Περφόρμανς, ζωντανή μουσική, εργαστήρια και ομιλίες στο πρόγραμμα του WIP

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 18.10.2023
Το φεστιβάλ τέχνης και τεχνολογίας έρχεται στο κέντρο της εντός των τειχών Λευκωσίας, από τις 20 Οκτωβρίου μέχρι τις 3 Νοεμβρίου

Με ένα πρόγραμμα ποικίλο και πολυθεματικό, έρχεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Τέχνης και Τεχνολογίας WIP «Modes of Creation» που διοργανώνεται από το CYENS Centre of Excellence από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου, στο κέντρο της εντός των τειχών Λευκωσίας.

4668619199909240 5

Στους χώρους του Φεστιβάλ, που επεκτείνονται γύρω από το CYENS, θα εκτίθενται πάνω από 50 έργα από Κύπριους και διεθνείς καλλιτέχνες, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες, περφόρμανς, παρουσιάσεις, εργαστήρια και προβολές. Οι επισκέπτες καλούνται να αλληλεπιδράσουν με τα έργα, να συνομιλήσουν με τους ίδιους τους καλλιτέχνες που θα βρίσκονται στο Φεστιβάλ, να παρακολουθήσουν προβολές και να παίξουν με έργα εικονικής πραγματικότητας.

Opening Party | 20 Οκτωβρίου

Το Φεστιβάλ ανοίγει τις πόρτες του, σε όλο το κοινό, την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου από τις 17:30 έως τις 24:00, αναβιώνοντας με μία σειρά δραστηριοτήτων την πλατεία Λέλλου Δημητριάδη (στον χώρο της παλαιάς Αγοράς).

Από τις 17:30 ως τις 18:30 οι Rumba Attack θα ανοίξουν το Φεστιβάλ, παίζοντας μουσικές συνθέσεις στο διακριτικό τους στυλ Φλαμένκο-Ρούμπα, συνδυασμένο με ήχους από τη Μέση Ανατολή, Ελλάδα, Ροκ & Bossanova, στην εξέδρα του Αρχαιολογικού Χώρου, μπροστά από το νέο Δημαρχείο Λευκωσίας.

Το πάρτι θα μετακινηθεί ακολούθως προς την πλατεία Λέλλου Δημητριάδη, όπου οι DJs Alejjos και Plasmatik θα παίζουν ως τα μεσάνυχτα back-to-back, ηλεκτρονική μουσική με techno vibes και house music με underground vibes, αντίστοιχα, ενώ ταυτόχρονα θα παρεμβάλλονται performance, εντός και εκτός των κτηρίων του Φεστιβάλ.

Στις 19:00 η ώρα, οι electro-acoustic artists Passepartout Duo θα πραγματοποιήσουν performance στον χώρο του CYENS, αξιοποιώντας μουσικά όργανα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του residency τους στο Thinker Maker Space, ενώ στη συνέχεια ο sound artist Luca Pagan θα πραγματοποιήσει από τις 20:30-21:00, περφόρμανς χρησιμοποιώντας αισθητήρες, οι οποίοι παράγουν μουσική μέσα από την κίνηση.

Από τις 19:30-24:00 ο digital artist Matthieu Tercieu θα προβάλλει μία διαδραστική χαρτογράφηση, σε ολόκληρο τον χώρο της πλατείας ως τα μεσάνυχτα, υπό τους ήχους των DJs.

Το πάρτι θα ολοκληρωθεί με ζωντανή μουσική από το συγκρότημα x.ypno (πειραματική pop μουσική με hip hop elements) από τις 21:30-22:00 στον χώρο του ΚΕΕΑΕΔ και ακολούθως από το συγκρότημα Mental Soup με garage-psychedelic rock ήχους από τις 22:00-23:00 στην πλατεία Λέλλου Δημητριάδη, δίνοντας τη σκυτάλη στο DJ set ώς τα μεσάνυχτα.

Κατά τη διάρκεια του Opening Party η Έκθεση του Φεστιβάλ θα παραμείνει ανοιχτή από τις 18:00 ώς τις 22:00, στους έξι χώρους έκθεσης (CYENS, Thinker Maker Space CNC Workshop, Art Studio, ΚΕΕΑΕΔ, Δημαρχείο Λευκωσίας, πλατεία Λέλλου Δημητριάδη), ενώ στον χώρο θα σερβίρονται κοκτέιλ από το Καφενείο Πρόζακ, μπύρα, κρασί και αναψυκτικά από το Καφενείο 7 Κλειδιά, ενώ το Omni Honest Food αναλαμβάνει vegan και vegeterian φαγητό με ανατολίτικες γεύσεις, όπως φαλάφελ και shawarma και το Grill n Roll θα σερβίρει αυθεντικά street food burgers και το Crepaland γλυκές κρέπες!

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ

Έκθεση και Ξεναγήσεις

Από τις 21 Οκτωβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου, η Έκθεση παραμείνει ανοιχτή για το κοινό από τις 10:00 ώς τη 13:00 και από τις 15:00 ώς τις 21:00, με ελεύθερη είσοδο για όλους ενώ την Κυριακή 22/10, την Τρίτη 24/10, την Παρασκευή 27/10 και την Τετάρτη 1/11 θα πραγματοποιηθούν ειδικές ξεναγήσεις από την ομάδα καλλιτεχνικής επιμέλειας του Φεστιβάλ.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ

Ομιλίες

4668617582725235 29

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν ομιλίες, οι οποίες πραγματεύονται τη φύση των συνεργειών τέχνης και τεχνολογίας, σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, σε συνδυασμό με περφόρμανς. Το απόγευμα του Σαββάτου 21/10, ο πρώτος κύκλος ομιλιών του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 16:30-20:10, στους χώρους του Δημαρχείου. Τον κύκλο των ομιλιών θα ανοίξει η Στέλλα Σοφοκλέους, με την ομιλία «Τι είναι ψηφιακή τέχνη σήμερα;», στη συνέχεια η Rebekka Sofie Bohse Meyer θα επιχειρήσει να δώσει μία αναπαράσταση της εμπειρίας του Κάτω Κόσμου μέσω της όπερας σε συνεργασία με την εικονική πραγματικότητα. Ο Άλκης Νικολαΐδης μέσα από την ομιλία του, πραγματεύεται την αλληλεπίδραση του ανθρώπου-υπολογιστή στη μουσική με έμφαση στον αυτοσχεδιασμό, ενώ οι ομιλίες θα ολοκληρωθούν με το περφόρμανς από το Neo-Move Research Group του CYENS, σχετικά με το πώς μπορεί να γεφυρωθεί η διαδρομή μεταξύ τέχνης και τεχνολογίας μέσω του χορού και της βιοανάδρασης.

Ο δεύτερος κύκλος ομιλιών θα συνεχιστεί την Κυριακή 22/10, από τις 17:00-20:00 με την αρχική ομιλία του Γιώργου Δήμογλου, για το νέο είδους διαδραστικού κινηματογράφου και ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Στη συνέχεια, ο Δρ Ανδρέας Παπαπέτρου θα παρουσιάσει το ερευνητικό πρόγραμμα REINHERIT H2020 μέσω του οποίου θα αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται εμβυθιστικές εμπειρίες στους χώρους του πολιτισμού. Τέλος, ο Δρ Andrew Fischer θα πραγματοποιήσει ομιλία σχετικά με την επεκτασιμότητα (scalability), τη σύγχρονη εικόνα και το σχηματισμό κόσμων.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης

Οι ομιλίες θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή, 27/10 με μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, την οποία θα καθοδηγήσει η Επίκουρη Καθηγήτρια του ΤΕΠΑΚ, Εύα Κοραή, με θέμα «Τι είναι βιώσιμος σχεδιασμός;», στην οποία θα συμμετάσχουν οι Παναγιώτα Πύλα, Καθηγήτρια στο τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Μιχάλης Γεωργίου, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ο Αντρέας Κυριάκου Σχεδιαστής και Ιδρυτής της Dergon και οι Dio Dio Collective, Κωνσταντίνα Αχιλλέως γλύπτρια και τεχνίτρια και ο Tuomas Venäläinen, επιπλοποιός. Μέσα από τη συζήτηση που θα προκύψει το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει τόσο με θεωρητικούς όσο και με επαγγελματίες του χώρου σχετικά με την αξία του βιώσιμου σχεδιασμού και να λάβουν μέρος στη συζήτηση που θα προκύψει.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ:

Εργαστήρια

4668618891829740 26

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν τέσσερα εργαστήρια, από ντόπιους και διεθνείς καλλιτέχνες, που θα δώσουν την ευκαιρία στο κοινό να εξερευνήσει διάφορες πτυχές των συνεργειών τέχνης-τεχνολογίας. Το Σάββατο 21/10, ο Alberto Novello θα πραγματοποιήσει ένα εργαστήριο, μέσω του οποίου οι συμμετέχοντες/ουσες, καλούνται να αντιληφθούν οπτικά τον ήχο. Την Τετάρτη 25/10, οι Passepartout Duo θα πραγματοποιήσουν ένα εργαστήρι, μέσω του οποίου το κοινό θα εξερευνήσει τη μουσική σύνθεση με τη χρήση CMOS Logic ενώ την επόμενη μέρα, Πέμπτη 26/10 η Crystal Jow σε ένα τετράωρο εργαστήρι θα καθοδηγήσει όσους συμμετάσχουν για να δημιουργήσουν real-time animation και να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα ήχου για να ελέγξουν τα visuals. Τέλος, την Παρασκευή 27/10 η Αλεξία Αχιλλέως, ερευνήτρια του CYENS, θα εξερευνήσει τον αντίκτυπο που έχει η τεχνητή νοημοσύνη στην Κύπρο μέσω ενός εργαστηρίου που διερευνά την παγκόσμια δυναμική ισχύος της τεχνητής νοημοσύνης και τον αντίκτυπό τους στην τοπική κοινωνία της Κύπρου.

Βρείτε περισσότερες πληροφρίες εδώ

Το φεστιβάλ διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Chevron η οποία υποστηρίζει το Φεστιβάλ Τεχνών & Τεχνολογίας WIP του 2023 και ενθαρρύνει την επόμενη γενιά στην ενασχόληση επίλυσης προβλημάτων, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει πιο περίπλοκες προκλήσεις του μέλλοντος, μέσα από την τέχνη και την τεχνολογία.

Η είσοδος στο Φεστιβάλ είναι ελεύθερη, βεβαιωθείτε όμως ότι για τις ομιλίες, τα εργαστήρια και τις ξεναγήσεις έχετε κρατήσει τη θέση σας μέσω των κατάλληλων συνδέσμων.

Πληροφορίες

Opening Party: 20 Οκτωβρίου | 17:30-24:00 [η Έκθεση θα είναι ανοιχτή 18:00-22:00]

Ώρες Έκθεσης: 21 Οκτωβρίου-3 Νοεμβρίου | 10:00-13:00 & 15:00-21:00

Ιστοσελίδα: 2023wip.cyens.org.cy

Instagram: www.instagram.com/wipfestival

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...