Η Αλίκη είχε δώσει μεγάλη μάχη με τον καρκίνο τους τελευταίους μήνες της ζωής της, όμως δεν τα κατάφερε. Τον Μάιο του 1996 πραγματοποίησε ένα ταξίδι στην Αμερική. Πήγε για επιπλέον εξετάσεις, σε μια ύστατη προσπάθεια να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα υγείας της. Όταν, πλέον, είχε πάρει τις οριστικές απαντήσεις, η Αλίκη Βουγιουκλάκη έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους που την περίμεναν με αγωνία. Τα λόγια της προκαλούν συγκίνηση…
Θα ήθελα να αφήσετε να έχω εγώ την πρωτοβουλία «Γυρίζω απόψε στην Ελλάδα. Έμεινα τρεις μέρες στη Βοστώνη. Έκανα τις εξετάσεις μου και πήρα τη θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσω. Σας ευχαριστώ για την αγάπη που δείχνετε για μένα, αλλά στο θέμα της υγείας μου θα ήθελα να αφήσετε να έχω εγώ την πρωτοβουλία. Γιατί είναι ένα θέμα που χρειάζεται διακριτικότητα, λεπτότητα. Εν πάση περιπτώσει, σας ευχαριστώ».
Ήταν και παραμένει αναμφισβήτητα η «εθνική μας σταρ». Την αγάπησαν μικροί και μεγάλοι τεσσάρων γενεών. Ο Μάνος Χατζιδάκις είχε πει: «Μην πεις ποτέ κακό για την Αλίκη γιατί είναι η γυναίκα, που πάντα θα αντιπροσωπεύει τα χρόνια της αθωότητάς μας».
Γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1934 στο Μαρούσι. Τρεις μέρες αργότερα αρρώστησε με πνευμονία και οι γονείς της κάλεσαν ιερέα να τη βαφτίσει. Το όνομα που της έδωσαν ήταν Αλίκη – Σταματίνα. Τα παιδικά της χρόνια ήταν ιδιαίτερα δύσκολα. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής ο πατέρας της ήταν κατοχικός νομάρχης, και εκτελέστηκε από τον ΕΛΑΣ, ο θάνατος του πατέρα της στοίχισε ακριβά, δεν είχε την πατρική στοργή και η μητέρα της ανέλαβε μόνη της να μεγαλώσει τα τρία παιδιά, την Αλίκη, τον Αντώνη και τον Τάκη Βουγιουκλάκη.
Το υποκριτικό της ταλέντο ξεχώρισε από τα παιδικά της ακόμα χρόνια και συγκεκριμένα από τότε που ήταν μαθήτρια. Πρωταγωνίστησε στις περισσότερες σχολικές θεατρικές παραστάσεις. Το 1952 έδωσε εξετάσεις κρυφά από την οικογένειά της, στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου.
Το 1953, στο δεύτερο έτος της σχολής, της δόθηκε ένας μικρός ρόλος, αυτός της Λουιζόν στον «Κατά φαντασίαν ασθενή» του Μολιέρου, ενώ τον ίδιο χρόνο πήρε και το ρόλο της Ολυμπίας στις «Φουσκοθαλασσιές» του Δημήτρη Μπόγρη.
Το καλοκαίρι του 1954 αντικατέστησε την Άννα Συνοδινού, όπου έπαιζε την Ιουλιέτα, η οποία αποχώρησε από το θίασο του Νίκου Χατζίσκου.Η πρώτη εμφάνισή της στον κινηματογράφο έγινε το 1954 στην ταινία «Το Ποντικάκι».
Συνεργάστηκε στη συνέχεια με το θίασο Κοτοπούλη, το θίασο της Κατερίνας και τέλος με το θίασο του Κώστα Μουσούρη, ο οποίος την έχρισε πρωταγωνίστρια.
Τραγούδια Ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στην καριέρα της Αλίκης Βουγιουκλάκη είναι και τα τραγούδια που ερμήνευσε ως ηθοποιός τόσο στις κινηματογραφικές ταινίες όσο και στις θεατρικές παραστάσεις. Σημαντικοί Έλληνες συνθέτες και στιχουργοί όπως ο Ξαρχάκος, ο Πλέσσας, ο Λοΐζος, ο Μαρκόπουλος, ο Παπαδόπουλος, ο Γκάτσος, ο Μικρούτσικος, ο Ζαμπέτας, ο Θεοδωράκης κ.ά. με κορωνίδα τον Μάνο Χατζιδάκι, έντυσαν με τη μουσική και τους στίχους τους τα κινηματογραφικά και θεατρικά έργα στα οποία πρωταγωνιστούσε.
Κινηματογράφος Η γνωριμία της με τον Φιλοποίμενα Φίνο και η συνεργασία με την εταιρεία του, τη «Φίνος Φιλμ», στάθηκε το αποκορύφωμα της κινηματογραφικής της καριέρας. Μαζί έκαναν πολλές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου όπως: «Η Αλίκη στο Ναυτικό», «Η Λίζα και η άλλη», «Η κόρη μου η Σοσιαλίστρια», «Η Μαρία της Σιωπής», «Ο αγαπητικός της Βοσκοπούλας», «Το κορίτσι με τα παραμύθια», «Διακοπές στην Αίγινα», «Έρωτας στους αμμόλοφους», «Αστέρω», «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο», «Μανταλένα», «Η Υπολοχαγός Νατάσσα», «Η ψεύτρα» κ.ά.’
Η πρώτη της απόπειρα για διεθνή καριέρα έγινε με την ξενόγλωσση ταινία «Aliki my love» που έκανε πρεμιέρα το Μάρτιο του 1964. Δυστυχώς η ταινία δεν γνώρισε την επιτυχία που περίμενε η ηθοποιός αλλά και ο Φίνος, που τη γύρισε για να μην της χαλάσει το χατίρι. Στην Ελλάδα έκοψε 250.000 εισιτήρια (πολύ χαμηλό νούμερο για την εποχή, αφού η πρωταγωνίστρια έκοβε περισσότερα με πολύ φτηνότερες παραγωγές). Στο Φίνο η ταινία κόστισε το υπέρογκο ποσό των 9.000.000 δραχμών, ωστόσο με το ποσό αυτό θα μπορούσε να γυρίσει άλλες 8 ταινίες.
Με το ρόλο της στη «Μανταλένα» κέρδισε το βραβείο του Α’ Γυναικείου Ρόλου, το 1960, στο Φεστιβάλ Ταινιών Θεσσαλονίκης, ενώ η ίδια ταινία εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών, όπου άφησε πάρα πολύ καλές εντυπώσεις.
Η ταινία «Υπολοχαγός Νατάσσα» θεωρείται η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, ενώ και οι δύο επόμενες εισπρακτικές κινηματογραφικές επιτυχίες ανήκουν στη Βουγιουκλάκη.
Τηλεόραση Συμμετείχε ως guest στις τηλεοπτικές σειρές:
Και Εύθυμη και Χήρα» (ΑΝΤ1), «Δέκα Μικροί Μήτσοι» (MEGA), καθώς και στο ρόλο της «Βασίλισσας Αμαλίας», στην ομώνυμη ιστορική σειρά.
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή
υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που
παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους.
Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του
περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες
μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε
οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.