ΟΙΚΙΣΜΟΙ: Ανάποδα βουνά

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 1.8.2023
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Οπτική Συμφωνία | Site specific- εικαστική έκθεση στη Γαλάτα, Κοιλάδα Σολέας.

Με χαρά ανακοινώνουμε την παρουσίαση της πρώτης έκθεσης | οπτικής συμφωνίας με τίτλο Ανάποδα Βουνά του διεθνούς artist-led πρότζεκτ Settlements | Οικισμοί, σε οργάνωση και επιμέλεια μιας ομάδας καλλιτεχνών από την Κύπρο και το εξωτερικό που απαρτίζεται από τους: Βίκυ Περικλέους (Κύπρος), Burchhard Garlichs, (Γερμανία), Δημήτρη Νεοκλέους, (Κύπρος), Κυριάκο Καλλή (Κύπρος), Μιχάλη Νικολαΐδη (Γερμανία), Nika Span (Γερμανία/Σλοβενία), Πανίκο Τεμπριώτη (Κύπρος), Στέφανο Καράμπαμπα (Ελλάδα).

Το διερευνητικό αυτό πρότζεκτ εστιάζει στην ανάπτυξη και επιμέλεια περιεχομένων, καταστάσεων και εκθέσεων τέχνης τα οποία εμπλέκουν πολλαπλά μέσα, τεχνολογίες και τρόπους, ικανά να επανά-διαπραγματευτούν χώρο χρονικές έννοιες των βιοπολιτικών τοπίων σε παρόντα χρόνο.

Η πρώτη αυτή έκθεση «Ανάποδα Βουνά» προτείνεται ως μια ανοικτή εγκατάσταση στους χώρους Αερικό και Νερόμυλο της Ροδούς του χωριού Γαλάτα, που επεκτείνονται φυσικά και νοητά κατά μήκος του ποταμού Κλάριου ή Καρκώτη και που συναντούν νοητά τις κοινότητες των περιοχών και των εδαφών του Τροόδους.

4601342074607404 358766942 1971343619918335 8384871580676519009 n

Οι τόποι αυτοί, επανά-προτείνονται ως χώροι εναλλακτικών εκφράσεων και μετασχηματιστικών περισυλλογών πάνω σε ετερό-χρονικότητες και σε μοτίβα ζωής, θανάτου και ανά-γέννησης σε σχέση με το βιοπολιτικό τοπίο των περιοχών και των κοινοτήτων του Τροόδους, όπως αυτό αναπτύσσεται ριζωματικά1 αλλού, αλλά και όπως το ‘Αλλο αλληλοεπιδρά με αυτό.

Η εγκατάσταση των έργων στα εδάφη αυτά, υποδεικνύει και επιδιώκει την ανάδυση μιας άλλης κοινότητας. Παρόλη την προσωρινότητά της, στα πλαίσια μιας εικαστικής έκθεσης, ενσωματώνει ταυτόχρονα, μαρτυρίες των βιοπολιτικών στρωμάτων, αφηγήσεων κα χωροχρονικών υπολειμμάτων των περιοχών της Σολέας και του Τροόδους. Η έκθεση και το ευρύτερο πρότζεκτ κινείται από μια τοπική σε μια δια-τοπική ανάπτυξη και κατανόηση. Επιθυμεί ν’ αναπτύξει δίκτυα και μοτίβα εναλλακτικών οικονομιών ζωής και παραγωγής μέσα στους κόσμους ικανά να ξανά-φανταστούν νέες αναδύσεις και άλλους χώρους στοργής και τρόπους συνδιαλλαγής και συμπερίληψης κοινοτήτων και τόπων.

Η έκθεση διοργανώνεται και επιμελείται από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

Βίκυ Περικλέους, Burchhard Garlichs, Δημήτρη Νεοκλέους , Κυριάκο Καλλή, Μιχάλη Νικολαΐδη, Nika Span, Πανίκο Τεμπριώτη, Στέφανο Καράμπαμπα.

Χώροι: Νερόμυλος της Ροδούς και Αερικό

Εγκαίνια 13.08.23 , 11:00 π.μ.

Διάρκεια έκθεσης 13-20 Αυγούστου 2023.

Στην ημέρα των εγκαινίων η ώρα 11:00 – 12:00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί διάλεξη από την Δρ. Αναστασία Χάματσου με θέμα «Διαχρονικές (ιδιαι)ετερότητες και αξίες του Ολύμπου της Κύπρου» και στις 12:30 – 13:00 θα ακολουθήσει ξενάγηση στους χώρους της έκθεσης από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες.

Χορηγός: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ | ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Στηρίζουν: Κοινοτικό Συμβούλιο Γαλάτας

*1. Gilles Deleuze, Félix Guattari, A Thousand Plateaus: Capitalism and Schizophrenia, μτφ. Brian Massumi Τόμος 2, Bloomsbury Revelations, London-New York, 2013

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ