«New York Times» εναντίον ChatGPT

ΒΑΛΙΑ ΚΑΪΜΑΚΗ Δημοσιεύθηκε 8.1.2024
«Google Killer» by Christian Gralingen/New York Times
Yποστηρίζουν ότι οι εταιρείες αυτές ουσιαστικά κλέβουν εργασία αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων

Καλά δεν μας τα έλεγε ο Μπιλ Γκέιτς την περασμένη εβδομάδα για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα ωραία της; Λίγο μετά, στις 27 Δεκεμβρίου, έφαγε μια ωραιότατη μήνυση στο κεφάλι από τους «New York Times», έτσι για να κλείσει όμορφα η χρονιά και να ευφρανθεί η καρδία και μας των φτωχότερων.

Γιατί ο Τύπος έμαθε πια τα τερτίπια των μεγάλων. Η διαμάχη με τις πλατφόρμες για τα δικαιώματα άργησε τουλάχιστον μία δεκαετία να ξεκινήσει και ο Τύπος δεν έχει πια την καλύτερη θέση διαπραγμάτευσης. Γι' αυτό λοιπόν και οι «New York Times» ξεκίνησαν αυτή τη φορά νωρίς καταθέτοντας λοιπόν ομοσπονδιακή αγωγή κατά της OpenAI και της Microsoft ζητώντας να σταματήσει η εκπαίδευση των Chatbots με το περιεχόμενό τους.

Οι «New York Times» υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες αυτές ουσιαστικά κλέβουν εργασία αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η αγωγή της εφημερίδας κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν και έπεται του αδιεξόδου στο οποίο περιήλθαν οι συνομιλίες μεταξύ της εφημερίδας και των δύο εταιρειών, συνομιλίες οι οποίες φαίνεται να ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο.

Τα μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη πληγεί από τη μετάβαση των αναγνωστών σε διαδικτυακές πλατφόρμες. Αλλά ενώ πολλές εκδόσεις -κυρίως οι «New York Times»- κατάφεραν να διασφαλίσουν με επιτυχία τον ψηφιακό τους χώρο, η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης απειλεί να ανατρέψει τα όσα πέτυχαν. Η χρήση του περιεχομένου από τα AI Chatbots καθιστούν λιγότερο πιθανό ότι οι χρήστες θα επισκεφθούν την αρχική πηγή των πληροφοριών.

Οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης συλλέγουν πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των άρθρων που δημοσιεύονται από ειδησεογραφικούς οργανισμούς, για να εκπαιδεύσουν τα μοντέλα παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης, τύπου Chatbots. Τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα εκπαιδεύονται επίσης με έναν τεράστιο θησαυρό υλικού που έχει γραφτεί από ανθρώπους, γεγονός που τα βοηθά να αποκτήσουν ισχυρή γνώση της γλώσσας και της γραμματικής και να απαντούν σωστά σε ερωτήσεις.

Αλλά η τεχνολογία βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη και κάνει πολλά πράγματα λάθος. Στη μήνυσή τους, για παράδειγμα, οι «New York Times» ανέφεραν ότι το GPT-4 της OpenAI αποδίδει ψευδώς συστάσεις προϊόντων στο Wirecutter, τον ιστότοπο της εφημερίδας που γίνεται αξιολόγηση προϊόντων τεχνολογίας, θέτοντας σε κίνδυνο τη φήμη της. Ακόμα χειρότερα, παρουσιάζει μια έρευνα που κέρδισε βραβείο Πούλιτζερ (το 2020) για το πώς οι εταιρείες της Νέας Υόρκης εκμεταλλεύονται τους μετανάστες, η οποία χρειάστηκε 18 μήνες για να ολοκληρωθεί. Αναφέρθηκαν επίσης σε αποτελέσματα από το Bing Chat -που τώρα ονομάζεται Copilot- τα οποία περιλάμβαναν αυτολεξεί αποσπάσματα από άρθρα των «Times».

Η OpenAI και άλλες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της ανταγωνίστριας Anthropic, έχουν προσελκύσει επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων πολύ γρήγορα από τότε που το ενδιαφέρον του κοινού και των επιχειρήσεων για την τεχνολογία εκτοξεύθηκε, ιδιαίτερα το 2023. Η Microsoft έχει συνάψει εταιρική σχέση με την OpenAI που της επιτρέπει να αξιοποιήσει την τεχνολογία της. Ο τεχνολογικός γίγαντας του Ρέντμοντ της Ουάσινγκτον είναι επίσης ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της OpenAI και έχει επενδύσει τουλάχιστον 13 δισεκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία από τότε που οι δυο τους ξεκίνησαν τη συνεργασία τους, το 2019, σύμφωνα με την αγωγή. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι υπερυπολογιστές της Microsoft βοηθούν στην έρευνα της OpenAI και ο τεχνολογικός γίγαντας ενσωματώνει την τεχνολογία της startup στα προϊόντα του.

Η καταγγελία της εφημερίδας έρχεται να προστεθεί στις άλλες αγωγές που έχουν κατατεθεί κατά της OpenAI για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Η εταιρεία έχει μηνυθεί από διάφορους συγγραφείς οι οποίοι λένε ότι τα βιβλία τους χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης της OpenAI χωρίς την άδειά τους. Τον Ιούνιο, περισσότεροι από 4.000 συγγραφείς υπέγραψαν επιστολή προς τα στελέχη της OpenAI και άλλων εταιρειών τεχνολογίας, κατηγορώντας τους για πρακτικές εκμετάλλευσης με τη δημιουργία Chatbots. Και ας μην ξεχνάμε ότι ένα από τα σημαντικά αιτήματα της πολύμηνης απεργίας των σεναριογράφων στο Χόλιγουντ ήταν η εξασφάλισή τους απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη.

Η αγωγή των «New York Times» είναι το σημαντικότερο γεγονός στην τεχνολογία, τον πολιτισμό και τα μίντια της χρονιάς που μας άφησε. Και σίγουρα μας δίνει το στίγμα της χρονιάς που μόλις ξεκίνησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;