Για μια ακόμη χρονιά, το διεθνές διαθεματικό φεστιβάλ λογοτεχνίας επιστρέφει στη Λεμεσό. Συγγραφείς-περφόρμερ και άλλοι καλλιτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό μοιράζονται πρωτότυπους τρόπους συγγραφής και ανάγνωσης της λογοτεχνίας, μέσα από περφόρμανς, εργαστήρια και παράλληλες δράσεις. Κοινή συνισταμένη ο συνδυασμός της λογοτεχνίας και του λόγου με σύγχρονα και κλασικά μέσα έκφρασης, όπως θέατρο, τεχνολογία, ήχο/μουσική, spoken word, ηχητική ποίηση (sound poetry), εικαστικές τέχνες, και ούτω καθεξής.
Φέτος μεγαλώνει η φεστιβαλική διάσταση του ΣΑΡΔΑΜ αφού θα πραγματοποιηθούν δύο ομαδικές βραδιές με διαφορετικούς συμμετέχοντες την κάθε βραδιά όπως και δύο παράλληλες δράσεις. «Σε προηγούμενες διοργανώσεις ταξιδεύαμε και Λευκωσία αλλά με τα χρόνια καταλάβαμε ότι για να μπορέσουμε να μεγαλώσουμε τη διοργάνωση, ούτως ώστε να αποκτήσει αυτή τη φεστιβαλική διάσταση και ατμόσφαιρα, έπρεπε να μείνουμε σε έναν χώρο. Παρατηρήσαμε ότι αλλάζει η μορφή του κοινού, σιγά-σιγά έρχονται περισσότεροι νέοι ή άτομα που δεν έχουν ως υπόβαθρο τη λογοτεχνία απαραίτητα, αλλά προέρχονται και από άλλους χώρους», εξηγεί η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Μαρία Α. Ιωάννου.
Τιμώμενο πρόσωπο του φετινού φεστιβάλ θα είναι ο μοναδικός μουσικός, ποιητής και τραγουδοποιός από την Ελβετία, Μichael Fehr, ο οποίος με μόνο 5% της όρασής του, περιοδεύει ως ποιητής-περφόρμερ σε διάφορα μέρη του κόσμου. Τη δεύτερη ομαδική βραδιά θα κλείσει η ταλαντούχα τραγουδοποιός από την Ελλάδα, Sophie Lies. Σημαντικές επιστροφές στο φεστιβάλ, και για πρώτη φορά σε ζωντανή εμφάνιση, ο Αnthony Anaxagorou (Κύπρος / ΗΒ), η Katia Ditzler (Γερμανία) και η Cia Rinne (Σουηδία / Γερμανία). Μαζί τους και ο Zachary Schoenhut (Βέλγιο / HΠΑ), που εμφανίζεται πρώτη φορά στο φεστιβάλ σε συνεργασία με τον Δημήτρη Χειμώνα. Από την Κύπρο συμμετέχουν: Οι Nama Dama, Μάριος Παύλου, Παναγιώτης Μηνά σε συνεργασία με τον Τάσο Λάμνισο (x.ypno) και η Μαρία Κωνσταντή σε συνεργασία με τον Marc Samper Vidal. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται φέτος, ανάμεσα σε άλλα, στον συνδυασμό της λογοτεχνίας και του λόγου με τον ήχο και τη μουσική.
Το 12ο ΣΑΡΔΑΜ θα παρουσιάσει δύο δυναμικές συνεργασίες με λογοτεχνικές ομάδες από την Ελλάδα, τις «Μοβ Μέδουσες» και το διαθεματικό φεστιβάλ για το Φύλο και τη Λογοτεχνία της Αθήνας, καθώς και το γνωστό λογοτεχνικό περιοδικό «Φάρμακο» [ΦΡΜΚ]. Συγκεκριμένα η ομάδα «Φάρμακο» θα παρουσιάσει την ποιητική εγκατάσταση «Ποίηση - οδηγός επιβίωσης», όπου μέλη του κοινού θα κληθούν σε μια τετ-α-τετ συνάντηση με τους εισηγητές οι οποίοι μετά από μια σειρά ερωτήσεων αναλόγως των απαντήσεων θα «συνταγογραφούν» ένα ποίημα, το οποίο θα μοιράζονται μαζί τους ζωντανά εκείνη τη στιγμή.
«Το ΣΑΡΔΑΜ όπως και η έννοια της λέξης είναι να αναποδογυρίζεις τα πράγματα, να τα βλέπεις από μια άλλη οπτική γωνία, να πειραματίζεσαι, να δοκιμάζεις. Αυτό έχει ένα ρίσκο, μια τόλμη, το να μπορείς να παρουσιάζεις πράγματα πιο εναλλακτικά, 'underground'. Σιγά-σιγά μεγαλώνει και η κοινότητα των διοργανωτών κάτι που είναι σημαντικό για να μπορέσει να συνεχίσει και να αναπτυχθεί. Για παράδειγμα, θα θέλαμε να εντάξουμε σχολεία, πανεπιστήμια, κοινότητες, ή ένα ανοιχτό κάλεσμα να έχει να κάνει με κάτι site specific. Στα σχολεία θα μπορούσα να το φανταστώ σε μορφή εργαστηρίου. Σίγουρα ένας από τους στόχους είναι να αποκτήσει έναν πιο συλλογικό κοινοτικό χαρακτήρα. Στο επόμενο ΣΑΡΔΑΜ θα συμμετέχουν οι 'Τhe poetry social club' που είχαν έρθει και πέρσι. Θα έρθουν ξανά και θα πραγματοποιήσουν μια δράση που θα οδηγήσει σε ένα open mic. Ιδέες υπάρχουν πολλές, φτάνει να μπορούμε να τις υποστηρίξουμε οικονομικά. Ο μέγας χορηγός μας είναι το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου πολιτισμού, φέτος μας υποστηρίζει και το Ινστιτούτο Γκαίτε, όπως και άλλοι υποστηρικτές. Όπως επίσης ο θεσμός 'Κύπρια' που μας βοήθησε να μεγαλώσουμε την οργανωτική ομάδα και να στήσουμε την ιστοσελίδα του φεστιβάλ», εξηγεί η Μαρία.
Οι ομαδικές περφόρμανς θα πραγματοποιηθούν στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου, στις 20.00, στον Πολυχώρο Συνεργείο, στη Λεμεσό. Παράλληλες δράσεις/εγκαταστάσεις θα υλοποιηθούν στο Παλιό Ξυδάδικο στη Λεμεσό, στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου. Θα πραγματοποιηθούν, επίσης, δύο εργαστήρια, ένα στο Παλιό Ξυδάδικο (26 Σεπτεμβρίου απόγευμα) και ένα στον Πολυχώρο Συνεργείο (28 Σεπτεμβρίου πρωί). Τις ομαδικές βραδιές κατά την έναρξη και λήξη τους θα επενδύσει ηχητικά η dj harama.
Το αναλυτικό πρόγραμμα του 12ου ΣΑΡΔΑΜ:
Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024
Παλιό Ξυδάδικο [Γενεθλίου Μιτέλλα 34, 3036, Λεμεσός]
Ι. Εργαστήρι ποίησης και περφόρμανς με τον βραβευμένο ποιητή και περφόρμερ Anthony Anaxagorou (Κύπρος / ΗΒ) *γλώσσα επικοινωνίας: αγγλικά
5:30μ.μ. – 8:30μ.μ.
ΙΙ. Ποιητική Εγκατάσταση από ομάδα Φάρμακο [ΦΡΜΚ] (Ελλάδα)
«Ποίηση – οδηγός επιβίωσης»
(Κατερίνα Ηλιοπούλου, Γιάννης Ισιδώρου, Παναγιώτης Ιωαννίδης)
8:30μ.μ. – 10:30μ.μ.
(οι θεατές μπορούν να επισκεφθούν το δρώμενο οποιαδήποτε στιγμή)
Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024
Παλιό Ξυδάδικο
Ι. Εγκατάσταση Εικονικής πραγματικότητας και Βίντεο – Katia Ditzler (Γερμανία)
“Media Art Arcade”
5:30μ.μ. – 7:30μ.μ.
(οι θεατές μπορούν να επισκεφθούν την εγκατάσταση οποιαδήποτε στιγμή)
Πολυχώρος Συνεργείο [Ελευθερίας 91A, Λεμεσός]
ΙΙ. Ομαδική Βραδιά, 8μ.μ.
Συμμετέχουν:
Anthony Anaxagorou (Kύπρος / ΗΒ)
Cia Rinne (Γερμανία / Σουηδία)
Παναγιώτης Μηνά σε συνεργασία με Τάσο Λάμνισο (x.ypno) (Κύπρος)
Μαρία Κωνσταντή σε συνεργασία με Marc Samper Vidal (Κύπρος)
Closing: Michael Fehr (Ελβετία / Guest of Honour 2024)
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2024
Πολυχώρος Συνεργείο [Ελευθερίας 91A, Λεμεσός]
Ι. Εργαστήρι στιχουργικής με τον μουσικό, ποιητή και τραγουδοποιό Michael Fehr (Ελβετία)
“Songwriting as poetic storytelling”
*γλώσσα επικοινωνίας: αγγλικά
10:30π.μ. – 1:30μ.μ.
ΙΙ. Ομαδική Βραδιά, 8μ.μ.
Συμμετέχουν:
Katia Ditzler (Γερμανία)
Zachary Schoenhut (Βέλγιο / ΗΠΑ) σε συνεργασία με Δημήτρη Χειμώνα
Μάριος Παύλου (Κύπρος)
Nama Dama (Κύπρος)
ομάδα Μωβ Μέδουσες (Ελλάδα)
Closing: Sophie Lies (Ελλάδα)
Γενικές πληροφορίες
Δηλώσεις συμμετοχής για εργαστήρια – πληροφορίες: 99558358
Κόστος συμμετοχής ανά εργαστήρι: 20 ευρώ
Είσοδος ανά ομαδική βραδιά: 5 ευρώ
Κρατήσεις: 99558358
[Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα ή τους καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν στο φεστιβάλ, που θα λάβει χώρα από τις 26 μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου, στη Λεμεσό, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του www.sardamfestival.com ή τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του, Fb: Sardam festival & Insta: @sardamfestival.]
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.