Γράφει η Κατερίνα Μιχάηλου
Με αφορμή το δεκαπενθήμερο
αφιέρωμα του Κινηματογράφου Πάνθεον στον Κυπριακό κινηματογράφο, ο Κύπριος δημιουργός Πέτρος Χαραλάμπους μίλησε στον «Π» για την ταινία που ταξίδεψε σε εξήντα περίπου φεστιβάλ και απέσπασε 13 συνολικά βραβεία, ακολουθώντας μία επιτυχημένη πορεία πέρα από τα γεωγραφικά όρια της Κύπρου.
Η ταινία ακολουθεί την ξαφνική ενηλικίωση δύο δωδεκάχρονων αγοριών οι οποίοι μεγαλώνουν στη δεκαετία του ’80, στο χωριό Καλοπαναγιώτης. Η καθημερινότητα και όλα όσα περνούν τους αναγκάζουν να περάσουν στο στάδιο της ενηλικίωσής. Όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης «Τα δύο παιδιά καταφέρνουν να ωριμάσουν και να διασχίσουν τη γέφυρα, εξού και ο τίτλος της ταινίας ‘Boy on the Bridge’ που λειτουργεί και συμβολικά αλλά και κυριολεκτικά με αναφορά στη γέφυρα του Καλοπαναγιώτη».
Το σημαντικό για μένα ήταν να δω πώς μία ταινία από την Κύπρο που διαδραματίζεται το 1988 μπορεί να έχει απήχηση σε θεατές, ενήλικες ή παιδιά απ’ όλο τον κόσμο. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη έκπληξη
Αναφερόμενος δε στην επιτυχημένη πορεία της ταινίας ο ίδιος δήλωσε ότι «Όταν ένας σκηνοθέτης ξεκινάει την προετοιμασία για μία ταινία δεν σκέφτεται το αν θα πάρει βραβεία, ή αν θα ταξιδέψει στο εξωτερικό και αν θα συμμετέχει σε διάφορα φεστιβάλ. Σκέφτεται ότι θέλει να πει μία ιστορία, να αναδείξει δυνατούς χαρακτήρες, να επικοινωνήσει με τους θεατές και να προκαλέσει συναισθήματα. Έτσι κι εμείς όταν ξεκινήσαμε τότε δεν ξέραμε το πού θα πήγαινε η ταινία. Ξεκινήσαμε να πούμε μία ιστορία. Το σημαντικό για μένα ήταν να δω πώς μία ταινία από την Κύπρο που διαδραματίζεται το 1988 μπορεί να έχει απήχηση σε θεατές, ενήλικες ή παιδιά απ’ όλο τον κόσμο. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη έκπληξη».
Ο σκηνοθέτης Πέτρος Χαραλάμπους στα γυρίσματα της ταινίας «Boy on the Bridge»
Mόνο με τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού μπορούν να γίνουν ταινίες στην Κύπρο, καθώς χρειάζονται πάρα πολλά χρήματα για ένα τέτοιο εγχείρημα
Άνθιση κυπριακού κινηματογράφουΜιλώντας για τη δημιουργία παραγωγής στην Κύπρο ο κος Χαραλάμπους ανέφερε ότι «μόνο με τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού μπορούν να γίνουν ταινίες στην Κύπρο, καθώς χρειάζονται πάρα πολλά χρήματα για ένα τέτοιο εγχείρημα». Ωστόσο ο ίδιος υπογράμμισε το γεγονός ότι γίνονται πλέον πολλές κυπριακές παραγωγές που συμμετέχουν σε φεστιβάλ του εξωτερικού και βραβεύονται αναφερόμενος σε μία «άνθιση του κινηματογράφου στην Κύπρο. Πολλές ταινίες φαίνεται ότι ταξιδεύουν και πιστεύω ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι δημιουργοί έχουν μεγαλύτερη επαφή με τις ταινίες που πηγαίνουν στα φεστιβάλ, δουλεύουν περισσότερο το σενάριο και παίρνουν συμβουλές από διακεκριμένους συμβούλους που επικεντρώνονται στο σενάριο. Από εκεί ξεκινούν όλα».
Ακολουθεί η ταινία «Patchwork» Μετά από μία τόσο επιτυχημένη ταινία, θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς ως ρίσκο το επόμενο βήμα. Εν αντιθέσει όπως ανέφερε ο κος Χαραλάμπους «Δεν θεωρώ ότι είναι ρίσκο. Ένας σκηνοθέτης θέλει να κάνει κάθε φορά κάτι διαφορετικό και βλέποντας την προηγούμενη ταινία παρατηρεί στοιχεία που θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα. Αυτό ακριβώς είναι που μας κεντρίζει και θέλουμε να συνεχίσουμε να δημιουργούμε. Εμείς τώρα είχαμε την τύχη να έχουμε χρηματοδότηση από το ΥΠΠ για την επόμενη ταινία με τίτλο ‘Patchwork’. Το σενάριο ανήκει στην Janine Teerling που είναι και παραγωγός μαζί με τον Μάριο Πιπερίδη. Είναι πολύ διαφορετική η θεματολογία της καθώς καταπιάνεται με τη μητρότητα αλλά και κάποια ταμπού που δύσκολα συζητιούνται σε μία κλειστή κοινωνία. Τα γυρίσματα θα γίνουν σε Λευκωσία και Λεμεσό και αναμένεται να αρχίσουν τον ερχόμενο Χειμώνα».
**«Boy on the Bridge (2016)» του Πέτρου Χαραλάμπους, μεταξύ 23 και 27 Ιουλίου στον Κινηματογράφο Πάνθεον, στις 20:30. Πληροφορίες: 22675787
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.