Την Κύπρο μέσα από τις περιγραφές περιηγητών και τους χάρτες χαρτογράφων από τον 15ο μέχρι τον 20ό αιώνα αναζητούν 28 ομιλητές από εννέα χώρες του κόσμου στο Διεθνές Συνέδριο του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου.
Είκοσι οκτώ ομιλητές, ανάμεσά τους ο νομπελίστας καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης, θα αναπτύξουν τις θεματικές ενότητες του πρώτου Διεθνούς Συνεδρίου Περιήγησης και Χαρτογράφησης του ελληνικού χώρου, το οποίο έχει ως θέμα την Κύπρο.
Το συνέδριο, το οποίο διοργανώνει το Ίδρυμα της συλλέκτριας βιβλίων και χαρτών για την Κύπρο, Σύλβιας Ιωάννου, ξεκινά την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 20 Οκτωβρίου.
Η επιλογή του χώρου δεν είναι τυχαία: στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζεται η Συλλογή Κυπριακών Αρχαιοτήτων Θάνου Ν. Ζιντίλη, μία από τις σημαντικότερες στον κόσμο. Από τον φετινό Μάρτιο, η συλλογή επανεκτίθεται με βάση νέα μουσειογραφική μελέτη, η οποία επέτρεψε την προσθήκη περισσότερων αντικειμένων αλλά και μια νέα προσέγγιση στις κατηγορίες και τις συνάφειες των αντικειμένων της Συλλογής που χρονολογούνται από τη Χαλκολιθική έως τη Βυζαντινή, Μεσαιωνική και νεότερη περίοδο.
Η Κύπρος στους χάρτες
Θέμα του συνεδρίου είναι «Η Κύπρος στο σταυροδρόμι των αναζητήσεων χαρτογράφων και περιηγητών» και, όπως έχει ήδη γραφτεί, στόχος του είναι η ανάδειξη του πλούτου των ιστορικών πηγών και τεκμηρίων για την Κύπρο, αλλά και η μελέτης της εξέλιξης της εικόνας της μέσα από περιγραφές περιηγητών και χαρτογράφων.
Ένα από τα καλύτερα «εργαλεία» για την επίτευξη των πιο πάνω είναι η συλλογή του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου. Με έδρα την πόλη Βαντούζ, πρωτεύουσα του πριγκιπάτου του Λίχτενσταϊν, το Ίδρυμα είναι κάτοχος μίας από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές βιβλίων και χαρτών αφιερωμένων στην Κύπρο.
Η συλλογή περιλαμβάνει περισσότερα από 2.000 χειρόγραφα και σπάνια βιβλία για την Κύπρο, ένα εξαιρετικό σύνολο περιηγητικών κειμένων και περισσότερους από 600 χάρτες και άτλαντες της Κύπρου και της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής, που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα έως τη σύγχρονη εποχή. Από το 2009, μέσω του Ιδρύματος το πολύτιμο αυτό υλικό είναι στη διάθεση των ερευνητών, των επιστημόνων και των συλλεκτών σε όλο τον κόσμο, μέσω του διαδικτυακού τόπου www.sylviaioannoufoundation.org, όπου έχει αναρτηθεί μέρος της συλλογής και ανανεώνεται συνεχώς.
Θεματικές και ομιλητές
Τρεις είναι οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου, τις οποίες θα αναπτύξουν καθηγητές Πανεπιστημίων, εμπειρογνώμονες και ερευνητές από εννέα χώρες: Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ισραήλ, Κύπρο και Ρουμανία.
Εικόνες της Κύπρου κατά την πρώιμη νεωτερικότητα: Νήματα της παράδοσης.
Μεταβαλλόμενες εικόνες και αντιστοιχίσεις: Οθωμανική κυριαρχία και δυτική διείσδυση.
Αντιθέσεις και προκλήσεις: αυτοκρατορία, αποικιοκρατία και έθνος.
Χαρτογραφικές και περιηγητικές συλλογές στην ψηφιακή εποχή.
Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, διακρίνονται τα ονόματα του Κύπριου νομπελίστα καθηγητή Οικονομικών στο London School of Economics Χριστόφορου Πισσαρίδη, της ακαδημαϊκού και δευθύντριας του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας Χρύσας Μαλτέζου, του πρέσβη Χρήστου Ζαχαράκη, της ιστορικού τέχνης Ρίτας Σεβέρη και της διευθύντριας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου, Λευκής Μιχαηλίδου.
Το συνέδριο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από δράσεις για την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου, με αφορμή την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.
Ήδη σε σχέση με αυτή τη χαρτογράφηση της Κύπρου (απ’ την πλευρά της ιδιότητάς της ως ναυτικού κομβικού σημείου) παρουσιάζεται στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη η έκθεση Mare Liberum. Υπάρχει, λοιπόν, μια επαφή του κυπριακού κοινού με τη χαρτογράφηση κατά τον 16ο-19ο αιώνα. Ίσως έτσι αναπτυχθεί το ενδιαφέρον για ένα σημαντικό κομμάτι της κυπριακής ιστορίας, το οποίο ελπίζουμε να αποτελέσει βήμα ώστε το εν λόγω Συνέδριο να μεταφερθεί κάποια στιγμή και στην Κύπρο.
Ο Salignac πήγε σε προσκυνηματικό ταξίδι στους Αγίους Τόπους. Ξεκίνησε από την Βενετία το 1522 και ταξίδεψε μέσω Κέρκυρας, Κρήτης και Κύπρου. Το βιβλίο αυτό, του 1525, περιλαμβάνει τις εκτενείς αναφορές του από τους τόπους που επισκέφθηκε.
Πρώτη έκδοση της Γεωγραφίας του Κλαύδιου Πτολεμαίου στην Ulm (1482). Πρόκειται για τον πρώτο άτλαντα που εκτυπώθηκε εκτός Ιταλίας. Ήταν επίσης η πρώτη έκδοση στην οποία οι χάρτες παρασκευάστηκαν ως ξυλογραφίες αντί των χαλκογραφιών και περιελήφθη χάρτης του κόσμου, ο οποίος υπογράφεται από τον Joannes Schnitzer. Είναι η πρώτη υπογραφή σε τυπωμένο χάρτη του είδους του. Αυτό είναι ένα υπέροχο αντίγραφο ενός από τα πιο φιλόδοξα σχέδια στην ιστορία της πρώιμης εκτύπωσης. Το βάρος του κόστους της παραγωγής αυτού του βιβλίου είχε ως αποτέλεσμα να χρεοκοπήσει τελικά ο εκδότης του L.Holle.
Πρόκειται για χειρόγραφη μελέτη για την ιστορία, τη γεωλογία, την ορυκτολογία και τη γεωργία της Κύπρου. Το έργο αυτό προσφέρθηκε στον Σουλτάνο Αμπντούλ Αζίζ από τον συγγραφέα, έναν Βέλγο βιομήχανο, προφανώς, με πρόθεση να κερδίσει την εύνοιά του, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τον φυσικό πλούτο τού νησιού. Το έργο συνοδεύεται από τρεις εξαίρετους χειρόγραφους χάρτες, έναν Γεωγραφικό, έναν Γεωλογικό και ένα Ιστορικό.
Εντυπωσιακός πορτολάνος άτλας που σχεδιάστηκε από τον Cavallini για τονΦερδινάνδο των Μεδίκων, 5ο Δούκα της Τοσκάνης και Μεγάλο Μάγιστρο του Τάγματος του Αγίου Στεφάνου. Ο άτλαντας περιλαμβάνει 13 χειρόγραφους χάρτες σε περγαμηνή.
+ Για την πραγματοποίηση του επιστημονικού συνεδρίου συνεργάζονται το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Η εγγραφή για την παρακολούθηση του συνεδρίου είναι δωρεάν αλλά ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος.
Πληροφορίες και εγγραφές στην ιστοσελίδα www.sylviaioannoufoundation.org, όπου βρίσκεται αναρτημένο και το πρόγραμμα των ομιλητών και των εισηγήσεών τους.
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή
υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που
παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους.
Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του
περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες
μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε
οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.