«Η Τελευταία Συνεδρία του Φρόιντ» με το φυσικό φως του ηλίου
Η Alpha Square «αρνείται να μη δημιουργήσει θεατρική εμπειρία για τους θεατές της» (όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου) μέχρι το επόμενο Φθινόπωρο και έτσι, χωρίς κρατική επιχορήγηση, ανεβάζει μια ιδιαίτερη παράσταση μέσα σε φυσικό σκηνικό και φυσικό φωτισμό, στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα, στη Λευκωσία. Ο βραβευμένος Αμερικανός συγγραφέας Mark St. Germain, με ιδιαίτερη κλίση στην ιστορική μυθοπλασία, φαντάζεται μια πρώτη και τελευταία συνάντηση του θρυλικού συγγραφέα Σι Ες Λιούις με έναν από τους σημαντικότερους διανοούμενους του 20ού αιώνα, τον Σίγκμουντ Φρόιντ, το 1939. Δύο μέρες μετά την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στο γραφείο του Φρόιντ στο Χάμπστεντ του Λονδίνου, ο Αυστριακός πατέρας της ψυχανάλυσης και τρανός άθεος θα συνομιλήσει με τον Ιρλανδό συγγραφέα (μελλοντικά διάσημο για Τα Χρονικά της Νάρνια), γνωστό για τη μεταστροφή του και τα γραπτά του στον Χριστιανισμό.
Σάββατο 02/03 (πρεμιέρα), 11.30 | Κωνσταντίνου Κοντού 1, Άγιος Ανδρέας, Λευκωσία
Η πρώτη ατομική έκθεση της Γεωργίας Χρίστου στην Eins
Η γκαλερί Eins παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Γεωργίας Χρίστου, που φέρει τίτλο «Ο λαβύρινθος του πολύ μεγάλου και εκκωφαντικού τίποτα», η οποία θα παραμείνει στον εκθεσιακό χώρο μέχρι και τις 22 Μαρτίου. Το έργο της Χρίστου εξετάζει τη σχέση μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, με σκοπό να διερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες λειτουργούν μέσα σε αυτούς. Μέσω αυτής της διαδικασίας, ο εσωτερικός και εξωτερικός κόσμος της καλλιτέχνη εκτίθενται, σε μια παράλληλη και ενίοτε αντικρουόμενη συνομιλία. Μια εσωστρεφής προσωπικότητα μετατρέπεται σε υπερ-εξωστρεφή περσόνα, που αναζητά οικειότητα και σύνδεση σε έναν όλο και πιο θορυβώδη κόσμο. Χρησιμοποιώντας τον εαυτό της ως μέσο έρευνας, εισέρχεται σε δημόσιους χώρους και τους άμεσους κοινωνικούς της κύκλους με σκοπό να εξετάσει πώς εκφραστικές, φεμινιστικές, ακτιβιστικές, queer δυνάμεις καταστέλλονται ή φιμώνονται από τον εκκωφαντικό θόρυβο πατριαρχικών και αποικιακών υποστρωμάτων.
Σάββατο 02/02, 11.00 - 14.00 | Γκαλερί Eins, Λεμεσός
Ο JACOB στον Μόλο της Λεμεσού
Ο Καλλιτεχνικός οργανισμός «CATHRINE» παρουσιάζει τον JACOB στο θεατράκι του Μόλου της Λεμεσού. Ο JACOB είναι μια κινούμενη βιογραφία, ένα ζωντανό ανθρώπινο τοπίο που συντίθεται, ζωντανεύει και ζει εκτεθειμένος μπροστά μας, χωρίς ασπίδες προστασίας, χωρίς αναστολές. Ένα νεογνό ή ένας μεσήλικας; Ένα παιδί που μόλις γεννήθηκε ή ένας άνθρωπος που ξεψυχάει; Ο JACOB επιχειρεί να βρει το σώμα που του ανήκει, να δοκιμαστεί, να γευτεί, να ανακαλύψει και να αποκαλύψει την ιστορία του. Είναι ένα πλάσμα με θολό παρελθόν και με ακόμη πιο αβέβαιο μέλλον και θα τολμήσει να «δοκιμάσει» τη ζωή σαν παιδί, με αγνότητα και αθωότητα, με ορμή, περιέργεια και δίψα, χωρίς ντροπή. Σήμερα είναι η τρίτη και τελευταία περφόρμανς διαρκείας (durational performance) που θα πραγματοποιηθεί, όπου το κοινό θα μπορεί να συναντήσει και να καθήσει μαζί του ή απλώς να του ρίξει μια ματιά.
Σάββατο 02/03, 19.00-21.00 | Θεατράκι Μόλου, Λεμεσός
«A carcass/ το ψοφίμι» στην γκαλερί Blue Iris
Η γκαλερί Blue Iris παρουσιάζει την ατομική έκθεση του εικαστικού Γιάννη Σακέλλη με τίτλο «a carcass/το ψοφίμι», η οποία εγκαινιάζεται σήμερα, στις 19.00. Την έκθεση θα προλογίσει η πρώην καλλιτεχνική διευθύντρια του Πάφος 2017 και τώρα αντιπρόεδρος του Οργανισμού Π.Π.Ε. Λεμεσός 2030. Η νέα δουλειά του Σακέλλη αξιοποιεί την παραδοσιακή αντίληψη για το γυναικείο σώμα ως κατεξοχήν σύμβολο κάλλους, αλλά επικεντρώνεται στη φθορά του, αποτελώντας επί της ουσίας μια μελέτη θανάτου που αφορά τη γενική ανθρώπινη κατάσταση. Τα έργα της έκθεσης συνομιλούν με το ποίημα του Σαρλ Μποντλέρ υπό τον ίδιο τίτλο, «Une Charogne», «Το ψοφίμι», και διερευνούν τις προοπτικές μιας συσχέτισης ανάμεσα στην ομορφιά και τη θνητότητα. Εμπνευσμένος λοιπόν από την ικανότητα του Μποντλέρ να διακρίνει την ομορφιά και μέσα στη σήψη, ο καλλιτέχνης εκφράζει την υπαρξιακή αγωνία που συνοδεύει το θέμα του θανάτου, ενισχύοντας παράλληλα τον αγώνα για τη ζωή μέσα από τη λειτουργία της μνήμης.
Σάββατο 02/03, 19.00 | Γκαλερί Blue Iris, Πάφος
«Καθαροί, πια» στη Νέα Σκηνή ΘΟΚ
Το έργο της Σάρα Κέιν, το οποίο τάραξε τα λιμνάζοντα νερά της ευρωπαϊκής σκηνής στα τέλη του 20ού αιώνα και θεωρείται από τα κορυφαία του είδους in yer face theatre, ανεβαίνει στη Νέα Σκηνή του ΘΟΚ σε σκηνοθεσία Ευριπίδη Δίκαιου. Σε έναν περίκλειστο χώρο, έξι πρόσωπα υποβάλλονται σε ακραίες δοκιμασίες υπό το σαδιστικό βλέμμα ενός γιατρού. Σχέσεις εξουσίας και υποταγής που ανοίγουν πληγές και τσακίζουν σώματα και ψυχές. Ένα τραυματικό περιβάλλον παρουσιάζεται, όπου η οποιαδήποτε απόπειρα ερωτικής εκδήλωσης είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Κραυγές αγάπης σε απόλυτο αδιέξοδο, που καλύπτονται από φόβους και παραμορφωμένα συναισθήματα. Ένα μοναδικό παράδειγμα φραστικής σκληρότητας, εικονοκλαστικής δράσης και πολιτικού στοχασμού, που καταδεικνύει με καταγγελτική ορμή τους μηχανισμούς καταπίεσης και ελέγχου των κοινωνικών θεσμών και φορέων εξουσίας, που προσπαθούν να υπονομεύσουν και, εντέλει, να εξαλείψουν κάθε δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης. Το «Καθαροί, πια» γράφτηκε το 1998 και είναι το τρίτο στη σειρά από τα πέντε αποκαλυπτικά θεατρικά έργα της συγγραφέως, μίας από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της σύγχρονης βρετανικής δραματουργίας.
Σάββατο 02/02, 20.30 & Κυριακή 03/02, 18.00 | Νέα Σκηνή ΘΟΚ, Λευκωσία
«Ολόκληρη η Βίβλος σε μία ώρα» στο Θέατρο Μασκαρίνι
Το Θέατρο «Αντίλογος» ανεβάζει τη θεατρική παραγωγή με τίτλο «Ολόκληρη η Βίβλος σε μία ώρα». Πρόκειται για μία κωμωδία που έσπασε ταμεία σε Αμερική και Αγγλία, για πολλά χρόνια, και τώρα παρουσιάζεται στο Θέατρο Μασκαρίνι, σε σκηνοθεσία Ελένης Αναστασίου. Mία παράσταση που δημιουργούν τρεις ηθοποιοί περφόρμερς και ένας μουσικός σε ένα σόου με τραγούδι, χορό και «ερωτήματα των ερωτημάτων πάνω σε θεμελιώδη ερωτήματα». Τελικά, «τη Βίβλο πρέπει να την ερμηνεύουμε κυριολεκτικά;». Μέσα από κωμικές καταστάσεις οι τέσσερις περφόρμερς διερευνούν ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας. Ένας στοχασμός για τις ευθύνες, τις επιλογές μας, για τους περιορισμούς και τις ελευθερίες μας και ίσως για την ίδια τη ζωή.
Σάββατο & Κυριακή 02-03, 20.00 | Θέατρο Μασκαρίνι, Λευκωσία
«Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν» στην Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ
«Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν» του Μπέρτολτ Μπρεχτ ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ, σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου. Πρόκειται για μια «θεατρική παραβολή», κατά τον συγγραφέα της, γραμμένη κατά το διάστημα 1926 -1941, που μοιάζει σήμερα εξίσου επίκαιρη και ιδεολογικά ισχυρή. Πώς συνδυάζει κανείς την καλοσύνη με τη σκληρότητα της πραγματικότητας, την ψυχική γαλήνη με την κοινωνική και ηθική κατάπτωση και πώς μπορεί, τελικά, να ζήσει μέσα σε μια κοινωνία που δεν θα του επιβάλλει να φορέσει μια μάσκα για να επιβιώσει; Σε μια απομακρυσμένη επαρχία της Κίνας λοιπόν, το Σε Τσουάν, η Σεν Τε αναμετριέται με τις αντιφάσεις της ζωής αλλά και της καθημερινότητας, στην προσπάθειά της να επιβιώσει.
Σάββατο 02/02, 20.00 & Κυριακή 03/02, 18.00 | Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ, Λευκωσία