To δεύτερο πιο σημαντικό βραβείο του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας απέσπασε ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Αβρανάς, για την ταινία του Miss Violence.
O Έλληνας σκηνοθέτης παρέλαβε τον Αργυρό Λέοντα καλύτερης σκηνοθεσίας, ενώ ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Θέμης Πάνου, παρέλαβε το βραβείο Volpi ανδρικής ερμηνείας.Το σκεπτικό της βράβευσης: «H ταινία Μiss Violence παρέχει μια διαφωτιστική ανάλυση για τη βία και τη σχέση της με την εξουσία, που επιτυγχάνεται μέσω μιας αυστηρής σκηνοθεσίας και αφήγησης. Μια σχολαστική και απόλυτα ελεγχόμενη σκηνοθεσία μάς οδηγεί μέσα από μια σιωπηλή τραγωδία στη σταδιακή αποκάλυψή της».
Η ταινία του Αλέξανδρου Αβρανά μιλά για την κρίση των οικογενειακών αξιών, παρουσιάζοντας στη μεγάλη οθόνη την πιο προβληματική/δυσλειτουργική οικογένεια του ελληνικού κινηματογράφου από τον καιρό του «Κυνόδοντα».
Πρόκειται για μια ενοχλητική ματιά στο θέμα της σεξουαλικής βίας με θύτη τον πάτερ φαμίλια.
«Το άκουσμα των ονομάτων τού Αλέξανδρου Αβρανά και του πρωταγωνιστή του Θέμη Πάνου από τα χείλη του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, στην τελετή βράβευσης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, μας έκανε όλους υπερήφανους», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας, Πάνος Παναγιωτόπουλος.
«Όχι μόνο γιατί απέσπασαν μερικές από τις σημαντικότερες διακρίσεις στο χώρο του σύγχρονου ευρωπαϊκού σινεμά. Αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο το κατόρθωσαν: Με αυστηρή κριτική στάση απέναντι σε ό,τι ταλανίζει την ελληνική κοινωνία. Με προσωπική, θαρραλέα καλλιτεχνική γλώσσα. Με συναδελφική αλληλεγγύη απέναντι στις αντιξοότητες. Με διάθεση συνεργασίας με τους διεθνείς φορείς και επικοινωνίας όχι μόνο με το ελληνικό, αλλά και με το διεθνές κοινό».
Η ταινία του Αλ. Αβρανά είχε αποσπάσει το βραβείο της Ένωσης Ευρωπαίων κριτικών (FEDORA) μόλις μια ημέρα προηγουμένως.
Ο Θέμης Πάνου απέσπασε το βραβείο καλύτερης ερμηνείας στο φεστιβάλ, για το ρόλο του στην ταινία Miss Violence.
Χρυσός λέοντας για πρώτη φορά σε ντοκιμαντέρ
Τον Χρυσό Λέοντα της φετινής διοργάνωσης απέσπασε το ντοκιμαντέρ Sacro GRA, του Ιταλού σκηνοθέτη Τζιανφράνκο Ρόσι.
Δεν περίμενα πως θα κερδίσω μια τόσο σημαντική διάκριση με ένα ντοκιμαντέρ, δήλωσε μετά την τελετή βράβευσης ο Τζιανφράνκο Ρόσι.
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του 70χρονου φεστιβάλ, που το κορυφαίο βραβείο αποσπά ένα ντοκιμαντέρ.
Η ταινία του Ρόσι παρακολουθεί τις ζωές ανθρώπων που διαμένουν στον φημισμένο δακτύλιο [περιφερειακή λεωφόρο] της Ρώμης. Ο σκηνοθέτης χρειάστηκε δύο χρόνια για τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ του και αφιέρωσε το βραβείο στους συμμετέχοντες, «οι οποίοι με άφησαν να μπω στις ζωές τους».
Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ήταν ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης που χάρισε σε ιταλική παραγωγή τον Χρυσό Λέοντα, ύστερα από 15 χρόνια.
«Όλα τα μέλη της κριτικής επιτροπής είδαν την ποίηση στο έργο του Ρόσι. Δεν υπάρχει κάτι πέρα απ' αυτό», σχολίασε ο ίδιος.
Τα βραβεία
Χρυσός Λέων καλύτερης ταινίας | «Sacro GRA» του Τζιανφράνκο Ρόσι
Αργυρός Λέων καλύτερης σκηνοθεσίας | Αλέξανδρος Αβρανάς για την ταινία «Miss Violence»
Μεγάλο Βραβείο της επιτροπής | «Stray dogs» του Τσάι Μινγκ Λιανγκ
Coppa Volpi καλύτερης ανδρικής ερμηνείας | Θέμης Πάνου («Miss Violence»)
Coppa Volpi καλύτερης γυναικείας ερμηνείας | Ελενα Κότα («Via Castellana Bandiera»)
Βραβείο “Marcello Mastroianni” καλύτερου νέου ηθοποιού | Τάι Σέρινταν («Joe»)
Βραβείο καλύτερου σεναρίου | «Φιλομένα» του Στίβεν Φρίαρς (Τζεφ Πόουπ, Στιβ Κούγκαν)
Ειδικό βραβείο επιτροπής | «Η γυναίκα του αστυνομικού» του Φίλιπ Γκρόνινγκ
ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.