρονος Αλβανός συγγραφέας υπέστη έμφραγμα και πέθανε σε ηλικία 88 ετών

Ο Ισμαήλ Κανταρέ, ο επιφανέστερος σύγχρονος Αλβανός συγγραφέας, πέθανε σήμερα το πρωί σε ηλικία 88 ετών, όπως ενημέρωσε ο εκδότης του και το νοσοκομείο το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Κανταρέ, ο οποίος αντιστάθηκε στο καθεστώς του Ενβέρ Χότζα, υπέστη έμφραγμα, σύμφωνα με το νοσοκομείο των Τιράνων.

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «χωρίς ζωτικές ενδείξεις», οι γιατροί προσπάθησαν να τον επαναφέρουν, αλλά "κατέληξε περίπου στις 06:40 GMT" (8:40 τοπική ώρα), ανακοίνωσε το νοσοκομείο.

Ποιος ήταν ο Ισμαήλ Κανταρέ

Ο Ισμαήλ Κανταρέ γεννήθηκε στο Αργυρόκαστρο, όπου ολοκλήρωσε και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ο Κανταρέ είναι ένας από τους πιο λαμπρούς σύγχρονους συγγραφείς, πολλές φορές υποψήφιος για το βραβείο «Νόμπελ» στη λογοτεχνία.

Είναι γνωστός για μυθιστορήματα και μυθιστορήματα, αλλά έχει εκδώσει και ποιητικούς τόμους.

Το 1958, ο Κανταρέ αποφοίτησε από το Τμήμα Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου των Τιράνων, για να συνεχίσει τις σπουδές του στη Μόσχα για δύο χρόνια στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Λογοτεχνίας «Μακσίμ Γκόρκι» (1958-1960).

Με το έργο του, που έχει σημειώσει ρεκόρ μεταφράσεων (σε περισσότερες από 45 ξένες γλώσσες), έκανε γνωστή στον κόσμο την Αλβανία, με την ιστορία και τον πολιτισμό αιώνων.

Το έργο του

Ξεκίνησε τον δρόμο της λογοτεχνικής δημιουργίας ως ποιητής στα λυκειακά του χρόνια, αλλά έγινε γνωστός ιδιαίτερα με τον τόμο «Ο αιώνας μου» (1961), τον οποίο ακολούθησαν και άλλοι τόμοι. ποιητικά, όπως: «Γιατί σκέφτονται αυτά τα βουνά» (1964), «Ηλιόλουστα μοτίβα (1968) και Χρόνος (1976).

Στον τομέα της πεζογραφίας, ο Ισμαήλ Κανταρέ έχει δουλέψει διηγήματα, διηγήματα και μυθιστορήματα. Το πρώτο σημαντικό έργο του Ισμαήλ Κανταρέ στην πεζογραφία είναι το μυθιστόρημα «Πόλη χωρίς διαφήμιση», που δεν επετράπη να εκδοθεί ολόκληρο μέχρι το 2003.

Η ιδέα του μυθιστορήματος «Ο στρατηγός του νεκρού στρατού» (1964) είναι το φιλελεύθερο πνεύμα του αλβανικού λαού. Το θέμα του ακατανίκητου πνεύματος των Αλβανών ανά τους αιώνες έχει αναφερθεί από τον συγγραφέα και στο μυθιστόρημα «Κάστρο» (1975).

Μια από τις πιο εξαιρετικές δημιουργίες του Ισμαήλ Κανταρέ και όλης της νέας αλβανικής λογοτεχνίας είναι το μυθιστόρημα «Παλάτι των Ονείρων» (1981). Τα περισσότερα έργα του Ισμαήλ Κανταρέ έχουν μεταφραστεί και δημοσιευτεί σε περισσότερες από 45 γλώσσες του κόσμου και έχουν γίνει δεκτά από το αναγνωστικό κοινό. Είναι ο πιο διάσημος Αλβανός συγγραφέας στον κόσμο.

Βραβεία

Το 2005 τιμήθηκε με το πρώτο Διεθνές βραβείο Μπούκερ, ενώ ήταν υποψήφιος για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Το 2009 τιμήθηκε και με το βραβείο Πρίγκηπας των Αστούριας για τη Λογοτεχνία. Επίσης, του απονεμήθηκε το Βραβείο Balkanika για το έτος 2009, για το έργο του L’entravee. To 2015 του απενεμήθηκε το λογοτεχνικό Βραβείο Ιερουσαλήμ.

Το παράσημο από τον Μακρόν

Το 2023 ο Ισμαήλ Κανταρέ είχε παρασημοφορηθεί από τον γάλλο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος του απέμεινε τον τίτλο του Ανώτατου Αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής.

«Αγαπητέ Ισμαήλ Κανταρέ, ‘το να ζεις είναι να πολεμάς’, έλεγε ο Σενέκα, έχεις μεταμορφώσει το ρητό του σε «να γράφεις σημαίνει να πολεμάς», είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν κατά την απονομή.

«Για αυτόν τον ρόλο ως ποιητής των Βαλκανίων, ως ραψωδός της Ευρώπης, ως αγγελιοφόρος της ελευθερίας, για αυτή τη συναρπαστική σύνδεση που ενσωματώνετε τόσο πολύτιμα μεταξύ της Αλβανίας και της Γαλλίας, έχω σήμερα την τιμή να σας υψώσω στον υψηλό βαθμό του αξιωματικού του τάγμαος της Λεγεώνας της Τιμής», είπε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, καθώς απένειμε στον συγγραφέα Ισμαήλ Κανταρέ το τιμητικό παράσημο.

Πηγή: protothema.gr / in.gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στην Αρχαία Ελλάδα

Ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στην Αρχαία Ελλάδα

Ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στην Αρχαία Ελλάδα

Ένας Αλέξης, ένας Μαλέκκος κι ένα κεφάλι γεμάτο περιττώματα

Ένας Αλέξης, ένας Μαλέκκος κι ένα κεφάλι γεμάτο περιττώματα

Ένας Αλέξης, ένας Μαλέκκος κι ένα κεφάλι γεμάτο περιττώματα

Προσωπογραφία Κωνσταντίνου Παλαιολόγου: Τι εξηγεί η αρχαιολόγος και βυζαντινολόγος, Αναστασία Κουμούση

Προσωπογραφία Κωνσταντίνου Παλαιολόγου: Τι εξηγεί η αρχαιολόγος και βυζαντινολόγος, Αναστασία Κουμούση

Προσωπογραφία Κωνσταντίνου Παλαιολόγου: Τι εξηγεί η αρχαιολόγος και βυζαντινολόγος, Αναστασία Κουμούση