Στην εναρκτήρια συναυλία της σεζόν, στις 4 Σεπτεμβρίου, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου, υπό τη διεύθυνση του Καλλιτεχνικού της Διευθυντή και Μαέστρου Γιώργου Κουντούρη, παρουσιάζει δύο έργα των Sergei Rachmaninov και Μaurice Ravel που άφησαν εποχή. Σολίστ η διακεκριμένη πιανίστρια Έλενα Μιτέλλα.
Με τίτλο «Διαχρονικά αριστουργήματα», η συναυλία θα λάβει χώρα στο Δημοτικό Θεάτρο Στροβόλου.
Δεύτερο Κοντσέρτο του Sergei Rachmaninov
Το Δεύτερο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Sergei Rachmaninov έχει χαρακτηριστεί ως το σπουδαιότερο ίσως του είδους του. Γράφτηκε το 1900 και πρωτοπαίχτηκε το 1901 με σολίστ τον ίδιο τον συνθέτη. Αποτελεί ύψιστο δημιούργημα της βαθύτατα προσωπικής μουσικής του ιδιοσυγκρασίας. Διατρέχεται από εξωστρεφή, νοσταλγική αλλά και πεσιμιστική διάθεση και είναι άφθονο σε συναισθηματικά φορτισμένες, αξέχαστες μελωδίες. Ακόμη και σήμερα ο λυρισμός του εμπνέει δημοφιλείς ερμηνευτές όπως η Céline Dion. Στο κοντσέρτο αυτό, το πιάνο μετατρέπεται κυριολεκτικά σε μια δεύτερη ορχήστρα. Θέτει τεράστιες απαιτήσεις από τον σολίστ όσον αφορά στην ταχύτητα, την επιδεξιότητα και την αντοχή, καθώς και την ευαισθησία στις λεπτές δυναμικές και ρυθμικές αποχρώσεις. Το κοντσέρτο ήταν το πρώτο έργο το οποίο έγραψε ο Rachmaninov μετά από μία περίοδο βαριάς κατάθλιψης και συνθετικής αδράνειας, η οποία διάρκεσε τρία χρόνια και είναι αφιερωμένο στον ψυχοθεραπευτή του Dr. Nikolai Dahl.
Boléro του Μaurice Ravel
H συναυλία θα ολοκληρωθεί με το διαχρονικά δημοφιλές, σαγηνευτικό Boléro του Μaurice Ravel, το οποίο μας ξεναγεί στη δραματουργική ανάπτυξη μέσω της ενορχηστρωτικής τέχνης. Ο Ravel έγραψε το Boléro για μπαλέτο, κατόπιν παραγγελίας της Ida Rubinstein, πρώην μπαλαρίνας των Ρωσικών Μπαλέτων του Diaghilev, η οποία δημιούργησε τον δικό της θίασο. Όταν η αρχική παραγγελία που αφορούσε στην ενορχήστρωση έξι πιανιστικών κομματιών από τη σουίτα Iberia του Albeniz ναυάγησε, ο Ravel έπρεπε να βρει τάχιστα άλλο μουσικό υλικό να ενορχηστρώσει. Η έμπνευση ήρθε το καλοκαίρι του 1928 όταν επινόησε στο πιάνο ένα θέμα ostinato σε ρυθμό των ισπανικών χορών Fandango και Boléro, το οποίο αποφάσισε να χρησιμοποιήσει επαναλαμβάνοντάς το, εισάγοντας βαθμιαία σε κάθε επανεμφάνισή του τα όργανα της ορχήστρας, οδηγώντας έτσι το έργο σε μια εκστασιακή αποκορύφωση. Ο συνθέτης υπαινίχθηκε στον μαθητή και βιογράφο του Roland-Manuel ότι οι ήχοι των μηχανών του εργοστασίου του πατέρα του υπήρξαν επίσης έμπνευση για τον ρυθμό που επαναλαμβάνεται επίμονα στο έργο. H πρεμιέρα του Boléro δόθηκε τον Νοέμβριο του 1929 στη Νέα Υόρκη από τον Arturo Toscanini με το κοινό να την υποδέχεται με ασύγκριτο ενθουσιασμό. Βασικό στοιχείο της επιτυχίας του έργου υπήρξε και η διάδοσή του μέσω του γραμμοφώνου, με δύο ηχογραφήσεις να πραγματοποιούνται ήδη μέσα στο 1930.
Πρόγραμμα
Sergei Rachmaninov: Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 2 σε Ντο ελάσσονα, έργο 18
Maurice Ravel: Boléro
Έλενα Μιτέλλα πιάνο
Γιώργος Κουντούρης Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Μαέστρος
Τιμές εισιτηρίων
€12 / €7 (μειωμένο)
Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου: Μαθητές, στρατιώτες, φοιτητές, συνταξιούχοι, πολύτεκνες και πενταμελείς οικογένειες με παρουσίαση ταυτότητας. Δωρεάν είσοδος σε άτομα με αναπηρίες.
Προπώληση εισιτηρίων: Aπό την ιστοσελίδα cyso.interticket.com, Ταμείο του Θεάτρου Παλλάς κάθε Τετάρτη 16:00-19:00 ή δύο ώρες πριν την έναρξη στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου
Πληροφορίες: 22 463144, www.cyso.org.cy