Σε αναζήτηση συγκροτημένης ταυτότητας, όπου η αφήγηση κάθε μικρο- και μακρο-ιστορίας στο κυπριακό τοπίο έχει τον πρώτο λόγο, δείχνει να βρίσκεται η εγχώρια θεατρική σκηνή.
Σε πλήρη εξέλιξη μιας ωφέλιμης ενδοσκόπησης που διαφάνηκε ήδη την περασμένη σεζόν και με διάθεση να ανασκάψουν και να εξιστορήσουν ενδιαφέρουσες και εν πολλοίς ανεξερεύνητες πτυχές της ιστορίας του νησιού, οι παραγωγοί θεάτρου παρουσιάζουν κείμενα με κυπριακή θεματολογία σε μια πρωτοφανή πλειονότητα. Η πρόσκληση απευθύνεται στο ευρύ κοινό.
Θέατρο Ένα: «Για λίγο φως»
Την αυλαία της θεατρικής σεζόν 2016-2017 θα σηκώσει το Θέατρο Ένα με το έργο «Για λίγο φως», του Μιχάλη Πιερή. Σε μια «μεταιχμιακή χωροχρονική διάσταση», ένας νεκρός πατέρας συναντιέται με τον ζωντανό γιο του σχετικά με το πατρικό σπίτι του πρώτου στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Μέσα από τις «επισκέψεις» του, ο νεκρός πατέρας εκπροσωπεί τη μνήμη, τη νοσταλγία και το παράπονο με το οποίο έφυγε από τη ζωή. Ο γιος του, που μεγάλωσε μετά την εισβολή στην ελεύθερη Κύπρο, προσπαθεί να αφήσει πίσω του το τραυματικό παρελθόν των γονιών του. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον πως ένα θεατρικό έργο με θέμα «το σπίτι» παρουσιάστηκε πρόσφατα και από το τουρκοκυπριακό Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Πρόκειται για το «EV», της Αλιγιέ Ουμανέλ: η γυναικεία και η αντρική ματιά πάνω στο ίδιο θέμα, στη μια και στην άλλη πλευρά της διαχωριστικής γραμμής. [Για όσους ενδιαφέρονται, το EV ανεβαίνει στις 26 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θεάτρου στα κατεχόμενα]. Το έργο του Μιχάλη Πιερή ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Αντρέα Χριστοδουλίδη με τους Έρικα Μπεγιέτη, Μανώλη Μιχαηλίδη, Κωνσταντίνο Γαβριήλ και Μάριο Στυλιανού.
+Πρεμιέρα στις 17 Σεπτεμβρίου στον άλλο χώρο του Θεάτρου Ένα στη Λευκωσία. Πληροφορίες τηλ. 22348203
Σόλο Για Τρεις: «Αντρόνικος ή ο ζωγκράφος»
«Εμμένοντας στην ανάδειξη των Κυπρίων συγγραφέων», όπως ενδεικτικά αναφέρεται στην ανακοίνωσή της, η θεατρική ομάδα Σόλο Για Τρεις παρουσιάζει το νέο έργο της Ευρυδίκης Περικλέους Παπαδοπούλου «Αντρόνικος ή ο Ζωγκράφος». Η συγγραφέας βασίστηκε για το κείμενό της στη ζωή και το έργο του Κώστα Στάθη, ενός ζωγράφου από τον Ασκά που έζησε στο περιθώριο ως ένας αλλόκοτος άνθρωπος. Το έργο του Στάθη, του «αφανούς πρωτοπόρου της σύγχρονης κυπριακής τέχνης» όπως τον χαρακτηρίζει η ιστορικός τέχνης δρ Νίκη Λουιζίδη, δεν αναγνωρίστηκε στον βαθμό που του άξιζε ενόσω ο ίδιος βρισκόταν εν ζωή. Η Ε. Π. Παπαδοπούλου μεταφέρει το κοινό στον μοναχικό και ιδιαίτερο κόσμο του καλλιτέχνη μέσα από μαρτυρίες αλλά και στοιχεία μυθοπλασίας. Τον μόνο ρόλο στο έργο κρατά ο Νεκτάριος Θεοδώρου, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Μαρίας Μανναρίδου - Καρσερά.
+Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 7 Οκτωβρίου στο «Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού» - Κοραή 1 (απέναντι από το Παγκύπριο Γυμνάσιο)
Ο Νεκτάριος Θεοδώρου στο έργο "Αντρόνικος ή ο ζωγκράφος", Σόλο Για Τρεις.
Ο Κώστας Στάθης, στη ζωή του οποίου είναι βασισμένο το έργο με τον Ν. Θεοδώρου
Prima Lux – Αφηγήσεις γυναικών
Η θεατρική ομάδα Prima Lux μεταφέρει επί σκηνής τις «18 Αφηγήσεις», ένα από τα τελευταία έργα της ποιήτριας, ζωγράφου και συγγραφέα Νίκης Μαραγκού (1948-2013). Καταγραμμένες ιστορίες γυναικών όπως προέκυψαν από συνεντεύξεις που συνέλεξε και επεξεργάστηκε σε γραπτά κείμενα η συγγραφέας, δραματοποιούνται και παρουσιάζονται σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χαραλαμπίδη. Μέσα από τις ιστορίες μπορεί κανείς να αφουγκραστεί την εμπειρία διαφορετικών γυναικών σε διάφορες χρονικές περιόδους της κυπριακής Ιστορίας. Επιπλέον, ο σκηνοθέτης εστιάζει στην έννοια της μνήμης ενός λαού όπως παραδίδεται μέσα από τον προφορικό λόγο γυναικών στην καθημερινότητά τους. Τις ιστορίες ζωντανεύουν στο θεατρικό σανίδι η Λένια Σορόκου, η Πόπη Αβραάμ, η Έλενα Δημητρίου, η Άννα Γιαγκιώζη και η Μυρσίνη Χριστοδούλου.
+Πρεμιέρα στις 26 Σεπτεμβρίου στο Αρχοντικό Ιεροδιακόνου – Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών (γωνία Αγίων Ομολογητών & Αγχιάλου 1, 1080 Λευκωσία). Πληροφορίες τηλ. 99519771.
Αφηγήσεις Γυναικών, Prima Lux.
ΕΘΑΛ: «Ο Φαρμακοποιός και ο Χωριάτης»
Για πρώτη φορά επιχειρείται το ανέβασμα του κωμειδύλλιου του Κύπριου συγγραφέα Επαμεινώνδα Π. Ευθυμιάδη με τίτλο «Ο Φαρμακοποιός και ο Χωριάτης» [1891] και το επιχειρεί το θέατρο της Εταιρείας Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού [ΕΘΑΛ]. Το έργο ανακαλύφθηκε με τη μορφή χειρόγραφου από τον φιλόλογο Ανδρέα Λενακάκη σ’ ένα παλαιοβιβλιοπωλείο στο Ηράκλειο της Κρήτης πρόσφατα και θεωρείται ένα από τα πρώτα κυπριακά έργα θεατρικής γραφής και δη στην κυπριακή διάλεκτο. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Άδωνις Φλωρίδης και στους ρόλους θα δούμε τον Κώστα Βήχα, τον Γιάννο Αντωνίου, τον Διομήδη Κουφτερό κ.ά.
Εξώφυλλο του βιβλίου που εξέδωσαν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες με το κωμειδύλλιο Ο Φαρμακοποιός και ο Χωριάτης, ΕΘΑΛ.
+Πρεμιέρα στις 5 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ριάλτο [η παραγωγή ανεβαίνει σε συνεργασία με το Ριάλτο]. Πληροφορίες τηλ. 25877827. Η επόμενη παραγωγή της ΕΘΑΛ είναι προγραμματισμένη για τις 9 Νοεμβρίου με το πολυβραβευμένο έργο του Βασίλη Κατσικονούρη «Το Γάλα», σε σκηνοθεσία Μηνά Τίγκιλη.
Paravan: «Happy Mess»
Στη νέα της παραγωγή, η ομάδα Paravan της Μελίτας Κούτα και του Χάρη Καυκαρίδη παρουσιάζει το «Happy Mess». Το έργο δημιουργήθηκε με τη διαδικασία του devised theatre που θα πει ότι οι ηθοποιοί συνεργάστηκαν με τους σκηνοθέτες για να προκύψει το νέο αυτό θεατρικό έργο. Το «Happy Mess» εξελίσσεται σε δύο χωροχρονικές ζώνες: στις 20 Ιουλίου 1969, οπότε ο άνθρωπος πάτησε στο φεγγάρι και έφερε πίσω στη Γη πέτρες από τη Σελήνη και στις 20 Ιουλίου 2016, όπου ο Αλέξης, στην Κύπρο πια, ζητά απαντήσεις για τη δική του πέτρα. Κάπου ανάμεσα, η 20ή Ιουλίου 1974 παίζει τον δικό της ρόλο. Η παράσταση αφορμάται από την ιστορία της «αγνοούμενης» φεγγαρόπετρας που θέλησε ο Αμερικανός Πρόεδρος Νίξον να δωρίσει στην Κύπρο αλλά ποτέ δεν έφτασε – ή χάθηκε το 1974. Το έργο βασίζεται σε ιστορική έρευνα, μαρτυρίες και βίντεο-ντοκουμέντα. Για τη νέα παραγωγή της Paravan συνεργάζονται με τους Κούτα και Καυκαρίδη ο Σταύρος Λαμπράκης στη συγγραφή, οι ηθοποιοί Μάριος Κακουλλή, Στέλιος Καλλιστράτης, Μαρία Παπακώστα, Άντονυ Παπαμιχαήλ, Λουκία Πιερίδου και Πολυξένη Σάββα και ο χορογράφος Παναγιώτης Τοφή μεταξύ άλλων.
+Πρεμιέρα στις 8 Οκτωβρίου στον Κάτω Χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Βλαδίμηρος Καυκαρίδης [Σατιρικό Θέατρο, Αγλαντζιά]. Πληροφορίες τηλ. 70008086
Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου: «Σουρινάμ»
Το πρώτο έργο του Στέφανου Σταυρίδη βρίσκει τον δρόμο του στο κρατικό θέατρο του νησιού: το «Σουρινάμ» θα είναι η πρώτη παραγωγή της Νέας Σκηνής ΘΟΚ για τη σεζόν 2016-2017. Έργο κυπριακής θεατρικής γραφής, το «Σουρινάμ» είναι βασισμένο σε τρεις σκηνές φαινομενικά ασύνδετες: 1η / Ένας άντρας πάει σε κατάστημα ρούχων και εξυπηρετείται από πωλήτρια. 2η / Ασθενής επισκέπτεται γιατρό. 3η / Τέσσερις άγνωστοι κλείνονται μέσα σε ασανσέρ. Ο παραλογισμός της σύγχρονης ζωής, η προβληματική κοινωνικότητα, η έκφραση χωρίς αναστολές και η αδυναμία επικοινωνίας αναδεικνύονται μέσα από τους σουρεάλ διαλόγους όπου η λεκτική κυρίως βία εκθρονίζει τη λογική. Το έργο σκηνοθετεί η Μαγδαλένα Ζήρα. Τους ρόλους κρατούν οι Χρυστάλλα Καλλένου, Μαρίνα Βρόντη, Παναγιώτης Κυριάκου, Βασίλης Χαραλάμπους, Παναγιώτης Λάρκου, Άντρια Ζένιου, Γρηγόρης Πετρή και Έλλη Σαρρή.
+Πρεμιέρα στις 13 Οκτωβρίου στις Αποθήκες ΘΟΚ. Θα προηγηθεί η πρεμιέρα της νέας παραγωγής της Σκηνής 018 με το έργο «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά στις 9 Οκτωβρίου. Στις 3 Νοεμβρίου θα δοθεί η πρεμιέρα του έργου «Wolfgang» σε σκηνοθεσία Μάριου Μεττή [Νέα Σκηνή] και στις 19 Νοεμβρίου η πρεμιέρα του έργου «Ο Γενικός Γραμματέας» σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη [Κεντρική Σκηνή]. Οι επόμενες παραγωγές του ΘΟΚ θα παρουσιαστούν τον Ιανουάριο 2017.
Σατιρικό Θέατρο: «Σοκολατοπεριπέτειες»
Εμπνευσμένη από το διάσημο έργο του Ρόναλντ Νταλ [που φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του] «Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας», η πρώτη παραγωγή της Παιδικής Σκηνής του Σατιρικού για τη σεζόν 2016-17 έχει τίτλο «Σοκολατοπεριπέτειες» και φέρει την υπογραφή του Βαλεντίνου Κόκκινου και της Μαρίνας Βρόντη. Το Σατιρικό δίνει βήμα στη νέα ομάδα των Κόκκινου, Βρόντη και Μάριου Κακουλλή ο οποίος σκηνοθετεί το έργο, για το ανέβασμα μιας παραγωγής που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας: Η μικρή Άμπι ζει με τους γονείς και τον παππού της σε ένα μικρό φτωχικό σπίτι. Την ήρεμη ζωή της ταράζει η ανακοίνωση ενός μεγάλου και ευφάνταστου διαγωνισμού: Το παγκοσμίως γνωστό Εργοστάσιο Σοκολάτας Μπόνκα θα ανοίξει τις πόρτες του ξανά, μετά από χρόνια δίνοντας την ευκαιρία σε μόλις τέσσερις τυχερούς να ξεναγηθούν στο εργοστάσιο.
+Πρεμιέρα στις 18 Σεπτεμβρίου στην Κεντρική Σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου Βλαδίμηρος Καυκαρίδης [Σατιρικό Θέατρο, Αγλαντζιά]. Πληροφορίες τηλ. 22421609 και 22312940. Το Σατιρικό Θέατρο θα παρουσιάσει το έργο «Κουαρτέτο για δύο» στις 14 Οκτωβρίου στην Κεντρική Σκηνή και το έργο «Αυλαία και πάμε» στις 4 Νοεμβρίου. Και τα δύο έργα σκηνοθετεί ο Θανάσης Θεολόγης.
Θέατρο Σκάλα: «Αναισθησία»
Μετά την πρώτη τους συνεργασία για το ανέβασμα του έργου «Το πέταγμα μιας πεταλούδας (Sommerfugl)», το Θέατρο Σκάλα και η Δέσποινα Πυρκεττή συναντιούνται ξανά για το ανέβασμα του νέου της θεατρικού έργου με τίτλο «Αναισθησία». Μια παρ’ ολίγον τραγωδία αφήνει ανεξίτηλα σημάδια στα μέλη μιας οικογένειας ενώ το πέρασμα του χρόνου θολώνει τα όρια ανάμεσα σε θύτες και θύματα. Η «Αναισθησία» περιστρέφεται γύρω από την τιμωρία που σιωπηρά και επίμονα επιβάλλεται στον ιδιωτικό μικρόκοσμο. Ανακαλεί την απώλεια των αισθήσεων και την έλλειψη ευαισθησίας, την επιμονή στην αποκλειστική ορθότητα της θέσης μας, την αδυναμία μας να συγχωρέσουμε εκείνον που μας έβλαψε και παράλληλα αποτίνει φόρο τιμής σε εκείνους που πιστεύουν στις δεύτερες ευκαιρίες. Το έργο σκηνοθετεί η Μόνικα Μελέκκη. Τους ρόλους κρατούν η ίδια, ο Σοφοκλής Κασκαούνιας, ο Μιχάλης Χρίστου και ο Γιώργος Αναγιωτός.
+Πρεμιέρα στις 15 Οκτωβρίου στο Θέατρο Σκάλα. Πληροφορίες τηλ. 24652800/1 και 99490102
Θέατρο Διόνυσος: «Made in Cyprus»
Κάπως «ανάποδα» επέλεξε να λειτουργήσει το Θέατρο Διόνυσος μεταξύ της παρούσας καλοκαιρινής και της ερχόμενης θεατρικής σεζόν. Με το έργο «Made in Cyprus» του Κωνσταντίνου Οδυσσέως, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Τσουρή, η παραγωγή ξεκίνησε από τη Λεμεσό την καλοκαιρινή της περιοδεία τον Ιούλιο και θα έρθει στην έδρα του Θεάτρου στη Λευκωσία ως η πρώτη παραγωγή της φετινής σεζόν, την 1η Οκτωβρίου. Είναι το δεύτερο έργο του Οδυσσέως που ανεβάζει το Διόνυσος. Πρώτο ήταν το εισπρακτικά πετυχημένο «Namaste». Στο «Made in Cyprus», ο Γιάννης είναι θαμώνας στο μικρό σουβλιτζίδικο του Ματθαίου, με αγαπημένο έδεσμα τον γύρο, που φτιάχνει ο Αχμέτ. Όταν αποκαλύπτεται η ταυτότητα του Αχμέτ, ο Γιάννης διαμαρτύρεται έντονα. Το έργο σκηνοθετεί ο Ανδρέας Τσουρής με τον ίδιο, τον Χρήστο Γιάγκου, τη Σοφία Καλλή, την Έλενα Χριστοφή, τον Θανάση Ιωάννου, τη Ξένια Κωνσταντινίδου και τον Μιχάλη Σοφοκλέους επί σκηνής.
+Πρώτη παράσταση στη Λευκωσία την 1η Οκτωβρίου στο Θέατρο Διόνυσος. Πληροφορίες τηλ. 22818999
Πρεμιέρες με έργα από το διεθνές ρεπερτόριο
Κάποια θεατρικά σχήματα σηκώνουν την αυλαία της σεζόν με έργα από το διεθνές ρεπερτόριο. Εκτός από τις δεύτερες και τρίτες παραγωγές σχημάτων που προαναφέρονται, να τι θα δούμε από θεατρικές ομάδες που ετοιμάζονται άμεσα για πρεμιέρα:
Θέατρο Versus: Στις 14 Σεπτεμβρίου θα δώσει την πρώτη παράσταση της νέας σεζόν με το έργο "Τζόρνταν". Ο γνωστός μονόλογος των Άννα Ρέινολντς και Μόιρα Μπουφίνι μεταφέρει στη σκηνή την αληθινή ιστορία μιας 20χρονης μητέρας η οποία κατηγορείται ότι δολοφόνησε το παιδί της. Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Μαρίνου Ανωγυριάτη και ερμηνεία της Παναγιώτας Παπαγεωργίου. Η πρεμιέρα θα δοθεί στο Θέατρο Ενα Λεμεσού.
Alpha Square: Το -γνωστό χάρη στην ταινία- έργο Α few good men μεταφέρει επί σκηνής η Alpha Square με τίτλο "Κωδικός Κόκκινο". Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου με 14 ηθοποιούς, ανάμεσα στους οποίους ο Βαρνάβας Κυριαζής, ο Ανδρέας Τσέλεπος και η Χριστίνα Μαρούχου. Πρεμιέρα στις 8 Οκτωβρίου στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη στη Λευκωσία με tagline, βεβαίως: "Μπορείς να αντέξεις την αλήθεια;"
Θέατρο Λέξη: το θεατρικό σχήμα του Γιώργου Τσιάκκα ετοιμάζεται για πρεμιέρα στις 29 Οκτωβρίου με το έργο «Δεσποινίς Τζούλια», σε σκηνοθεσία Νεοκλή Νεοκλέους και τους Χριστίνα Παυλίδου, Προκόπη Αγαθοκλέους και Νιόβη Χαραλάμπους στους τρεις ρόλους του έργου.
Persona: μετά τη συμμετοχή της στο Φεστιβάλ Κύπρια με τις «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ, η θεατρική ομάδα Persona θα παρουσιάσει ως πρώτη παραγωγή για τη νέα σεζόν το έργο «Το μικρό πόνι» σε σκηνοθεσία Λέας Μαλένη και την ίδια επί σκηνής με τον Χάρη Χαραλάμπους. Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 5 Οκτωβρίου στην παρουσία του Ισπανού θεατρικού συγγραφέα του έργου, Πάκο Μπεθέρα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν κάνετε θέατρο και δεν είσαστε σ'αυτή τη λίστα στείλτε μας μήνυμα στο parathiro@politis-news.com
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή
υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που
παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους.
Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του
περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες
μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε
οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.