Η πλατφόρμα Χ του Μασκ

ΒΑΛΙΑ ΚΑΪΜΑΚΗ Δημοσιεύθηκε 23.7.2024

Ο Ίλον Μασκ λέει ότι σχεδιάζει να μεταφέρει την έδρα του X και της SpaceX από την Καλιφόρνια στο Τέξας. Αιτία (ή μήπως αφορμή) είναι ο νόμος που υπέγραψε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσαμ και εμποδίζει τα σχολεία να επιβάλλουν κανόνες που απαιτούν από τους εκπαιδευτικούς να αποκαλύπτουν τις αλλαγές στην ταυτότητα φύλου ενός μαθητή χωρίς την άδειά του και απαγορεύει τα αντίποινα κατά των εκπαιδευτικών που αρνούνται να αποκαλύψουν έναν μαθητή.

«Εξαιτίας αυτού του νόμου και πολλών άλλων που προηγήθηκαν, οι οποίοι επιτίθενται τόσο σε οικογένειες όσο και σε εταιρείες, η SpaceX θα μεταφέρει τώρα τα κεντρικά της γραφεία από το Hawthorne της Καλιφόρνιας στο Starbase του Τέξας», έγραψε ο Μασκ σε ένα tweet.

Μια άλλη ανάρτηση του Μασκ λίγα λεπτά αργότερα ανέφερε ότι η X, η οποία σήμερα έχει την έδρα της στο Σαν Φρανσίσκο, «θα μετακομίσει στο Όστιν». Πέρυσι, ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal αποκάλυψε ότι ο Μασκ σχεδιάζει να χτίσει τη δική του κοινότητα έξω από το Όστιν με την ονομασία Snailbrook. Φέρεται επίσης να σχεδιάζει να ανοίξει ένα πανεπιστήμιο στο Όστιν.

Ο Μασκ έχει μετακινήσει και άλλες επιχειρήσεις πρόσφατα. Όταν ένας δικαστής του Ντέλαγουεαρ απέρριψε τον Ιανουάριο το πακέτο αμοιβής του ύψους 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων (το οποίο οι μέτοχοι ενέκριναν τελικά), ο Μασκ κατέθεσε αίτηση για τη μεταφορά της εταιρείας SpaceX από το Ντέλαγουεαρ στο Τέξας. Μετέφερε επίσης την έδρα της Tesla στο Τέξας το 2021, αφού οι υγειονομικές Αρχές της Καλιφόρνια έκλεισαν το εργοστάσιό του στο Fremont κατά τη διάρκεια της πανδημίας της covid-19.

Όλα αυτά θα ήταν κάπως αδιάφορα -τι μας νοιάζει εμάς πού πάει τις εταιρείες του ο Ίλον- εάν δεν είχε μεσολαβήσει η απόπειρα δολοφονίας του υποψήφιου για την προεδρία των ΗΠΑ, Τραμπ. Γιατί εκεί συνέβησαν δύο πράγματα ταυτόχρονα, κατά τα οποία ο συντηρητισμός που εκφράζει ο Μασκ, στις αιτίες (ή τις αφορμές) πράξεων που δεν έχουν καμία φαινομενική σχέση με την πολιτική σκηνή (μετακομίζω την εταιρεία μου) είναι έκδηλος και χαρακτηριστικός των κινήτρων του γενικότερα.

Το πρώτο ήταν η συμπεριφορά του ίδιου του Μασκ, ο οποίος σε ανάρτησή του έγραψε ότι οι μυστικές υπηρεσίες είναι υπεύθυνες, είτε από «ακραία ανικανότητα» είτε από «εσκεμμένη» δράση, και οι επικεφαλής θα πρέπει να παραιτηθούν. Η ανάρτηση είχε πάνω από 90 εκατομμύρια θεάσεις. Δεν παρέλειψε επίσης να αναδημοσιεύει κάθε ακραία θεωρία συνωμοσίας γύρω από την απόπειρα.

Το δεύτερο είναι η «συμπεριφορά» της ίδιας της πλατφόρμας Χ. Ο αλγόριθμος του X επιμελείται τις «κορυφαίες» αναρτήσεις με βάση τις λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιούνται σε αυτές, καθώς και τον αριθμό των αναδημοσιεύσεων και των απαντήσεων που λαμβάνουν. Με αυτό το δεδομένο, το Κέντρο για την Αντιμετώπιση του Ψηφιακού Μίσους (CCDH) αναφέρει ότι οι αναρτήσεις στο X που περιέχουν θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ έχουν προβληθεί περισσότερες από 215 εκατομμύρια φορές και ότι το 95% αυτών των αναρτήσεων δεν περιέχουν έλεγχο των γεγονότων από τα μέλη της κοινότητας.

Χρησιμοποιώντας τη λειτουργία προηγμένης αναζήτησης του X, οι ερευνητές του CCDH αναζήτησαν λέξεις-κλειδιά, όπως «σκηνοθετημένη», «ψευδής σημαία» και «βαθύ κράτος» για να συλλέξουν χειροκίνητα ένα δείγμα 100 δημοφιλών αναρτήσεων σχετικά με την απόπειρα. Στη συνέχεια υπολόγισαν τις προβολές αυτών των tweets, περιλαμβάνοντας μόνο αυτά που είχαν περισσότερες από 10.000 προβολές από τις 13 Ιουλίου.

Οι οπαδοί του Τραμπ θεωρούν ότι οι εντολές για τον πυροβολισμό προήλθαν απευθείας από τον Τζο Μπάιντεν ή το «βαθύ κράτος». Από την απέναντι πλευρά εικάζουν ότι επειδή ο δράστης φάνηκε να σκαρφαλώνει στην ταράτσα του κτηρίου χωρίς να τον σταματήσουν οι μυστικές υπηρεσίες, η απόπειρα δολοφονίας σχεδιάστηκε από την εκστρατεία του Τραμπ για να δημιουργηθεί αυτή η μοναδική φωτογραφία με τον πληγωμένο Τραμπ να υψώνει τη γροθιά του με φόντο την αμερικανική σημαία.

Όπως και να ‘χει, φαίνεται ότι το Χ επί ημερών Μασκ «απέτυχε στη δοκιμασία», όπως λένε πολλοί, και έφερε στον αφρό… κυρίως τις θεωρίες συνωμοσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ο ελληνικός κοσμοπολιτισμός

Ο ελληνικός κοσμοπολιτισμός

Ο ελληνικός κοσμοπολιτισμός

Το Movie Gen μπαίνει στο παιχνίδι του βίντεο

Το Movie Gen μπαίνει στο παιχνίδι του βίντεο

Το Movie Gen μπαίνει στο παιχνίδι του βίντεο