Το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς του ΟΛΚ στον ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 17.10.2023
Κυριάκος Χαραλαμπίδης, συνέντευξη στο «Παράθυρο» και στη Μερόπη Μωησέως, 2019. Φωτ.: Ελένη Παπαδοπούλου.
«Η ποίηση είναι μια διαρκής επαναστατική πράξη κατά την οποία οι λέξεις σπάζουν το περίβλημά τους και εκρήγνυνται» αναφέρει ο ΟΛΚ για τον Κύπριο ποιητή σε ανακοίνωση τους για τις λογοτεχνικές βραβεύσεις του Ομίλου.

Το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς «Βασίλης Μιχαηλίδης» του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής απονέμεται στον ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη με το σκεπτικό ότι η προσφορά του απορρέει από την ποιητική μετάπλαση θεμάτων που σχετίζονται με την ταυτότητα, τη μνήμη, τον πολιτισμό και την ιστορία της Κύπρου, καθώς και του ελληνισμού, γενικότερα.

Για τον Χαραλαμπίδη, λέει ανακοίνωση του ΟΛΚ, «η ποίηση είναι μια διαρκής επαναστατική πράξη κατά την οποία οι λέξεις σπάζουν το περίβλημά τους και εκρήγνυνται στο διάστημα, χαρίζοντας στην ποίηση αυτονομία και εσωτερικό δυναμισμό».

Επίσης, «η λειτουργική αίσθηση της γλώσσας στη διαχρονία της, ο νηφάλιος ιστορισμός, η λεπτή και συχνά υποδόρια ειρωνεία, το πυκνό και βαθύ διακειμενικό υπόστρωμα του ποιητικού λόγου, η τιθασευμένη λυρική πνοή σε συνδυασμό με τη δεσπόζουσα αφηγηματικότητα είναι μερικά από τα γνωρίσματα της ποίησης του Κ. Χαραλαμπίδη».

Κριτική Επιτροπή ήταν το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου.

Το Βραβείο Μυθιστορήματος του ΟΛΚ απονέμεται στον Σοφοκλή Βέργο για το βιβλίο «Με τα μάτια του Σκύλου», εκδ. Ρόδα, 2022, με το σκπετικό ότι «το μυθιστόρημα διακρίνεται για την ευφάνταστη ιστορία του και τη χρήση ποικίλων αφηγηματικών τεχνικών ενώ με τα μάτια του αστυνόμου, του χαρακτήρα που κατέχει κεντρική θέση στην αφήγηση, ο αναγνώστης παρακολουθεί τον αγώνα της αποκάλυψης γεγονότων που βρίσκονται στο σκοτάδι».

Επίσης, στο βιβλίο, «παρατηρείται εναλλαγή των προσώπων που αναλαμβάνουν τον ρόλο του αφηγητή σε ξεχωριστά κεφάλαια, στοιχείο που προσδίδει ενδιαφέρον στο έργο».

Μέλη της Κριτικής Επιτροπής ήταν ο Ανδρέας Χατζηθωμάς, φιλόλογος – εκδότης περιοδικού Διόραμα, η Μαριλένα Πόρακου, φιλόλογος και η Στέλλα Μιλτιάδου, υποψήφια Διδάκτωρ.

Το βραβείο Φιλολογικής Μελέτης – Δοκιμίου – Κριτικής Έκδοσης «Αντώνης Κ. Ιντιάνος» δε, απονέμεται βάσει απόφασης της Κριτικής Επιτροπής την οποία αποτελούσαν οι Δρ Κυριάκος Ιωάννου, ο Δρ Μανώλης Στεργιούλης και η Δρ Βασιλική Σελιώτη​​​​​​​.

Το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου λογοτέχνη (για εκδόσεις του 2022) απονέμεται εξίσου στον Χρήστο Χαλικιόπουλο για τη συλλογή διηγημάτων «Κάτι απ’ αυτούς», Θεσσαλονίκη, Γερμανός, 2022 και στον Παύλο Ανδρέου για την ποιητική συλλογή «Παγωτό δακρυγόνο», Λάρισα, Θράκα, 2022.

Οπως αναφέρεται στο σκεπτικό βράβευσης «η συλλογή διηγημάτων 'Κάτι απ’ αυτούς' του Χρήστου Χαλικιόπουλου διακρίνεται για τη μεστή, πλούσια και επεξεργασμένη γραφή, για την άρτια λογοτεχνική μετάπλαση εμπειριών και βιωμάτων, καθώς και για την αληθοφανή αποτύπωση της κατασταλαγμένης ματιάς του συγγραφέα για ποικίλα κοινωνικοπολιτικά και φιλοσοφικά ζητήματα».

Με την πρώτη του ποιητική συλλογή «Παγωτό δακρυγόνο», ο Παύλος Ανδρέου, σύμφωνα με το σκπετικό βράβευσης, συγκροτεί έναν ποιητικό, αλλά και εσωτερικό χώρο, ο οποίος, ωστόσο, δεν αποκλείει την όραση ή τον έμμεσο σχολιασμό της σύγχρονής μας πολιτικοκοινωνικής πραγματικότητας.

Μέλη Κριτικής Επιτροπής ήταν ο Σάββας Βαρναβίδης, λογοτέχνης, ο Δρ Λεωνίδας Γαλάζης, και ο Παναγιώτης Νικολαΐδης, ποιητής – κριτικός.

Στην ποίηση το βραβείο απονέμεται ομόφωνα στον Ελευθέριο Πλουτάρχου για το ποίημα «Οδοιπόρος στοών και σελίδων».

Η κριτική επιτροπή αναφέρει ότι οι στίχοι ακολουθούν τον διαβάτη σ’ ένα ταξίδι περιγραφής της συναισθηματικής του κατάστασης· μιας κατάστασης όπου το ποιητικό υποκείμενο έρχεται αντιμέτωπο με το γύρω του, αλλά προπαντός με το μέσα του χάος, σε μια προσπάθεια να απεγκλωβιστεί και να αντιστρέψει τα όσα δραματικά βίωσε και βιώνει».

Μέλη της Κριτικής Επιτροπής οι Δρ Κυριάκος Ιωάννου, η Δρ Σταυρούλα Μπίου, και ο Δρ Μανώλης Στεργιούλης.

To Βραβείο Διηγήματος απονέμεται στον Κώστα Παπαϊωάννου για το διήγημά του με τίτλο «Ο Λουκής ο ήρωας».

Το σκεπτικό βράβευσης αναφέρει ότι «στο διήγημα αυτό πρωταγωνιστής είναι ο Λουκής, γύρω στα 70, με εξασθενημένη μνήμη και κλονισμένη υγεία, είναι μόνος, δεν κατάφερε να δημιουργήσει οικογένεια, και έχει έντονη ροπή στα τυχερά παιγνίδια, ένα πάθος το οποίο πλήρωσε ακριβά, αφού τον οδήγησε στην οικονομική κατάρρευση».

Μέλη της Κριτικής Επιτροπής ήταν οι Δρ Νίκος Μαθιουδάκης, Δρ Έλενα Ματσάγγου και Δρ Μαρία Μιχαηλίδου.

Στον Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισμού του ΟΛΚ, για μαθητές γυμνασίου, το 1ο βραβείο απονέμεται στον Γιάγκου Πάνο από το Γυμνάσιο Μακεδονίτισσας και το 2ο Βραβείο στην Πιττάλη Ειρήνη από το Γυμνάσιο Αρχαγγέλου Λακατάμειας. Έπαινο απέσπασε η Πετρίδη Νάγια από το Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου.

Στο Λύκειο το 1ο βραβείο απονέμεται στην Τοσουνίδου Χριστιάνα από το Λύκειο Γεροσκήπου, το 2ο Βραβείο στον Γεωργίου Κωνσταντίνο από το Λύκειο Αγίου Σπυρίδωνα ενώ έπαινος δίδεται στη Χαραλάμπους Χριστιάνα, από το Λύκειο Εθνομάρτυρα Κυπριανού Στροβόλου

Την Κριτική Επιτροπή αποτέλεσαν οι Δρ Σταυρούλα Μπίου, Γαβριέλλα Παναγή, υποψήφια Διδάκτωρ, Δρ Χλόη Δημητρίου ( ΕΜΕ ΔΜΓΕ -ΥΠΑΝ), Ευτυχία Γεωργίου (Σύμβουλος ΔΜΓΕ - ΥΠΑΝ).

Στην κατηγορία Διήγημα 1ο Βραβείο απονέμεται στην Κωνσταντίνου Σαββίνα από το Λανίτειο Γυμνάσιο ενώ το βραβείο για το Λύκειο απονέμεται στη Μάμα Ελένη από το Λύκειο Παραλιμνίου.

Στην κατηγορία Ημερολόγιο στο Γυμνάσιο 1ο Βραβείο απέσπασε η Ναθαναήλ Χρυσταλλένη από το Γυμνάσιο Αρχαγγέλου Λακατάμειας κατόπιν απόφασης της Κριτικής Επιτροπή που αποτελείτο από τους Δρ Έλενα Ματσάγγου, Γιώργο Χαριτωνίδη (λογοτέχνη), Δρ Χλόη Δημητρίου (ΕΜΕ, ΔΜΓΕ ΥΠΑΝ) και Ευτυχία Γεωργίου (Σύμβουλος, ΔΜΓΕ ΥΠΑΝ).

Η Τελετή Απονομής των Λογοτεχνικών Βραβείων του ΟΛΚ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 7:00 μ.μ., σε χώρο που θα ανακοινωθεί αργότερα, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Θέλω να ξεχάσω ... Θέλω να θυμάμαι» | Ανοιχτή πρόσκληση σε βραδιά ποίησης

«Θέλω να ξεχάσω ... Θέλω να θυμάμαι» | Ανοιχτή πρόσκληση σε βραδιά ποίησης

«Θέλω να ξεχάσω ... Θέλω να θυμάμαι» | Ανοιχτή πρόσκληση σε βραδιά ποίησης