«ΚΑΡΜΕΛΑ»: Στόχος η διαφύλαξη της άυλης κληρονομιάς, λέει Αντιπρύτανης ΠΚ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 13.11.2024
«Το Αρχείο δεν καταγράφει μόνο τα ιστορικά γεγονότα αλλά διατηρεί και τιμά τις ιστορίες που έχουν διαμορφώσει τον πολιτισμό μας» είπε ο κ. Βαρτκές Μαχτεσιάν.

Το πρόγραμμα ΚΑΡΜΕΛΑ συνάδει με τις στοχεύσεις τόσο της UNESCO για διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομίας όσο και του Συμβουλίου της Ευρώπης όπως καταγράφονται στην Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Σύμβαση του 1954 καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για καταγραφή και διαφύλαξη του πολιτισμικού κεφαλαίου των λαών της Ευρώπης και κυρίως των μειονοτικών και λιγότερο ορατών ομάδων, ως ένδειξη του δημοκρατικού χαρακτήρα των ευρωπαϊκών κρατών και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ελένη-Τατιανή Συνοδινού.

Σε χαιρετισμό της κατά την εκδήλωση, που έγινε στις 6 Νοεμβρίου, και διοργάνωσαν το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών και η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης του ερευνητικού προγράμματος «ΚΑΡΜΕΛΑ: Αρχείο Προφορικής Παράδοσης για την Αρμενική και τη Λατινική Κοινότητα της Κύπρου», η κ. Συνοδινού, είπε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη διαφύλαξη και προβολή των παραδόσεων των θρησκευτικών ομάδων της Κύπρου και των αναγνωρισμένων μειονοτικών γλωσσών, αλλά και άλλων απειλούμενων γλωσσών σε εμπόλεμες περιοχές

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, σε χαιρετισμό του ο Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, Νικόλας Γιασουμής, ανάφερε ότι το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας στηρίζει έμπρακτα κάθε προσπάθεια που συμβάλλει στη διατήρηση της ταυτότητας των Θρησκευτικών Ομάδων της Κύπρου.

Υπενθύμισε ακόμα ότι, η Κυπριακή Δημοκρατία, έχει αναλάβει τη συμβατική υποχρέωση για προστασία της Κυπριακής Μαρωνιτικής Αραβικής και της Αρμένικης και για ενίσχυση και ανάδειξη των στοιχείων της ταυτότητας, των ηθών και των εθίμων της Μαρωνιτικής, της Αρμενικής και της Λατινικής κοινότητας.

Μέσω του προγράμματος αυτού, είπε συνεχίζοντας «διασφαλίζουμε ότι δεν θα χαθεί τελειωτικά ένα κομμάτι που διαμορφώνει τη συλλογική μνήμη της πατρίδας μας».

Ο Εκπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων, Βαρτκές Μαχτεσιάν, στον χαιρετισμό του επισήμανε ότι το ψηφιακό Αρχείο ΚΑΡΜΕΛΑ αποτυπώνει τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες της ζωής ατόμων από δύο μικρές, αλλά δυναμικές κοινότητες.

«Το Αρχείο δεν καταγράφει μόνο τα ιστορικά γεγονότα αλλά διατηρεί και τιμά τις ιστορίες που έχουν διαμορφώσει τον πολιτισμό μας. Αναδεικνύει την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική εξέλιξη των Αρμενίων και των Λατίνων στην Κύπρο, από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα, προσφέροντας ένα παράθυρο στις προκλήσεις, τις αλλαγές και τους μετασχηματισμούς που έχουν υποστεί», σημείωσε.

Η Εκπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Λατίνων, Αντωνέλλα Μαντοβάνη, στον χαιρετισμό της ανάφερε ότι, η συγκρότηση Αρχείου Προφορικής Παράδοσης αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στόχους που έχει θέσει ως εκπρόσωπος, επειδή η συλλογή αυτού του υλικού θα επιτρέψει την διαφύλαξη όχι μόνο της ιστορίας της Λατινικής κοινότητας αλλά και τη διατήρηση μιας ουσιαστικής, αλλά μερικές φορές παραμελημένης, πτυχής της πολιτιστικής ιστορίας όλης της Κύπρου, καθώς οι Λατίνοι είναι αναπόσπαστο μέρος αυτής της ιστορίας.

Κατά την εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης του προγράμματος από την επιστημονική υπεύθυνη, Μαριλένα Καρυολαίμου, η οποία αναφέρθηκε στους στόχους του προγράμματος λέγοντας ότι συμμετείχαν παρέχοντας συνεντεύξεις 40 μέλη από κάθε κοινότητα.

Είπε ότι το Αρχείο περιλαμβάνει πληροφορίες σε σχέση με ιστορικά γεγονότα της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας, προσωπικά βιώματα, την οικογενειακή ιστορία και την ιστορία εγκατάστασης των μελών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, τον ρόλο της θρησκείας και της εκκλησίας στη διαμόρφωση της ιδιαίτερης ταυτότητας των Αρμενίων και των Λατίνων, θέματα εκπαίδευσης, τις γλωσσικές πρακτικές και την πολυγλωσσία, τις σχέσεις με τις άλλες κοινότητες του νησιού, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα, ζητήματα ταυτότητας, κ.ά.

Μετά το πέρας της παρουσίασης των αποτελεσμάτων έγινε η βράβευση των νικητών του σχολικού διαγωνισμού που προκήρυξε το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για δημιουργία του λογότυπου για το ερευνητικό έργο.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Χέντι Λαμάρ | «Η ωραιότερη γυναίκα όλων των εποχών» ήταν και μία ιδιοφυής εφευρέτρια

Χέντι Λαμάρ | «Η ωραιότερη γυναίκα όλων των εποχών» ήταν και μία ιδιοφυής εφευρέτρια

Χέντι Λαμάρ | «Η ωραιότερη γυναίκα όλων των εποχών» ήταν και μία ιδιοφυής εφευρέτρια

«Σε έναν ανθισμένο χωματόδρομο δίπλα από μια ήσυχη πάροδο…»

«Σε έναν ανθισμένο χωματόδρομο δίπλα από μια ήσυχη πάροδο…»

«Σε έναν ανθισμένο χωματόδρομο δίπλα από μια ήσυχη πάροδο…»

David Lynch | Η ζωγραφική του –όπως και οι ταινίες του– δεν θα πεθάνει ποτέ

David Lynch | Η ζωγραφική του –όπως και οι ταινίες του– δεν θα πεθάνει ποτέ

David Lynch | Η ζωγραφική του –όπως και οι ταινίες του– δεν θα πεθάνει ποτέ

Η χρονιά του 1974: Εκθέσεις που πέτυχαν και απέτυχαν

Η χρονιά του 1974: Εκθέσεις που πέτυχαν και απέτυχαν

Η χρονιά του 1974: Εκθέσεις που πέτυχαν και απέτυχαν