Πρωτοβουλία Πανίκκου Χρυσάνθου για σινεφίλ βραδιές στο «Αττικόν»

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 17.11.2023
«Φιλοδοξείται να παρουσιαστούν οι 100 καλύτερες ταινίες του κόσμου» ανέφερε ο Κύπριος σκηνοθέτης

Mια πρωτοποριακή πολιτιστική δραστηριότητα ξεκινά στην Πάφο, την οποία αναλαμβάνουν ο Δήμος της πόλης και η Κυπριακή Ταινιοθήκη. Πρόκειται για τη λειτουργία μιας κινηματογραφικής λέσχης, με προβολές καλών ταινιών και διοργάνωση συζητήσεων.

Όπως αναφέρθηκε την Πέμπτη (16/11) σε διάσκεψη τύπου στο Δημοτικό Μέγαρο Πάφου από τον σκηνοθέτη Πανίκκο Χρυσάνθου, φιλοδοξείται να παρουσιαστούν οι 100 καλύτερες ταινίες του κόσμου, μια επιλογή που έκανε και θα παρουσιάσει ο ίδιος.

Οι προβολές συνέχισε, θα γίνονται κάθε Τρίτη στις 19.30, στον Πολυχώρο Αττικόν, η είσοδος θα είναι δωρεάν και δεν θα απαιτείται κράτηση. Όλες οι ταινίες θα είναι στην πρωτότυπη γλώσσα και θα έχουν ελληνικούς υπότιτλους. Η προβολή των ταινιών θα αρχίσει στις 21 Νοεμβρίου 2023 και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Μαρτίου 2024, εξαιρουμένων των ημερομηνιών 26 Δεκεμβρίου 2023 και 2 Ιανουαρίου 2024.

Ο κ. Χρυσάνθου είπε πως έχει εμπειρία σχεδόν πενήντα χρόνων στον χώρο, ξεκινώντας με προβολές στην Λευκωσία, και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος, για την άμεση ανταπόκρισή του στο θέμα αυτό.

Πρόσθεσε πως η Κυπριακή Ταινιοθήκη είναι ένα σωματείο που υφίσταται από το 1980, συγκεντρώνει ταινίες από το 1980 και έχει στην κατοχή της 600 ταινίες σε ρολά – φίλμ τα οποία είναι αποθηκευμένα σήμερα στην Πελαθούσα της Πάφου

Σχετικά με την πρώτη ταινία που θα προβληθεί στις 21 Νοεμβρίου υπό τον τίτλο» Ugetsu Monogatari του Ιάπωνα Kenzi Mizogushi ανέφερε πως πρόκειται για μια αριστουργηματική ταινία, για τον πόλεμο και τις επιπτώσεις του στον απλό άνθρωπο. Ένα θέμα επίκαιρο στις μέρες μας με όσα βλέπουμε καθημερινά να διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια μας και μάλιστα στην γειτονιά μας, κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε πως ο Δήμος Πάφου στοχεύει στον συνεχή εμπλουτισμό των πολιτιστικών δράσεων, με σκοπό να παρέχει ποιοτική ψυχαγωγία για όλους. Είναι μοναδική ευκαιρία, πρόσθεσε, για τους φίλους του κινηματογράφου , μέσα από την συνεργασία με την Κυπριακή Ταινιοθήκη και τον Κύπριο σκηνοθέτη Πανίκκο Χρυσάνθου να έρθουν και να απολαύσουν διάσημες ταινίες και κινηματογραφικά έργα τέχνης. Τις ταινίες, συνέχισε ο κ. Φαίδωνος θα προλογίζει ο κ. Χρυσάνθου, και αν το κοινό επιθυμεί στο τέλος κάθε προβολής θα διεξάγεται συζήτηση πάνω στο θέμα που εισάγει η ταινία της ημέρας, την αισθητική της και τον ρόλο της στην κοινωνία.

Ο Δήμος Πάφου είπε θα σταθεί αρωγός μέσα από τις υποδομές που διαθέτει αλλά και όποιο οικονομικό κόστος προκύπτει ο Δήμος Πάφου θα το καλύπτει. Στόχος μας τόνισε, και τώρα αλλά και τα επόμενα χρόνια είναι να υπάρξει μια ποιοτική αναβάθμιση για την πόλη της Πάφου και τους κατοίκους της.

Επιπρόσθετα ο Δήμαρχος Πάφου ανέφερε πως θα συνεχιστεί η προσπάθεια με την Κυπριακή Ταινιοθήκη, και πως θα προβάλουν και τις 100 ταινίες που συμπληρώνουν τον κατάλογο.

Ο Γιώργος Παχύς μέλος του Συμβουλίου της Κυπριακής Ταινιοθήκης εξέφρασε την ελπίδα με αυτή την ευκαιρία που δίνεται στην Πάφο να ευαισθητοποιηθεί το Υφυπουργείο Πολιτισμού και να αγκαλιάσει, όπως είπε, την Κυπριακή Ταινιοθήκη.

Ο πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δρ. Στέλιος Σοφόκλης ανέφερε πως από τότε που γνωρίστηκαν με τον σκηνοθέτη Πανίκκο Χρυσάνθου ο οποίος έκανε πολλές παρουσιάσεις ταινιών του στο οίκημα της Στέγης, η Κυπριακή Ταινιοθήκη έχει γίνει μέλος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Αυτό συνέχισε αποτελεί για εμάς τιμή και θα στηρίξουμε την Κυπριακή Ταινιοθήκη σε αυτή της την προσπάθεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Η υφυπουργός Πολιτισμού στον «Π»: «Το νομοσχέδιο του καθεστώτος καλλιτέχνη είναι το πρώτο βήμα»

Η υφυπουργός Πολιτισμού στον «Π»: «Το νομοσχέδιο του καθεστώτος καλλιτέχνη είναι το πρώτο βήμα»

Η υφυπουργός Πολιτισμού στον «Π»: «Το νομοσχέδιο του καθεστώτος καλλιτέχνη είναι το πρώτο βήμα»