Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου

ΧΡΙΣΤΟΘΕΑ ΙΑΚΩΒΟΥ Δημοσιεύθηκε 10.2.2024
Μερικές επιλογές πολιτιστικών εκδηλώσεων για να περάσεις δημιουργικά το Σαββατοκύριακό σου

«Ο Σιδερένιος Κύκλος της Ζωής» στην γκαλερί «Αποκάλυψη»

Η Βάσω Θούπου επανέρχεται στα καλλιτεχνικά δρώμενα με καινούργια πρόταση, την οποία παρουσιάζει στην ίδια γκαλερί που παρουσίασε και την τελευταία της έκθεση, «Συμφιλίωση», το 2021, στην γκαλερί «Αποκάλυψη». Η νέα πρόταση της Θούπου, που φέρει τον τίτλο «Ο Σιδερένιος Κύκλος της Ζωής», έχει φιλοσοφική διάθεση και διαπραγματεύεται σε βάθος την ανθρώπινη ύπαρξη και όχι μόνον και τις επαναλαμβανόμενες και κυκλικές καταστάσεις που αποτελούν στην ουσία την ίδια τη ζωή. Η κοινότοπη αλήθεια, που αναφέρεται στον αέναο και σιδερένιο κύκλο της γέννησης, της ακμής και της παρακμής στον οποίο εντάσσεται καθετί που αφορά τον άνθρωπο αλλά και τη φύση αφού μαζί συμπορεύονται, είναι το απόλυτο φράκταλ της ζωής μας. Η κάθε ιστορία κρύβει πολλές μικρές ιστορίες και αυτές με τη σειρά τους, άλλες πιο μικρές, σαν ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο δηλαδή χωρίς τέλος. Ο κύκλος μπορεί να συμβολίζει την αρχή και το τέλος μιας ιστορίας, αλλά ο κύκλος μπορεί να ερμηνεύεται και σαν μια αγκαλιά που τα καλύπτει όλα. Η Βάσω Θούπου παρουσιάζει 45 περίπου έργα διαφόρων μεγεθών και τέσσερις υφασματογραφίες, μερικά χαρακτικά και μικρό αριθμό κεραμικών.

Σάββατο 10/02, 10.30-13.00 | Γκαλερί «Αποκάλυψη», Λευκωσία

Η πρώτη ατομική έκθεση της Γεωργίας Χρίστου στην Eins

Η γκαλερί Eins παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Γεωργίας Χρίστου, που φέρει τίτλο «Ο λαβύρινθος του πολύ μεγάλου και εκκωφαντικού τίποτα», η οποία θα παραμείνει στον εκθεσιακό χώρο μέχρι και τις 22 Μαρτίου. Το έργο της Χρίστου εξετάζει τη σχέση μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, με σκοπό να διερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες λειτουργούν μέσα σε αυτούς. Μέσω αυτής της διαδικασίας, ο εσωτερικός και εξωτερικός κόσμος της καλλιτέχνη εκτίθενται, σε μια παράλληλη και ενίοτε αντικρουόμενη συνομιλία. Μια εσωστρεφής προσωπικότητα μετατρέπεται σε υπερ-εξωστρεφή περσόνα, που αναζητά οικειότητα και σύνδεση σε έναν όλο και πιο θορυβώδη κόσμο. Χρησιμοποιώντας τον εαυτό της ως μέσο έρευνας, εισέρχεται σε δημόσιους χώρους και τους άμεσους κοινωνικούς της κύκλους με σκοπό να εξετάσει πώς εκφραστικές, φεμινιστικές, ακτιβιστικές, queer δυνάμεις καταστέλλονται ή φιμώνονται από τον εκκωφαντικό θόρυβο πατριαρχικών και αποικιακών υποστρωμάτων.

Σάββατο 10/02, 11.00-14.00 | Γκαλερί Eins, Λεμεσός

«Η Αφροδίτη με Γούνα» στο Θέατρο Χώρα

Η παραγωγή της θεατρικής ομάδας «Σόλο για Τρεις» συνεχίζει τον κύκλο παραστάσεών της μέχρι και το τέλος του Γενάρη. Πρόκειται για ένα μυστηριώδες, αστείο και ερωτικό δράμα που φέρνει στην επιφάνεια ερωτήματα σχετικά με τη δύναμη των ρόλων μεταξύ των δύο φύλων, τη φύση της ερωτικής επιθυμίας, ενώ ταυτόχρονα μέσα στο κείμενο γίνονται αναφορές στη μυθολογία, τις τέχνες και την Ιστορία. «Η Αφροδίτη με Γούνα» διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη του σήμερα και η παράσταση αρχίζει με τον συγγραφέα και σκηνοθέτη Τόμας να ψάχνει να βρει ηθοποιό που θα παίξει τον ρόλο της Βάντα, στο ομώνυμο κλασικό σαδομαζοχιστικό και ερωτικό μυθιστόρημα του Λέοπολντ φον Ζάχερ-Μαζόχ «Η Αφροδίτη με τη Γούνα» (1870), το οποίο έχει διασκευάσει. Ο Τόμας βρίσκεται σε απόγνωση και απροσδόκητα, την τελευταία στιγμή, φτάνει αργοπορημένη για ακρόαση μια εξίσου απελπισμένη ηθοποιός, όλως περιέργως, ονόματι Βάντα. Παρόλο που είναι εντελώς ακατάλληλη για τον ρόλο, η Βάντα, δείχνει ότι γνωρίζει πολύ καλά το κείμενο, δημιουργώντας έτσι, το ενδιαφέρον του Τόμας, ο οποίος εντυπωσιάζεται από το σαγηνευτικό ταλέντο της και το μυστηριώδες πέπλο που καλύπτει τον χαρακτήρα της. Ωστόσο, οι δύο τους αρχίζουν να μελετούν το κείμενο, να υποδύονται το ζευγάρι του Μαζόχ και οι γραμμές ανάμεσα στον συγγραφέα, τον ηθοποιό, τον σκηνοθέτη και τον ήρωα αρχίζουν να θολώνουν…

Σάββατο 10/02, 20.30 | Θέατρο Ριάλτο, Λευκωσία

«Uncomfortable Poses» στο 125 Space

Το 125 Space παρουσιάζει, για πρώτη φορά στην Κύπρο, τον Πολωνό καλλιτέχνη Michael Slusakowicz, σε μία ατομική έκθεση του καλλιτέχνη, η οποία φέρει τον τίτλο «Uncomfortable Poses». Ο Slusakowicz δημιουργεί σκηνές που συχνά εμπνέονται και προέρχονται από σκηνικά της πραγματικής ζωής, αλλά εντούτοις αναδιατάσσονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μοιάζουν οριακά με ονειρικά τοπία.​ Οι πίνακες συνδυάζουν μια δραματική, έντονη χρωματική παλέτα με μια υπερρεαλιστική προσέγγιση, σαν ένα κολλάζ από πολλαπλά κομμάτια του χρόνου. Το έργο του αποτυπώνει συναισθήματα αβεβαιότητας χρησιμοποιώντας φιγούρες σε φάση ενδοσκόπησης, παραμορφωμένα χρώματα και ιδιαίτερα αντικείμενα, τα οποία εφιστούν την προσοχή στα ψυχικά βάρη που προκαλούν πολλά από τα ζητήματα της σύγχρονης εποχής. Οι φιγούρες του διαπερνούν τον χώρο και τον χρόνο και φαίνονται να είναι παγιδευμένες ανάμεσα σε δύο κόσμους - το συνειδητό και το ασυνείδητο.​

Σάββατο 10/02, 10.00-13.00 & 15.00-19.30 | 125 Space, Λεμεσός

«Καθαροί, πια» στη Νέα Σκηνή ΘΟΚ

Το έργο της Σάρα Κέιν, το οποίο τάραξε τα λιμνάζοντα νερά της ευρωπαϊκής σκηνής στα τέλη του 20ού αιώνα και θεωρείται από τα κορυφαία του είδους in yer face theatre, ανεβαίνει στη Νέα Σκηνή του ΘΟΚ σε σκηνοθεσία Ευριπίδη Δίκαιου. Σε έναν περίκλειστο χώρο, έξι πρόσωπα υποβάλλονται σε ακραίες δοκιμασίες υπό το σαδιστικό βλέμμα ενός γιατρού. Σχέσεις εξουσίας και υποταγής που ανοίγουν πληγές και τσακίζουν σώματα και ψυχές. Ένα τραυματικό περιβάλλον παρουσιάζεται όπου η οποιαδήποτε απόπειρα ερωτικής εκδήλωσης είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Κραυγές αγάπης σε απόλυτο αδιέξοδο, που καλύπτονται από φόβους και παραμορφωμένα συναισθήματα. Ένα μοναδικό παράδειγμα φραστικής σκληρότητας, εικονοκλαστικής δράσης και πολιτικού στοχασμού, που καταδεικνύει με καταγγελτική ορμή τους μηχανισμούς καταπίεσης και ελέγχου των κοινωνικών θεσμών και φορέων εξουσίας, που προσπαθούν να υπονομεύσουν και, εν τέλει, να εξαλείψουν κάθε δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης. Το «Καθαροί, πια» γράφτηκε το 1998 και είναι το τρίτο στη σειρά από τα πέντε αποκαλυπτικά θεατρικά έργα της συγγραφέως, μίας από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της σύγχρονης βρετανικής δραματουργίας.

Σάββατο 10/02, 20.30 & Κυριακή 11/02, 18.00 | Νέα Σκηνή ΘΟΚ, Λευκωσία

«Now You See Me» στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας

Η νεαρή Κύπρια μουσικός Αυγή Σταύρου παρουσιάζει σήμερα τη νέα δισκογραφική της δουλειά αναδεικνύοντας τη διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας. Οι στίχοι της βασίζονται στις δικές της εμπειρίες ζωής και τον αγώνα για την αποδοχή της διαφορετικότητάς της από την κοινωνία, καθώς τα τραγούδια της μιλούν για τις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους και τη συναισθηματική πάλη με τον εαυτό της. Με τίτλο του άλμπουμ «Now you see me», η ίδια δηλώνει την ετοιμότητά της να δείξει ποια είναι σε μια «συζήτηση» με τον εσωτερικό εαυτό της.

Σάββατο 10/02, 18.00 | Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας

«Ολόκληρη η Βίβλος σε μία ώρα» στο Θέατρο Μασκαρίνι

Πρεμιέρα σήμερα για τη θεατρική παραγωγή του Θεάτρου «Αντίλογος» η οποία φέρει τον τίτλο «Ολόκληρη η Βίβλος σε μία ώρα». Πρόκειται για μία κωμωδία που έσπασε ταμεία σε Αμερική και Αγγλία, για πολλά χρόνια, και τώρα ανεβαίνει στο Θέατρο Μασκαρίνι, σε σκηνοθεσία Ελένης Αναστασίου. Μία παράσταση που δημιουργούν τρεις ηθοποιοί περφόρμερς και ένας μουσικός σε ένα σόου με τραγούδι, χορό και «ερωτήματα των ερωτημάτων πάνω σε θεμελιώδη ερωτήματα». Τελικά, «τη Βίβλο πρέπει να την ερμηνεύουμε κυριολεκτικά;». Μέσα από κωμικές καταστάσεις οι τέσσερις περφόρμερς διερευνούν ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας. Ένας στοχασμός για τις ευθύνες, τις επιλογές μας, για τους περιορισμούς και τις ελευθερίες μας και ίσως για την ίδια τη ζωή.

Σάββατο & Κυριακή 10-11/02, 20.00 | Θέατρο Μασκαρίνι, Λευκωσία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Αλκίνοος Ιωαννίδης | Ακυρώθηκε η συναυλία του στο Columbia λόγω κινητοποιήσεων φοιτητών για τη Γάζα

Αλκίνοος Ιωαννίδης | Ακυρώθηκε η συναυλία του στο Columbia λόγω κινητοποιήσεων φοιτητών για τη Γάζα

Αλκίνοος Ιωαννίδης | Ακυρώθηκε η συναυλία του στο Columbia λόγω κινητοποιήσεων φοιτητών για τη Γάζα

Ο Τραμπ έμπνευση των Pearl Jam για το νέο τραγούδι «Wreckage»

Ο Τραμπ έμπνευση των Pearl Jam για το νέο τραγούδι «Wreckage»

Ο Τραμπ έμπνευση των Pearl Jam για το νέο τραγούδι «Wreckage»

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Ωδείο Σόλωνα Μιχαηλίδη | Προχωρεί στην κήρυξή του σε διατηρητέο ο Δήμος Λεμεσού μετά τις δημοσιεύσεις

Ωδείο Σόλωνα Μιχαηλίδη | Προχωρεί στην κήρυξή του σε διατηρητέο ο Δήμος Λεμεσού μετά τις δημοσιεύσεις

Ωδείο Σόλωνα Μιχαηλίδη | Προχωρεί στην κήρυξή του σε διατηρητέο ο Δήμος Λεμεσού μετά τις δημοσιεύσεις