«Nono, bad timing!» | Εγκαινιάζεται σήμερα στο NiMAC

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 20.9.2024
Πρόκειται για μία έκθεση που εστιάζει σε διαδικασίες αρχειοθέτησης queer χρόνων και χώρων, με υλικό από το αρχείο «Mémoire des Sexualités» με έδρα τη Μασσαλία και το «Schwules Museum» του Βερολίνου.

Το Goethe-Institut Cyprus, το Institut Français de Chypre, το Queer Wave και το NiMAC παρουσιάζουν τη «nono, bad timing!», μια έκθεση που εστιάζει σε διαδικασίες αρχειοθέτησης queer χρόνων και χώρων.

Το πρότζεκτ συγκεντρώνει υλικό από το αρχείο «Mémoire des Sexualités» με έδρα τη Μασσαλία και το «Schwules Museum» του Βερολίνου.

Για το μήνα Οκτώβριο, η «nono, bad timing!» μετατρέπεται σε εργαστήριο για την ανάπτυξη νέων προτάσεων από πολιτιστικούς παραγωγούς, με έδρα την Κύπρο.

Σημειώνεται ότι, η περιοδεύουσα έκθεση «Queer as German Folk», θα παρουσιάζεται στο σύνολό της στο Ινστιτούτο Γκαίτε στη Λευκωσία, στα πλαίσια του ίδιου πρότζεκτ.

«Nono, bad timing!»

Η «nono, bad timing!» έχει ως σημείο αφετηρίας την αναγνώριση πως η χρονική, η χωρική και η σεξουαλική ασυμφωνία ως προς την ‘καθολικότητα’ της ύπαρξης είναι αλληλένδετες. Με μια μη-γραμμική προσέγγιση, το πρότζεκτ αποσταθεροποιεί καλά δοκιμασμένους ρυθμούς και ρητορικές για να προτείνει νέες δυνατότητες για το τι σημαίνει αρχειοθέτηση σε αυτό το πλαίσιο: πως μπορούν να καταγραφούν αποσιωπημένες ιστορίες και τι μπορούν να ενδυναμώσουν αυτές οι διαδικασίες;

«Mémoire des Sexualités»

Ο σύνδεσμος «Mémoire des Sexualités» έχει συγκεντρώσει μεγάλο αρχείο που αφορά την αφήγηση της ιστορίας της ομοφυλοφιλίας στη γαλλική και διεθνή κοινωνική ζωή, παρακολουθώντας την ιστορία της από το 1978 (την ίδρυση της Groupe de Libération Homosexuelle de Marseille) έως το 2015. Το φωτογραφικό υλικό που παρουσιάζεται εδώ επικεντρώνονται στις δραστηριότητες των Θερινών Πανεπιστημίων Ομοφυλοφιλίας του 1979.

«Queer as German Folk»

Το υλικό από την «Queer as German Folk» αναδεικνύει χώρους δικτύων ενδυνάμωσης. Έχοντας ως σημείο αφετηρίας την 50ή επέτειο των εξεγέρσεων του Stonewall, προσφέρει μια εικόνα της ιστορίας των queer κινημάτων από τη δεκαετία του 1960, στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας και την επανενωμένη Γερμανία. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις πολύπλευρες σχέσεις με τα αμερικανικά κινήματα.

Υιοθετώντας το ρόλο των φιλοξενούμενων αρχειοθετών, οι πολιτιστικοί παραγωγοί με έδρα την Κύπρο διερευνούν τις ανάγκες και τις χαρές μιας βιβλιοθήκης/αναγνωστηρίου (Λοΐζος Ολύμπιος), τη χρήση της φωτογραφίας ως εργαλείου για τη διερεύνηση της ταυτότητας και την κατασκευή αφηγήσεων (Logan Bellew), τη συλλογή ιστοριών και την προβολή προσωπικών αρχείων σε δημόσιο χώρο (Διομήδης Κουφτερός), τη θεσμική κριτική και τη δημιουργία αρχείων συναισθημάτων (Γαβριήλ Κουρέας), τη δραματουργία και την περφόρμανς (Εβίτα Ιωάννου).

«Χρονοκανονικότητα»

Ο τίτλος του πρότζεκτ είναι μια χιουμοριστική πρόκληση στις δυναμικές της εξουσίας που παίζονται όταν ανατρέπουμε τη χρονοκανονικότητα, μια έννοια που επινοήθηκε από την θεωρητικό Elisabeth Freeman και περιλαμβάνει την προσδοκία ότι όλοι ακολουθούμε το ίδιο χρονοδιάγραμμα, προσανατολισμένο σε προκαθορισμένους στόχους παραγωγικότητας, και ότι υπάρχει το ίδιο σωστό πράγμα τη σωστή στιγμή για όλους.

Αυτή η προσδοκία δεν είναι μόνο υποκειμενικά αισθητή, καθώς κανένας δεν αισθάνεται ότι διαχειρίζεται τον χρόνο ακριβώς σωστά, αλλά περιλαμβάνει παροντικές συνθήκες, απόηχους και επακόλουθα ευρύτερων συνόλων στρατηγικών, ρητορικών και πολιτικών δράσεων που στοχεύουν στη χορογραφία των σωμάτων σε ρυθμούς και χρονοδιαγράμματα που εξυπηρετούν ξεκάθαρες (ανα)παραγωγικές ατζέντες - είτε αυτές είναι καπιταλιστικές, εθνικιστικές, οικογενειακές. Στις queer πολιτικές της μνήμης και του γίγνεσθαι δεν υπάρχει «κακός» ή «καλός» χρόνος, αλλά μη αναγώγιμες -και άρα επίκαιρες- προσπάθειες απελευθέρωσης του σώματος από δεσμά που περιορίζουν.

Η «nono, bad timing!» θα εγκαινιαστεί τη βραδιά έναρξης του “Queer Wave: Cyprus LGBTQIA+ Film Festival». [Η πέμπτη έκδοση του φεστιβάλ θα διαρκέσει μεταξύ 20-29 Σεπτεμβρίου 2024 και διοργανώνεται σε συνεργασία με το NiMAC. Περισσότερα στο: www.queerwave.com / https://www.facebook.com/events/3928504254139409 / https://www.facebook.com/queerwavecyprus ]

Επιμέλεια: Ευαγόρας Βανέζης

Φιλοξενούμενοι Αρχειοθέτες: Εβίτα Ιωάννου, Διομήδης Κουφτερός, Γαβριήλ Κουρέας, Λοΐζος Ολύμπιος, Logan Bellew

Συντονισμός: Λεόντιος Τουμπουρής

Πληροφορίες

«Nono, bad timing! archiving queer times and spaces»

Εγκαίνια: Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 19.00

Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο: 10.00-21.00 [Κλειστό Τρίτη, 1η Οκτωβρίου, για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Κύπρου]

Χώρος έκθεσης: Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη [NiMAC,Παλιάς Ηλεκτρικής 19, 1016 Λευκωσία, 22797400]

Διάρκεια: Μέχρι 09 Νοεμβρίου 2024.

20 Σεπτεμβρίου - 09 Νοεμβρίου 2024

4960685664140803 image

Διοργανωτές: Queer Wave, Goethe-Institut Cyprus, Institut Français de Chypre

Συν-διοργανωτής: Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη (NiMAC)

Με τη στήριξη: Schwules Museum Berlin, Mémoire des Sexualités Marseille

Με τη χορηγία του: Franco-German Cultural Fund

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ελίζαμπεθ Κάτλετ | Η γυναίκα που θεωρήθηκε απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες

Ελίζαμπεθ Κάτλετ | Η γυναίκα που θεωρήθηκε απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες

Ελίζαμπεθ Κάτλετ | Η γυναίκα που θεωρήθηκε απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες

Νόμοι στις ΗΠΑ προστατεύουν τους ηθοποιούς από την τεχνητή νοημοσύνη - Το νέο πλαίσιο

Νόμοι στις ΗΠΑ προστατεύουν τους ηθοποιούς από την τεχνητή νοημοσύνη - Το νέο πλαίσιο

Νόμοι στις ΗΠΑ προστατεύουν τους ηθοποιούς από την τεχνητή νοημοσύνη - Το νέο πλαίσιο

Καδής: Η Φον ντερ Λάιεν πρότεινε το χαρτοφυλάκιο του Πολιτισμού, αλλά αρνήθηκε

Καδής: Η Φον ντερ Λάιεν πρότεινε το χαρτοφυλάκιο του Πολιτισμού, αλλά αρνήθηκε

Καδής: Η Φον ντερ Λάιεν πρότεινε το χαρτοφυλάκιο του Πολιτισμού, αλλά αρνήθηκε