«Ένα έργο με τις γενιές σε θέση σύγκρουσης» χαρακτηρίζει το Θέατρο Σκάλα τη νέα του παραγωγή με το έργο «Αγαπητή Ελένα», της Λουντμίλα Ραζουμόβσκαγια.
Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Νίκου Νικολαΐδη και με αυτό το Σκάλα θα ολοκληρώσει τον προγραμματισμό των παραγωγών του για το 2019.
Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 23 Νοεμβρίου.
Το «Αγαπητή Ελένα» είναι ένα ρεαλιστικό έργο
«κοινωνικού, πολιτικού και υπαρξιακού προβληματισμού, με εύστοχο χειρισμό των δυνατοτήτων του ψυχολογικού θεάτρου, με βασικό άξονα το χάσμα γενεών και τη συνεχή ανατροπή των ισορροπιών στη σύγκρουση των ηρώων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Θεάτρου Σκάλα.
Η Ραζουμόβσκαγια θίγει θέματα διαχρονικά όπως είναι η σύγκρουση παλαιών και νέων αξιών, ο ρόλος του εκπαιδευτικού συστήματος ως μέσου εκπολιτισμού,η ευνοιοκρατία, η βία,η δυνατότητα διάκρισης μεταξύ ηθικής και ανηθικότητας.
Η υπόθεση του έργουΗ ιστορία διαδραματίζεται στο διαμέρισμα μιας καθηγήτριας μαθηματικών σε κάποια πόλη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης την περίοδο των τελικών εξετάσεων. Τέσσερις μαθητές οργανώνουν μια έκπληξη στην καθηγήτριά τους,την ημέρα των γενεθλίων της. Σκοπός της επίσκεψης όμως δεν είναι να της ευχηθούν, αλλά να την πείσουν να τους δώσει το κλειδί του χώρου όπου είναι φυλαγμένα τα γραπτά τους, έτσι ώστε να μπορέσουν να αλλάξουν τις απαντήσεις και να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στο πανεπιστήμιο.
Στην απόφασή τους αυτή οδηγούνται, νιώθοντας θύματα ενός παράλογου συστήματος. Όταν την ενημερώνουν για τις προθέσεις τους, η Ελένα αποδεικνύεται άξιος αντίπαλος και δεν υποχωρεί. Καθώς προχωρεί η νύχτα, οι μαθητές βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδο και σκληραίνουν τη στάση τους. Το μικρό διαμέρισμα μεταβάλλεται σε πεδίο μετωπικής σύγκρουσης, με μια συγκλονιστική μάχη μέχρι τελικής πτώσης.
Αναφέρει στο σκηνοθετικό του σημείωμα ο Νίκος Νικολαΐδης:«Γενιές σε θέση σύγκρουσης λοιπόν! Η νέα γενιά αναζητεί λύσεις στις προσδοκίες της, η προηγούμενη γενιά προβληματίζεται με βάση την εμπειρία της ζωής. Η νέα γενιά δεν πιστεύει σε τίποτα παλιό και ευθέως κατηγορεί την προηγούμενη ότι οδηγεί τη ζωή σε ένα υποκριτικό και γραφειοκρατικό, γεμάτο ψεύτικες ιδέες, σύστημα. Νιώθοντας εγκλωβισμένη σε ένα ασφυκτικό πλέγμα κοινωνικών κανόνων επιχειρεί με τη σειρά της τον εγκλωβισμό της προηγούμενης γενιάς.
Οι ομοιότητες της αμφισβήτησης και της σύγκρουσης των ανθρωπιστικών ιδεωδών, σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, φαίνονται σήμερα πιο επίκαιρες από ποτέ. Οι γενιές στο έργο της Ραζουμόβσκαγια είμαστε εμείς. Οι επί σκηνής χαρακτήρες είναι οι σημερινές γενιές, που αναζητούν να (επανα)προσδιορίσουν τον εαυτό τους και την ύπαρξή τους, μέσα στη δίνη γρήγορων εξελίξεων, πρωτόγνωρων συνθηκών και προσωπικών αδιεξόδων για το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας κοινωνίας, εν τω μέσω μιας σειράς διαφορετικών (!;) προτεινόμενων λύσεων.
Το ζήτημα είναι η αποφυγή μιας τελικής και μοιραίας σύγκρουσης, η σφοδρότητας της οποίας θα αφήσει ανυπολόγιστες συνέπειες. Γιατί μια τέτοια σύγκρουση δεν αφήνει ποτέ νικητές, παρά μόνο νικημένους!»
Ταυτότητα ΠαράστασηςΣκηνοθεσία: Νίκος Νικολαΐδης
Μετάφραση: Βικτώρια και Ειρήνη Χαραλαμπίδου
Σκηνικά –Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Μόνικα Μελέκη, Ηλίας Ανδρέου, Αντρέας Δανιήλ, Ηλιάνα Νικολαΐδου και Φώτης Φωτίου.
+ Πρεμιέρα το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019 στις 20:30 στο Παττίχειο Θέατρο Σκάλα και τακτικές παραστάσεις κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 18:30 μέχρι 22 Δεκεμβρίου 2019. Παραστάσεις στη Λευκωσία: Τετάρτη 4/12, Πέμπτη 5/12 και Παρασκευή 6/12 στις 20:30 στο Θέατρο Δέντρο. Πληροφορίες και κρατήσεις τηλ. 24652800/1 και 99490102
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.