Η εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης ξεκίνησε

ΒΑΛΙΑ ΚΑΪΜΑΚΗ Δημοσιεύθηκε 1.1.2024
Πηγή: Freepik
«Θα προτιμούσα να μας έχει μιλήσει περισσότερο για τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν...»

Εδώ και αρκετά χρόνια, ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, στο τέλος κάθε έτους, απευθύνει μια ανοιχτή επιστολή, στην οποία μιλά για τις τεχνολογικές προκλήσεις που έρχονται. Φέτος, η επιστολή του είχε τίτλο: «Η εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης ξεκίνησε». Το κείμενο είναι μακροσκελές και αναφέρεται σε θεωρίες και παραδείγματα που εμείς οι κοινοί θνητοί δεν γνωρίζουμε αλλά που όμως είναι ήδη εδώ. Για χάρη συντομίας κι επειδή η «Η εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης ξεκίνησε» ζήτησα από το chat GPT, το οποίο ανήκει στην εταιρεία OpenAI, στην οποία ο Γκέιτς είναι μεγαλομέτοχος (να μην τα ξεχνάμε αυτά) να μου κάνει μια περίληψη. Ένα από τα πράγματα που κάνει εξαιρετικά καλά το chat GPT είναι περιλήψεις κειμένων. Και ιδού η απάντηση:

Στην επιστολή αυτή, ο Μπιλ Γκέιτς αναλύει δύο επαναστατικές τεχνολογικές στιγμές στη διάρκεια της ζωής του και παρουσιάζει την πρόσφατη επανάσταση στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) που επιτεύχθηκε από το μοντέλο chatGPT της OpenAI. Επισημαίνει τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης, συγκρίνοντάς την με τη σημασία της γραφιστικής διεπαφής χρήστη στο παρελθόν.

Ο Γκέιτς υπογραμμίζει τον μετασχηματιστικό αντίκτυπο της ΤΝ σε διάφορες πτυχές της ζωής, όπως η εργασία, η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη και η επικοινωνία. Οραματίζεται την ΤΝ ως εργαλείο για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων ανισοτήτων, ιδίως στην υγεία και την εκπαίδευση. Ο Γκέιτς βλέπει την ΤΝ να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διάσωση ζωών, στη βελτίωση της εκπαίδευσης και στην αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η κλιματική αλλαγή.

Η επιστολή εμβαθύνει στις τεχνικές πτυχές, κάνοντας διάκριση μεταξύ της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και της τεχνητής γενικής νοημοσύνης (AGI)*. Ο Γκέιτς συζητά τις δυνατότητες της ΤΝ να βελτιώσει την παραγωγικότητα, να λειτουργήσει ως προσωπικός βοηθός και να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με την τεχνολογία.

Επιπλέον, ο Γκέιτς ασχολείται με τον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στην υγειονομική περίθαλψη, οραματιζόμενος βελτιώσεις στην αποτελεσματικότητα, την προσβασιμότητα και τις ιατρικές ανακαλύψεις. Βλέπει επίσης την ΤΝ να μεταμορφώνει την εκπαίδευση, παρέχοντας εξατομικευμένες μαθησιακές εμπειρίες και βοηθώντας τους εκπαιδευτικούς.

Παρά τις θετικές προοπτικές, ο Γκέιτς αναγνωρίζει τις προκλήσεις και τους κινδύνους που συνδέονται με την ΤΝ, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής, την προκατάληψη και την πιθανή κατάχρηση της ΤΝ από άτομα ή κυβερνήσεις. Συζητά την ανάγκη για προσεκτικές δοκιμές, ρυθμίσεις και ηθικές εκτιμήσεις κατά την ανάπτυξη και την εφαρμογή της ΤΝ.

Ο Γκέιτς καταλήγει εκφράζοντας ενθουσιασμό για τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η ΤΝ, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της θέσπισης κανόνων και κανονισμών για να διασφαλιστεί η ευρεία διάδοση των πλεονεκτημάτων της και ο μετριασμός των πιθανών μειονεκτημάτων της. Βλέπει την εποχή της ΤΝ ως μια στιγμή γεμάτη ευκαιρίες αλλά και ευθύνες.

*Το αστεράκι το έβαλα για να μην διακόψω τη ροή του κειμένου. Η τεχνητή γενική νοημοσύνη (AGI) είναι ένας υποθετικός τύπος ευφυούς δράστη. Αν και όταν υλοποιηθεί, μια AGI θα μπορούσε να μάθει να εκτελεί οποιαδήποτε διανοητική εργασία που μπορούν να εκτελέσουν οι άνθρωποι ή τα ζώα. Εναλλακτικά, η AGI έχει οριστεί ως ένα αυτόνομο σύστημα που ξεπερνά τις ανθρώπινες ικανότητες στην πλειονότητα των οικονομικά σημαντικών εργασιών. Η δημιουργία AGI αποτελεί πρωταρχικό στόχο ορισμένων ερευνών Τεχνητής Νοημοσύνης και εταιρειών. Και ναι, καλά το σκεφτήκατε, ο HAL 9000 της Οδύσσειας 2001 είναι AGI.

Το κείμενο του Γκέιτς είναι διαθέσιμο στο blog του (https://www.gatesnotes.com/The-Age-of-AI-Has-Begun) και μπορείτε να το διαβάσετε με την ησυχία σας. Ας κρατήσουμε όμως τη βαθιά επίδραση που θα έχει συνολικά η Τεχνητή Νοημοσύνη στη ζωή μας: «Η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι εξίσου θεμελιώδης με τη δημιουργία του μικροεπεξεργαστή, του προσωπικού υπολογιστή, του διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου. Θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εργάζονται, μαθαίνουν, ταξιδεύουν, λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη και επικοινωνούν μεταξύ τους. Ολόκληρες βιομηχανίες θα αναπροσανατολιστούν γύρω από αυτήν. Οι επιχειρήσεις θα διακρίνονται από το πόσο καλά το χρησιμοποιούν».

Θα προτιμούσα να μας έχει μιλήσει περισσότερο για τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν, για τους κινδύνους γενικότερα που διατρέχουμε (προκλήσεις το λέμε ως ευφημισμό). Αλλά ίσως δεν είναι η δική του δουλειά αλλά η δική μας, των κοινωνικών επιστημόνων, των δημοσιογράφων, των εκπαιδευτικών και όσων νοιάζονται λίγο παραπάνω για τον άνθρωπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;