Τρία έργα του ζωγράφου Έγκον Σίλε κατασχέθηκαν από μουσεία στις ΗΠΑ

Τα διεκδικούσαν απόγονοι ενός Εβραίου συλλέκτη

Τρία έργα του ζωγράφου, Έγκον Σίλε που τα διεκδικούσαν οι απόγονοι ενός Εβραίου συλλέκτη, θύμα των Ναζί, κατασχέθηκαν από μουσεία.

Τα τρία έργα του Αυστριακού ζωγράφου τα οποία διεκδικούσαν οι κληρονόμοι του πρώην ιδιοκτήτη τους, ενός Εβραίου συλλέκτη και καλλιτέχνη που εκτελέστηκε από τους Ναζί, κατασχέθηκαν από την αμερικανική δικαιοσύνη σε μεγάλα μουσεία των ΗΠΑ, όπως ανέφερε σήμερα μια δικαστική πηγή, επιβεβαιώνοντας μια πληροφορία της εφημερίδας New York Times.

Στις εντολές κατάσχεσης, που φέρουν ημερομηνία της Τρίτης, 12 Σεπτεμβρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης αναφέρει ότι «υπάρχουν εύλογες αιτίες για να θεωρούμε» ότι αυτά τα σχέδια του εξπρεσιονιστή ζωγράφου «είναι κλεμμένα» και «κατέχονται παρανόμως».

Τα έργα του διάσημου ζωγράφου

Ο «Ρώσος αιχμάλωτος πολέμου» (1916), μια ακουαρέλα με μολύβι σε χαρτί, αξίας 1,25 εκατ. δολαρίων, κατασχέθηκε από το Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο. Το «Πορτρέτο άνδρα» (1917), ένα σκίτσο με μολύβι σε χαρτί, αξίας 1 εκατ. δολαρίων, κατασχέθηκε από το Μουσείο Τέχνης Κάρνεγκι του Πίτσμπουργκ ενώ το «Κορίτσι με μαύρα μαλλιά» (1911), ακουαρέλα και μολύβι σε χαρτί, αξίας 1,5 εκατ. δολαρίων, βρέθηκε στο Αναμνηστικό Μουσείο Τέχνης Άλεν του Πανεπιστημίου Όμπερλιν, στο Οχάιο.

Στην εντολή διευκρινίζεται ότι τα έργα μπορούν να παραμείνουν στον χώρο όπου φυλάσσονται επί 60 ημέρες.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι αποκτήσαμε νόμιμα το έργο αυτό και το κατέχουμε νόμιμα» αντέδρασε το μουσείο του Σικάγο, διευκρινίζοντας ότι θέλει να εξεταστεί η υπόθεση από ομοσπονδιακό δικαστήριο. Τα άλλα δύο μουσεία ωστόσο ανακοίνωσαν ότι «θα συμμορφωθούν πλήρως» με τις εντολές των αρχών.

Τα έργα διεκδικούνται από τους κληρονόμους του Φριτς Γκρίνμπαουμ, ενός Αυστριακού καλλιτέχνη του καμπαρέ και συλλέκτη έργων τέχνης. Ο Γκρίνμπαουμ σκοτώθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου το 1941. Οι κληρονόμοι του προσπαθούν εδώ και χρόνια να πάρουν πίσω τα έργα που του ανήκαν. Η αμερικανική δικαιοσύνη απέρριψε το αίτημά τους το 2005, με το σκεπτικό ότι άργησαν πολύ να προσφύγουν στα δικαστήρια, όμως το 2018 κέρδισαν μια υπόθεση που αφορούσε δύο από τα έργα αυτά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, η έρευνα που είναι σε εξέλιξη αφορά περίπου 12 έργα του Έγκον Σίλε που κλάπηκαν από τους Ναζί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ