Ελισάβετ Παναγιώτου και Μπελίντα Παπαβασιλείου επιλέχθηκαν για το πρόγραμμα φιλοξενίας για χορό στην Majestic

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 27.6.2024
Στις 4 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δράση με το «when the hostess gets quiet…».

Το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Στέγη Χορού Λευκωσίας ανακοινώνουν ότι στο Πρόγραμμα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών Χορού της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης- Majestic, που υλοποιείται κατά την περίοδο Μαΐου – Οκτώβριου 2024, έχουν επιλεγεί να συμμετάσχουν οι:

1. Ελισάβετ Παναγιώτου

2. Μπελίντα Παπαβασιλείου / Fisherwomxn*

Οι προτάσεις επιλέγηκαν από τριμελή επιτροπή (Έλενα Παναγιώτου, Έλενα Αντωνίου, Μαρία Καμπέρη), ανάμεσα σε συνολικά 10 προτάσεις συμμετοχής, που είχαν υποβληθεί στο πλαίσιο της σχετικής Ανοικτής Πρόσκλησης.

Η επιτροπή επέλεξε ομόφωνα τις προτάσεις με βάση την κατάταξή τους σε αξιολόγηση με τα πιο κάτω κριτήρια:

· Ποιότητα και καθαρότητα πρότασης (30%)

· Σύνδεση της πρότασης με τη μόνιμη έκθεση της Κρατικής Πινακοθήκης - Majestic (έργα και καλλιτέχνες), το χώρο και την αρχιτεκτονική του κτιρίου (30%)

· Διαθεματικότητα της πρότασης (20%)

· Πλάνο προσέλκυσης κοινού (20%).

Το Πρόγραμμα, αναφέρει το Τμήμα, έχει ως στόχο τις συνέργειες τεχνών στο πλαίσιο λειτουργίας της Κρατικής Πινακοθήκης, την ανάδειξη της πολυτροπικότητας των έργων της μόνιμης έκθεσης, καθώς και των εναλλακτικών τους αφηγήσεων, την προσέλκυση διαφορετικών ομάδων κοινού και την προβολή του έργου των σύγχρονων Κυπρίων καλλιτεχνών.

Ανά περίοδο φιλοξενίας του Προγράμματος θα πραγματοποιηθούν τρεις δημόσιες δράσεις: ένα σεμινάριο/συμμετοχικό εργαστήριο, μια συζήτηση/διάλεξη και μια παράσταση (σε εξέλιξη).

Δημόσιες δράσεις:

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024, 18.45 και 20.00 | Ελισάβετ Παναγιώτου

Όταν η οικοδέσποινα ησυχάζει…: Παράσταση σε εξέλιξη

«Στο “when the hostess gets quiet…” σας προσκαλώ σε μια βόλτα που θα κάνουμε μαζί αλλά και σε μια βόλτα που θα κάνουμε χώρια. Έχω την ευκαιρία να σας φιλοξενήσω για λίγο στον χώρο που φιλοξένησε προηγουμένως εμένα και να μοιραστώ μαζί σας διαδρομές που έκανα ανάμεσα σε δωμάτια, πίνακες, πόρτες, γλυπτά, και σκαλοπάτια».

Το έργο είναι μία παράσταση-σε-εξέλιξη που απορρέει από τη συμμετοχή της περφόρμερ στο Πρόγραμμα Φιλοξενίας Χορού στην Κρατική Πινακοθήκη. Μέσω της δημιουργικής κίνησης και της γραφής είχε την ευκαιρία να συνδιαλλαχθεί με τα έργα της μόνιμης έκθεσης και να προσεγγίσει το σώμα της ως ένα κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των εκθεμάτων που βρίσκονται στον ίδιο χώρο.

Διάρκεια παράστασης: περίπου 40 λεπτά.

Είσοδος ελεύθερη, κρατήσεις απαραίτητες μέσω του συνδέσμου: https://forms.gle/Skpimh9DPGSqiyAk6

Περιορισμένος αριθμός ατόμων (10 ανά παράσταση). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πληροφορίες: 99883150

Τρίτη 9 Ιουλίου 2024, 18.00-19.15

Παρασύρομαι: Εργαστήριο

Το εργαστήριο προσφέρεται στα πλαίσια του Προγράμματος Φιλοξενίας Χορού στην Κρατική Πινακοθήκη, όπου η περφόρμερ είχε την ευκαιρία να εξερευνήσει τη σχέση της με τα έργα που βρίσκονται στο χώρο. Μέσα από προτεινόμενες δράσεις τις οποίες χρησιμοποιούσε κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας, θα αφιερώσει χρόνο μαζί με τα άτομα που θα συμμετάσχουν για να παρατηρήσουν έργα από τη μόνιμη έκθεση, και να προσέξουν για τυχόν ενεργοποιήσεις ή συνειρμούς που συμβαίνουν μέσα τους. Θα επιδιώξουν να δώσουν χώρο στον εαυτό τους ώστε να βιώσει τα έργα μέσα από το σώμα, τα προσωπικά βιώματα και τη φαντασία. Έχοντας ως αφετηρία και ως συνομιλητές τους τα έργα, θα οδηγηθούν σε προσωπικές δημιουργικές εξερευνήσεις μέσω της κίνησης και της γραφής.

Διάρκεια εργαστηρίου: 1 ώρα και 15 λεπτά

Το εργαστήρι απευθύνεται σε χορευτές/τριες ανεξαρτήτως επιπέδου και σε άτομα με ενδιαφέρον για τη δημιουργική κίνηση και το σώμα.

Περιορισμένος αριθμός ατόμων (10). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Κρατήσεις απαραίτητες, μέσω του συνδέσμου: https://forms.gle/HxMX2JNsdwjCUBGe8

Πληροφορίες: 99883150

Τρίτη 09 Ιουλίου 2024, 19.30-20.45

Η κατανόηση του Εαυτού μέσα από την εμπλοκή μας με τις τέχνες και δημιουργικές πρακτικές: Συζήτηση

Η εμπλοκή με τις τέχνες μπορεί να οδηγήσει κάποιον/α σε μια προσωρινή διαφυγή από το εδώ-και-τώρα και να τον/την «μεταφέρει» στο παρελθόν, στο μέλλον ή σε ένα παράλληλο σενάριο. Όταν το άτομο επιστρέφει πίσω από μία τέτοια διαφυγή, κάτι έχει αλλάξει μέσα του, είτε σε μικρό είτε σε μεγάλο βαθμό. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, οι τέχνες δύναται να επηρεάσουν τον τρόπο που κατανοούμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, και να γίνουν σημεία αναφοράς για την προσωπική ή συλλογική μας ζωή. Τα άτομα που θα συμμετάσχουν στη συζήτηση θα μοιραστούν σχετικές προσωπικές εμπειρίες και θα ακούσουν σκέψεις καλλιτεχνών οι οποίοι χρησιμοποιούν τις πρακτικές τους σαν ένα μέσο κατανόησης του εαυτού τους και των βιωμάτων τους. Η συζήτηση θα εμπλουτιστεί με συμμετοχή ερευνητών από το πεδίο της πολιτισμικής ψυχολογίας που ασχολούνται με τη δυναμική σχέση μεταξύ πολιτιστικών αντικειμένων και ταυτότητας.

Διάρκεια: 1 ώρα και 15 λεπτά

Είσοδος ελεύθερη, δεν απαιτείται κράτηση.

Πληροφορίες: 99883150.

*Το αναλυτικό πρόγραμμα των δημοσίων δράσεων της δεύτερης περιόδου φιλοξενίας θα ανακοινωθεί σύντομα.

Γενικές πληροφορίες:

Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – Majestic

Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00 – 16:45, Σάββατο 10:00 – 12:45
Διεύθυνση: Λεωφ. Στασίνου & Κρήτης 1, 1060 Λευκωσία
Επικοινωνία: +357 22 458228 / stategallery@culture.gov.cy / Facebook: Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης- Majestic / Instagram: majesticstategallery

4887073441527022 image

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Artist talk με την Κυριακή Κώστα | Αύριο στην «Casts of an Island 2024» του PSI Foundation

Artist talk με την Κυριακή Κώστα | Αύριο στην «Casts of an Island 2024» του PSI Foundation

Artist talk με την Κυριακή Κώστα | Αύριο στην «Casts of an Island 2024» του PSI Foundation

Το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας παίρνει τη μεγαλύτερη χορηγία από το ΚΥΠΡΙΑ (πίνακας)

Το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας παίρνει τη μεγαλύτερη χορηγία από το ΚΥΠΡΙΑ (πίνακας)

Το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας παίρνει τη μεγαλύτερη χορηγία από το ΚΥΠΡΙΑ (πίνακας)

Το AfroBanana επιστρέφει στα Λεύκαρα - Το line up

Το AfroBanana επιστρέφει στα Λεύκαρα - Το line up

Το AfroBanana επιστρέφει στα Λεύκαρα - Το line up